«Πέντε δρόμοι της πίστης και της Ορθόδοξης παράδοσης στη Χίο» είναι το όνομα του προγράμματος που σχεδιάστηκε με πρωτοβουλία του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού Χίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε διαδρομές που απευθύνονται σε προσκυνητές και περιηγητές που επιθυμούν να εισπνεύσουν την πνευματικότητα της Αγιοτόκου Χίου.
Η Χίος είναι ιδανικός προσκυνηματικός προορισμός με δυνατότητες να συνδυάσει σπουδαίους λατρευτικούς χώρους, μνημεία πίστης και προσευχής με ταυτόχρονες περιηγήσεις σε οικισμούς και αρχιτεκτονικά στολίδια.
Η πρώτη διαδρομή τιτλοφορείται «Στις ’Χιώτισσες’ Βυζαντινές Παναγιές». Στη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων στη Χίο, αναπτύχθηκε ένα ευρύ πλέγμα μονών και ναών με έμφαση στη λατρεία της Θεοτόκου. Με επίκεντρο το μοναστήρι της Νέας Μονής ακτινικά δημιουργήθηκαν περίλαμπροι ναοί και μικρότερες μονές ως μετόχιά του.
Στην προτεινόμενη διαδρομή, ο επισκέπτης μπορεί να προσκυνήσει στην αυτοκρατορική Νέα Μονή (11ος αιώνας), προστατευόμενο μνημείο από την UNESCO, την Παναγία Σικελιά (12ος αιώνας) με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, και την Παναγία Κρήνα, με τα πολύτιμα στοιχεία ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής του νησιού κατά τα τέλη του δωδέκατου αιώνα.
Η δεύτερη διαδρομή φέρνει τον επισκέπτη «Στα χνάρια της Σφαγής». Σημείο καμπής της Χίου, η Σφαγή του 1822 αποτελεί από τις εμβληματικότερες στιγμές της Ελληνικής επανάστασης και καθορίζει τη μετέπειτα ιστορία του νησιού.
Η τρίτη διαδρομή τιτλοφορείται «Από Αίμα Πολύτιμο Δάκρυ». Η θρησκευτική παράδοση της Χίου αποδίδει στις σταγόνες από το αίμα του πρωτομάρτυρα του νησιού Ισιδώρου το πολύτιμο δάκρυ του μαστιχοφόρου σχίνου.
Η τέταρτη διαδρομή έχει το όνομα «από τα ναυτικά κανονάκια στις ρουκέτες και τη θαλασσοκρατία». Στις «αντιμαχόμενες» ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής ο επισκέπτης θα μάθει τα πάντα για τον φαντασμαγορικό ρουκετοπόλεμο.
Πέμπτη διαδρομή αυτή «στα χνάρια των Αγίων της Χίου». Τέσσερις διαφορετικοί Άγιοι και σπουδαίοι λατρευτικοί χώροι σε μια μόλις διαδρομή. Στους πρόποδες του όρους Αίπους μπορεί κανείς να προσκυνήσει τη σκήτη του Αγίου Μακαρίου.
Η τουριστική συμμαχία Χίου – Λέσβου είναι επίσης σημαντική, καθώς εκπρόσωποι του Φορέα Τουρισμού Χίου συναντήθηκαν με φορείς τουρισμού της Λέσβου για την παρουσίαση του προγράμματος προσκυνηματικού τουρισμού στη Χίο. «Στόχος της συνάντησης ήταν η θεμελίωση μιας αμφίδρομης σχέσης συνεργασίας», αναφέρει ο πρόεδρος του φορέα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ