EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Πρόεδρος βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης στην politic: «Οι έλεγχοι να προσανατολιστούν στα πρατήρια που πουλάνε πολύ φθηνά»

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει η είδηση για σφράγισμα δύο πρατηρίων βενζίνης στην χώρα μας, τα οποία είχαν υπερβολικά φτηνές τιμές και νοθευμένα καύσιμα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλέξανδρος Παναγιωτίδης

propoli

Το politic.gr στην προσπάθειά του να αποσαφηνίσει το τι ακριβώς συμβαίνει στην χώρα μας με τα νοθευμένα καύσιμα, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και πρόεδρο πρατηριούχων Θεσσαλονίκης, Θεμιστοκλή Κιουρτζή, ο οποίος ρίχνει την ευθύνη και στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί.

«Θέλουμε να γίνονται έλεγχοι και να εφαρμόζονται οι νόμοι»

Αρχικά ο κ. Κιουρτζής μιλώντας για την εφαρμογή του νόμου, τόνισε ότι οι πρατηριούχοι θέλουν να εφαρμόζεται κατά γράμμα και ζητήσαν επανειλημμένως να γίνονται αυστηρότεροι και συστηματικότεροι έλεγχοι.

Μάλιστα στην απολογιστική Κυβερνητική σύσκεψη στις 7 /7/2022, σοκαριστική είναι και η αποκάλυψη ότι έχουν κατασχεθεί 4.200.000 κιλά υγραερίου, αφού είτε δεν είχαν το κατάλληλο μείγμα για να είναι προς διακίνηση, είτε ήταν λαθραίο, με αποτέλεσμα να διοχετευτούν στην αγορά 7.500.000 λίτρα ακατάλληλου μείγματος, χωρίς να δημοσιευτούν τα ονόματα αυτών που τα κατείχαν ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές.

Η ερώτηση που θέτει ο κ. Κιουρτζής είναι: Ποιος είχε αυτά τα καύσιμα και ποιος τα διακίνησε αλλά και πως πωλήθηκαν αυτά τα καύσιμα από τα πρατήρια;

Σε ερώτηση μας για το πως μπορεί ένα πρατήριο να πωλήσει ένα νοθευμένο καύσιμο, ο κ. Κιουρτζής μας τονίζει ότι μπορεί να γίνει μόνο αν «καταδολιευτεί» το σύστημα εκροών – εισροών.

Μα καλά το κράτος δεν ελέγχει το σύστημα το εκροών – εισροών και γενικά την ποιότητα των καυσίμων; Και πως μπορεί ένα κράτος να ελέγξει όλα τα πρατήρια;

Ο κ. Κιουρτζής από την πλευρά του απαντά ότι για το κράτος, το κύριο χαρακτηριστικό για να γίνει ένας έλεγχος θα πρέπει να είναι και η τιμή στην οποία πουλάει το καύσιμο το εκάστοτε βενζινάδικο.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε «Πρέπει οι έλεγχοι να προσανατολιστούν στα πρατήρια που πουλάνε πολύ φθηνά την βενζίνη, πετρέλαιο και το αέριο».

Επίσης ζήτησε από τον κόσμο να είναι πιο… υποψιασμένος, ειδικά όταν βλέπει ότι το πρατήριο από το οποίο προμηθεύται την βενζίνη του, έχει την χαμηλότερη τιμή της αγοράς.

Τέλος, ο κ. Κιουρτζής κάνει έκκληση για άμεσους και περισσότερους ελέγχους σε όλα τα πρατήρια καθώς για κάθε παρανομία που γίνεται, «βιάζεται» ο υγιής ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο κλάδο.

Τονίζεται ότι στο 1520 μπορείτε να παίρνετε τηλέφωνο για να καταγγείλετε νοθευμένη βενζίνη.

Τα «σημάδια» πως μας έβαλαν νοθευμένη βενζίνη

Tα κατάλοιπα μπορεί να είναι εμφανή στην επιφάνεια.

Επίσης, ένα κακής ποιότητας καύσιμο είναι πολύ πιθανό να συνοδεύεται από μία πολύ δυσάρεστη οσμή.

Η τρίτη και πιο χαρακτηριστική ένδειξη είναι η περίεργη συμπεριφορά του κινητήρα του οχήματός μας μετά από μερικά χιλιόμετρα:

Οι στροφές θα ανεβαίνουν με δυσκολία, μπορεί να κάνει διακοπές, ενώ δεν αποκλείεται να δείτε και την ένδειξη «Check Engine» να ανάβει στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας.

Δείκτης κακής ποιότητας καυσίμου είναι και όταν το αυτοκίνητό μας ξαφνικά εμφανίσει υψηλότερη κατανάλωση από τη συνήθη, αν και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φταίνε και άλλοι παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τέτοιες «ασυνήθιστες» συμπεριφορές του αυτοκινήτου θα πρέπει να μας κάνουν να… ξανασκεφτούμε το να ξαναβάλουμε βενζίνη από το ίδιο βενζινάδικο.

Δείτε επίσης: ΕΛΑΣ: 22.516 τροχαίες παραβάσεις βεβαιώθηκαν από 3 έως 9 Ιουλίου

Loading