Power Pass: Σήμερα οι πρώτες πληρωμές – Πως θα δείτε το ποσό της αποζημίωσης

300 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από το υπουργείο Οικονομικών στους τελικούς δικαιούχους

Επιδότηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής για λογαριασμούς 7 μηνών αντί για 6 που είχε ανακοινωθεί (καλύπτοντας τελικά την περίοδο από 1 Δεκεμβρίου 2021 έως και 30 Ιουνίου) δίνει τελικά η κυβέρνηση.

Οι πρώτες πληρωμές δικαιούχων ξεκινούν από σήμερα. Αλλά και όσοι ακόμα πληρωθούν, θα μπορέσουν πιθανότατα να εισπράξουν και επιπλέον βοήθημα, στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, με βάση τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν τον Ιούνιο.

Με τον τρόπο αυτό τελικά, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα δώσει 260 εκατομμύρια αλλά 300 εκατομμύρια ευρώ στους τελικούς δικαιούχους.

Με βάση και τα ως τώρα επίσημα στοιχεία:

· αίτηση για επιδότηση κατέθεσαν 2.952.778 φυσικά πρόσωπα/ΑΦΜ

· απορρίφθηκαν 422.181 αιτήσεις, κυρίως λόγω χαμηλής επιβάρυνσης από τη ρήτρα (λιγότερο από 30 ευρώ συνολικά μέσα σε μισό χρόνο) ή υψηλού εισοδήματος, καθώς επίσης και αν έκανε άλλο μέλος του νοικοκυριού ίδια αίτηση ή δεν αφορούσε σε δηλωμένη ως κύρια κατοικία

· εγκρίθηκαν αιτήσεις από 2.530.597 φυσικά πρόσωπα, για λογαριασμούς που εκδόθηκαν μέχρι και τον Μάιο

Ο αριθμός των δικαιούχων θα αυξηθεί όμως καθώς, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν νέα αίτηση, θα επιδοτηθούν και πολλοί επιπλέον λόγω των λογαριασμών Ιουνίου. Αυτό θα αφορά:

· πελάτες ορισμένων εταιριών-παρόχων ρεύματος, που εκδίδουν λογαριασμούς ανά εξάμηνο

· πελάτες όλων των εταιρειών (και των 20 συνολικά που λειτουργούν στη χώρα μας) οι οποίοι είχαν εξαιρετικά χαμηλές επιβαρύνσεις λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής (κάτω και από 5 ευρώ το μήνα) αλλά επειδή θα προστεθεί και επιπλέον μήνας, θα υπερβούν συνολικά τα 30 ευρώ επιβάρυνσης στο 7μηνο.

Έτσι πολλοί θα λάβουν τα κατ’ελάχιστον 18 ευρώ (60% της καθαρής επιβάρυνσης που είχαν) ενώ δεν θα λάμβαναν τίποτα. Και άλλοι θα δουν προσαύξηση σε όσα ήδη πήραν και θα «διπλοπληρωθούν» σε περίπου ένα-ενάμισι μήνα από τώρα.

Ο μέσος όρος επιδότησης ξεπερνά έτσι ήδη τα 110 ευρώ και θα αυξηθεί.

Τα 600 ευρώ πήγαν τελικώς σε εκείνους που είχαν καθαρή επιβάρυνση από ρήτρα αναπροσαρμογής 1.000 ευρώ τουλάχιστον συνολικά μέσα στο εξάμηνο. Ακόμα και αν ήρθε σε πολλούς λογαριασμος χίλια ή 2.000 ή 5.000 ευρώ τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο που δούλευαν φουλ τα αιρκοντίσιον (αντί άλλης πηγής θέρμανσης), τους επόμενους μήνες αφαιρέθηκε ένα ποσόν από επόμενο λογαριασμό. Έτσι υπολογίστηκε ποια ήταν η «καθαρή επιβάρυνση» εξαμήνου, το 60% της οποίας επιδοτήθηκε.

Μόνο αν ήταν τελικά πάνω από 1.000 ευρώ συνολικά – μετά από όλες τις χρεώσεις και πιστώσεις έξι μηνών και για τεράστιες καταναλώσεις του χειμώνα – τότε τα νοικοκυριά δεν θα λάβουν τα παραπάνω από 600 ευρώ που αναλογικά θα δικαιούντο.

Με βάση τα μηνύματα στην πλατφόρμα του Power Pass:

  • «Προς αποστολή στο τραπεζικό ίδρυμα» σημαίνει πως το ποσό θα φανεί στο ΙΒΑΝ που έχει δηλωθεί
  • «Προς επεξεργασία από τραπεζικό ίδρυμα» ότι αναμένεται η πληρωμή από τράπεζα
  • «Εγκριθείσα» ότι η πληρωμή ολοκληρώθηκε.

Για να εισπράξουν την επιδότηση λογαριασμών Ιουνίου, όσοι έκαναν αίτηση δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα, αφού το επιπλέον ποσό θα κατατεθεί αυτόματα στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.

Πρόβλημα ίσως αντιμετωπίσουν και όσοι τυχόν έκαναν λάθος ΙΒΑΝ ή δήλωσαν παλαιό ανενεργό λογαριασμό τους που έχει γίνει αδρανής. Με επικαιροποίηση στοιχείων ηλεκτρονικά ή και μια συμβολική κίνηση του λογαριασμού τους (πχ με κατάθεση 1 ευρώ) ίσως προλάβουν να «ζωντανέψουν» ξανά τον τραπεζικό λογαριασμό για να πιστωθεί τα χρήματα που αναμένουν.

Πως θα δείτε το ποσό της αποζημίωσης

Με το email που έχουν ήδη λάβει πολλοί δικαιούχοι ενημερώνονται ότι η εκκαθάριση της αίτησης έχει αναρτηθεί στο vouchers.gov.gr/powerpass.

Βήμα 1: Πατώντας στο σχετικό λινκ θα οδηγηθείτε στην πλατφόρμα του gov.gr. Πατάτε στο πεδίο “Είσοδος στην Εφαρμογή” (του power pass).

Βήμα 2: Eμφανίζεται η παρακάτω εικόνα, όπου πρέπει να βάλετε τους κωδικούς taxisnet για να γίνει «αυθεντικοποίηση χρήστη».

Βήμα 3: Πατάτε «Συνέχεια», προκειμένου να γίνει η ηλεκτρονική ταυτοποίησή σας

Βήμα 4: Ελέγξτε τα στοιχεία της ταυτότητάς σας και στη συνέχεια πατήστε το πεδίο «Επιβεβαίωση».

Βήμα 5: Στη συνέχεια επιλέγετε δικαιούχο για να συνεχίσετε, πατώντας το βελάκι δίπλα από το πεδίο «ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ».

Βήμα 6: Οδηγήστε στα Στοιχεία Αίτησης, όπου ενημερώνεστε ότι η αίτησή σας βρίσκεται σε κατάσταση «υπό εκκαθάριση». Πατήστε πάνω σε αυτό το πεδίο.

Δείτε επίσης: Καμία νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών