«Πρεμιέρα» τη Δευτέρα για τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών – Ποιοι εξαιρούνται

Ξεκινά από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου η επιβολή των μηνιαίων προστίμων για όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί – Ποιοι απαλλάσσονται από το πρόστιμο

«Ο εμβολιασμός τους είναι υποχρεωτικός και δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες, δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα» δηλώνει η κυβέρνηση ενώ με τη σειρά του ο ο γ.γ. του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε προ ημερών στον ΣΚΑΙ πως δεν θα δοθεί παράταση στην επιβολή του προστίμου: Καμιά παράταση δεν πρόκειται να δοθεί στην επιβολή του πρόστιμου σε όσους άνω των 60 ετών δεν θα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι και την επομένη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου. Όσο δεν εμβολιάζονται κάθε μήνα θα επιβάλλεται πρόστιμο».

Ποιοι άνω των 60 εξαιρούνται

Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 90 ημερών από τη νόσηση τους δεν θα πληρώνουν το πρόστιμό όπως και όσοι για λόγους υγείας, δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Αυτοί που ανήκουν σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία κατηγορία έπρεπε ως χτες, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, να έχουν υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης στο emvolio.gov.gr, το οποίο θα απαντηθεί εντός μιας εβδομάδας. Η απόφαση θα κοινοποιηθεί με ηλεκτρονικό τρόπο, στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό.

Από αυτούς όσοι λάβουν αρνητική απάντηση θα πρέπει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να μην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Παράλληλα θα αποφύγουν το πρόστιμο αυτοί που έχουν αιτηθεί -λόγω σοβαρού προβλήματος- εμβολιασμό κατ΄ οίκον και περιμένουν την πραγματοποίησή του.

Εμβολιασμένοι άνω των 60

Οι πολίτες άνω των 60 ετών, που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους σε χώρα της Ε.Ε. ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, μπορούν να μπαίνουν στο anagnorisi.emvolio.gov.gr και να καταχωρούν τον εμβολιασμό τους ή να προσέρχονται σε ΚΕΠ.

Παράλληλα αυτοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με οποιοδήποτε από τα αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα εκτός της Ε.Ε. ή των 33 χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, πρέπει να προσέρχονται σε οποιοδήποτε ΚΕΠ προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Διαδικασία επιβολής προστίμων

Τα πρόστιμα δεν θα κρατούνται από την σύνταξη, αλλά θα βεβαιώνονται στην εφορία μέσω της ΑΑΔΕ.

Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης:: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, λοιπόν, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνω 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας».

Υπενθυμίζεται πως για τους άνω των 60, το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 7 μήνες μετά τη 2η δόση.

Δείτε επίσης: Ζαούτης: Ένα σημαντικό ποσοστό της μείωσης των κρουσμάτων οφείλεται στα μέτρα του Δεκέμβρη