«Δεν έχουμε ελλείψεις, η τροφοδοσία γίνεται ομαλά σε όλα τα αρτοποιεία της χώρας από τις αλευροβιομηχανίες»
Δεν τίθεται θέμα επάρκειας στην αγορά σε αλεύρι από μαλακό σιτάρι που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αρτοποιία, τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στη Μαρία Γεωργίου, εκτίμησε ότι «σίγουρα θα έχουμε αυξήσεις στις τιμές, αλλά δεν θα είναι τόσο μεγάλες ώστε να δυσκολέψουν ιδιαιτέρως τους καταναλωτές».
«Δεν έχουμε ελλείψεις, η τροφοδοσία γίνεται ομαλά σε όλα τα αρτοποιεία της χώρας από τις αλευροβιομηχανίες. Κάποια μικρή δυστοκία παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες γιατί πολλές χώρες – Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία – είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές, αλλά τώρα γίνονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν θα υπάρξει πρόβλημα», επισήμανε διευκρινίζοντας ότι «η χώρα μας παράγει μόνο το 20% των αναγκών της σε μαλακά σιτηρά», ενώ το υπόλοιπο το προμηθευόμαστε από Ουκρανία, Ρωσία, Μολδαβία, Βαλκάνια, Γαλλία και Γερμανία.
«Θέμα επάρκειας δεν τίθεται. Είναι κοντά εξάλλου και η περίοδος που θα αρχίσει ο θερισμός και στη χώρα μας, έστω αυτό το ποσοστό που παράγουμε», πρόσθεσε και σημείωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο «δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τα σιτηρά και τα άλευρα, ως προς τις ελλείψεις».
Ερωτηθείς για τις αυξήσεις στις τιμές, ο κ. Μούσιος επισήμανε ότι σίγουρα θα έχουμε αυξήσεις, «αλλά δεν θα είναι τόσο μεγάλες ώστε να δυσκολέψουν ιδιαιτέρως τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα».
Όπως εξήγησε, οι τιμές πρώτων υλών μέσα σε μια εβδομάδα, από τη μια παραγγελία στην άλλη, παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 70%. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν ένα αρτοποιείο χρειαζόταν 10.000 ευρώ το μήνα για τα άλευρα, τώρα θέλει 17.000 ευρώ, δηλαδή υπάρχει μια σημαντική επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής. Υπενθύμισε, δε, ότι μια μέρα πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το μαλακό σιτάρι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων είχε 284 δολάρια και σήμερα έχει φτάσει στα 450 δολάρια.
«Τέτοιες καταστάσεις είναι η χαρά των κερδοσκόπων, ακόμα και αυτές τις 10 πρώτες μέρες, δημιούργησαν μια μεγάλη αναστάτωση στην αγορά», δήλωσε. Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι αν κάποιος παράγει ένα προϊόν που του στοιχίζει 10 ευρώ και το πουλάει 11 και αναρωτήθηκε εάν μπορεί ο παραγωγός να το πουλήσει στην ίδια τιμή, εάν μέσα σε μια εβδομάδα το κόστος παραγωγής αυτού του προϊόντος φτάνει στα 15 ευρώ.
Δείτε επίσης: Σούπερ μάρκετ: Βάζουν πλαφόν στις πωλήσεις αλεύρων και ηλιελαίων – Κύμα πανικού από τους καταναλωτές
- Η σημερινή ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Βουλής
- Λέμονγκρας: Μια παράσταση εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα στο Θέατρο 104
- Νέα διάσταση στην αντιπαράθεση της ΕΕ με την Κίνα
- Ο χαιρετισμός του Μασκ, η επένδυση στον Τραμπ και η κανονικοποίηση της ακροδεξιάς
- Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Λέσβο: Κατολισθήσεις και κλειστά σχολεία