Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Άνοιξε ο «φάκελος» Σάμπυ Μιωνή

Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Άνοιξε ο «φάκελος» Σάμπυ Μιωνή

Ποιο σκοπό εξυπηρετεί η παρουσία ενός αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συνάντηση με έναν επιχειρηματία που ερευνάται από τη δικαιοσύνη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση; Πολλώ δε μάλλον που στη συνάντηση δεν ήταν ένας ο υπουργός αλλά δύο. Απάντηση στο κορυφαίο αυτό ερώτημα, που ανέκυψε μετά την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, αναζητά, από σήμερα, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είναι ο πρώτος μάρτυρας που προσέρχεται στην προκαταρκτική επιτροπή, μετά τις καταγγελίες του κ. Μιωνή, του επιχειρηματία δηλαδή, που αν και το όνομα του έχει εμπλακεί σε σοβαρές υποθέσεις, φαίνεται πως είχε τη δυνατότητα να του ανοίγονται διαχρονικά, «πόρτες» στην Ηρώδου Αττικού.

Επιβεβαιώνει τις συναντήσεις

«Ποτέ δεν επιδείχθηκε το κείμενο του συμβιβασμού Φιλιππάκη-Μιωνή, στις συναντήσεις που έγιναν παρουσία μου», υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς, καταθέτοντας σήμερα στην επιτροπή. Δεν απέφυγε ωστόσο να παραδεχθεί ότι η προεξόφληση εισαγγελικών πράξεων σε ένα τέτοιο κείμενο, είναι μείζον ζήτημα που πρέπει η επιτροπή να διερευνήσει. Η επιτροπή, είπε ο Νίκος Παππάς, οφείλει όμως να καλέσει για κατάθεση και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου και εκείνος να απαντήσει για την «πρωτοβουλία» που ανέλαβε το 2013, να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στον επιχειρηματία και τον εκδότη.

«Παππάς και Παπαγγελόπουλος θα εγγυούνταν την αρχειοθέτηση υπόθεσης για εγκληματική οργάνωση, ως προς τη λίστα Λαγκάρντ», ανέφεραν πηγές της ΝΔ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της κατάθεσης του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, στην προκαταρκτική επιτροπή.

Βουλευτές της πλειοψηφίας στην επιτροπή σημειώνουν, ότι «είναι απαράδεκτο να καλείται αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, σε συνάντηση στο Μαξίμου, με κάποιον επιχειρηματία που θεωρεί ότι διώκεται άδικα, ακόμη και αν τη συνάντηση την έχει ζητήσει άλλο κράτος». Επισημαίνουν ακόμη, ότι και στην περίπτωση που το αντικείμενο της συνάντησης ήταν μόνο η αντιδικία Φιλιππάκη-Μιωνή, δεν υπήρχε κανένας λόγος παρουσίας εκεί του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Ν. Παππάς: «Να κληθεί και ο Σαμαράς»

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καταθέτοντας σήμερα στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, υπογράμμισε την ανάγκη να εξεταστεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, ο οποίος βρίσκεται σε μακροχρόνια αντιδικία με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Ερωτηθείς για τις εισαγγελικές πράξεις που προεξοφλούνταν στο συμφωνητικό Μιωνή-Φιλιππάκη, ο πρώην υπουργός είπε μεν ότι είναι πολύ σημαντικό να διακριβωθεί ποιος «φύτεψε» τέτοιες πρόνοιες στο κείμενο της συμφωνίας, δήλωσε όμως ότι το κείμενο αυτό δεν επιδείχθηκε ποτέ στις συναντήσεις που έγιναν, το 2016 και το 2018, παρουσία του. Ο μόνος λόγος της δικής του παρουσίας, στη συνάντηση με τον Σ. Μιωνή και τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ήταν η «παράκληση» του Ισραήλ. Μετά το τέλος της κατάθεσής του, ο Νίκος Παππάς ρωτήθηκε από δημοσιογράφους ποια είναι η γνώμη του για τα κίνητρα των καταγγελιών του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. «Η πλειοψηφία της επιτροπής έπεσε σε ξέρα και χρησιμοποιεί την κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή. Η γραμμή της ΝΔ είναι πως έχει τον κατηγορούμενο και τώρα πρέπει να βρει την κατηγορία», είπε ο Νίκος Παππάς, σημειώνοντας ότι «από τις μέχρι τώρα εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής δεν είναι δυνατό να στοιχειοθετηθεί σκευωρία», απάντησε ο Νίκος Παππάς.

Ο Νίκος Παππάς ειδικότερα στην προκαταρκτική επιτροπή:

   -είπε ότι η πρέπει η επιτροπή να εξετάσει και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, διότι «φαίνεται πως διαδραμάτισε ρόλο εγγυητή της πρώτης συμφωνίας, του 2013, ανάμεσα στον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, η οποία μοίραζε τα έξοδα 50-50». 

   -επικαλέστηκε το υπόμνημα του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, αναφορικά με τις συναντήσεις Φιλιππάκη-Μιωνή, στο Μέγαρο Μαξίμου, επί εποχής Σαμαρά, με στόχο «να μην γράφει η εφημερίδα ‘δημοκρατία’ για τον συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρο».

   -ερωτηθείς πώς είναι δυνατό να προεξοφλούνται εισαγγελικές πράξεις στο συμφωνητικό Φιλιππάκη-Μιωνή του 2018, ο Νίκος Παππάς είπε «πως πράγματι αυτό είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, και η επιτροπή οφείλει να καλέσει τους δικηγόρους των δύο πλευρών, για να διακριβώσει ποιος φύτεψε στα drafts αυτές τις πράξεις».

   -είπε ότι το κείμενο του συμφωνητικού δεν επιδείχθηκε στις συναντήσεις με τον Μιωνή, ούτε το 2016 στο Μαξίμου ούτε το 2018 στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ιδίως για τη συνάντηση του 2018, παρουσία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ο κ. Παππάς είπε ότι το συμφωνητικό αυτό είχε ήδη υπογραφεί, και δεν επιδείχθηκε στη συνάντηση. Στην κατεύθυνση αυτή ο Νίκος Παππάς επισήμανε ότι πρέπει η επιτροπή να ζητήσει και την αλληλογραφία των νομικών εκπροσώπων των δύο πλευρών.

   -Για τη συνάντηση με τον Σάμπυ Μιωνή, το 2016, ο Νίκος Παππάς κατέθεσε ότι αυτή έλαβε χώρα στο Μαξίμου προκειμένου να υπογραμμιστεί ότι έγινε μετά από παράκληση του Ισραήλ. «Εγώ μόνο υπό την ιδιότητα του υπουργού Επικρατείας ενθάρρυνα τα δύο μέρη να φθάσουν σε μια συμφωνία», ανέφερε ο Νίκος Παππάς, σημειώνοντας πάντως με νόημα ότι «σε αυτή τη συνάντηση-συνομιλία, ο πιο ομιλητικός από όλους ήταν ο κ. Μιωνής».

   -Για το θέμα της κάλυψης των δικαστικών εξόδων της αντιδικίας Φιλιππάκη-Μιωνή, ο κ. Παππάς επισήμανε ότι η πρώτη συμφωνία προέβλεπε τον διαμοιρασμό των δικαστικών εξόδων 50-50, και επειδή έσπασε η συμφωνία, επιδιωκόταν νέα συμφωνία.

   -Διέψευσε κατηγορηματικά ότι έγινε απόπειρα εκβιασμού για χρήματα, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων παρουσία Μιωνή-Παπαγγελόπουλου. 

   -Επισήμανε ότι η συνάντηση με τον κ. Μιωνή έγινε 10 ημέρες μετά την επιστροφή της επίσημης αποστολής από το Ισραήλ, το οποίο ζητούσε να δοθούν διαβεβαιώσεις στον επιχειρηματία ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν καθοδηγείται από αντισημιτισμό, όπως ο Σάμπυ Μιωνή φοβόταν. Μετά την επιστροφή της αποστολής από το Ισραήλ, ο Νίκος Παππάς κάλεσε τον Δ. Παπαγγελόπουλο στο τηλέφωνο και τον ενημέρωσε ότι υπάρχει αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης να συναντήσει τον Σάμπυ Μιωνή όπως ζητούσε ο επιχειρηματίας.

   -Ο κ. Μιωνής στη συνάντηση στο Μαξίμου εμφανίστηκε ως κρατικός αξιωματούχος (εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού Στρατού – διατηρεί θέση στο ισραηλινό Πρακτορείο που υπάγεται απευθείας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό).

Ι. Φιλιππάκης: Ψευδείς οι ισχυρισμοί Μιωνή

Στην προκαταρκτική επιτροπή απέστειλε υπόμνημα ο εκδότης της εφημερίδας «δημοκρατία», Ιωάννης Φιλιππάκης που παραθέτει το ιστορικό των προσπαθειών εξωδικαστικού συμβιβασμού με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Ο εκδότης κατηγορεί τον Σάμπυ Μιωνή ότι είπε ψέματα στην επιτροπή και αναφέρεται, με χρονική σειρά, στις πρωτοβουλίες του Αντώνη Σαμαρά, και στη συνέχεια στην πρωτοβουλία του Νίκου Παππά για εξωδικαστικό συμβιβασμό του επιχειρηματία με τον εκδότη.

Στο 4σέλιδο χρονολόγιο που παραθέτει, ο εκδότης Ι. Φιλιππάκης αναφέρεται στις συναντήσεις που είχε το 2012 και το 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκειας της μιας από τις συναντήσεις αυτές, «μας ζητήθηκε πιεστικά να μην γράφουμε τίποτα για τις υποθέσεις των κκ Σταύρου Παπασταύρου, Σάμπυ Μιωνή και ‘Αγγελου Μεταξά, για ένα διάστημα 2-3 μηνών», δηλώνει ο κ. Φιλιππάκης. Αναφέρει επίσης ότι προσκλήθηκε και δεύτερη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου, με πρωτοβουλία Σαμαρά, όπου του ζητήθηκε να συμβιβαστεί με τους κκ Στ. Παπασταύρου, Σ. Μιωνή και Α. Μεταξά. Μετά και από άλλες συναντήσεις με τον κ. Παπασταύρου, υπογράφηκε, το Νοέμβριο του 2013, «συμφωνία σιωπής» (‘settlement agreement”) η οποία προέβλεπε εκατέρωθεν αποχή από αγωγές. H συμφωνία ναυαγεί. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο εκδότης προσκαλείται, το 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Νίκο Παππά, με σκοπό τον συμβιβασμό με τον Σάμπυ Μιωνή «κατόπιν παρεμβάσεως – παρακλήσεως ανώτατων ισραηλινών αξιωματούχων». Ακολουθούν διάφορες συναντήσεις, με τους δικηγόρους των δύο πλευρών, σημειώνονται διάφορες εμπλοκές αλλά τελικά υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό, τον Μάρτιο του 2018, το κείμενο του οποίου συνέταξε αποκλειστικά η πλευρά Μιωνή. Ακολουθεί συνάντηση στο γραφείο του Νίκου Παππά, παρουσία του Δ. Παπαγγελόπουλου, τον Μάιο του 2018, και παρουσία τρίτου προσώπου που λειτουργούσε ως εγγυητής, αλλά ο εκδότης Ιωάννης Φιλιππάκης δεν το κατονομάζει στο υπόμνημά του. Θέμα της συνάντησης ήταν η τήρηση των εκατέρωθεν δεσμεύσεων του συμβιβασμού, «λόγω ενδιαφέροντος», κατά δήλωση του Νίκου Παππά «ισραηλινών αξιωματούχων». Και αυτό το συμφωνητικό ναυαγεί, η αντιδικία Μιωνή-Φιλιππάκη συνεχίζεται. Στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης, τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Μιωνή κάνει πρόταση για τελική συμφωνία καταβολής ποσού 260.000 λιρών. Ο εκδότης ζητάει να την αποπληρώσει με δόσεις, ο Μιωνή όμως επιμένει να του καταβληθεί μετρητοίς όλο το ποσό μέχρι που τον Φεβρουάριο του 2020 εκδίδεται απόφαση να καταβληθεί από την πλευρά του κ. Φιλιππάκη ποσό 314.000 λιρών για δικαστικές δαπάνες.

ΝΔ: «Ο Φιλιππάκης έδωσε Παππά»

Την εκτίμηση ότι «ο Φιλιππάκης έδωσε Παππά», διατυπώνουν πηγές της ΝΔ που επισημαίνουν ότι:

«Τη στιγμή που ο Νίκος Παππάς κατέθετε πως “οι ρυθμίσεις του roadmap Μιωνή-Φιλιππάκη είναι απαράδεκτες και πρέπει να κληθούν αυτοί που το υπέγραψαν να εξετασθούν διότι αναφέρονται πράξεις της ελληνικής δικαιοσύνης”, με σημερινό έγγραφό του ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης αποκάλυψε τον πραγματικό ρόλο του τέως υπουργού και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου», αναφέρουν πηγές της ΝΔ και επισημαίνουν: «Ο ίδιος ο Γιάννης Φιλιππάκης αποκάλυψε πως στις 15.5.2018, δηλαδή 2 μήνες μετά την υπογραφή του συμφωνητικού-roadmap που αναφερόταν σε πράξεις αρχειοθέτησης κακουργημάτων, με αντάλλαγμα χρηματικό ποσό, έγινε συνάντηση στο γραφείο του Νίκου Παππά παρουσία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και εκπροσώπου του επιχειρηματία Μιωνή με θέμα “η τήρηση των εκατέρωθεν δεσμεύσεων του συμβιβασμού”. Δηλαδή Παππάς και Παπαγγελόπουλος θα εγγυούνταν την αρχειοθέτηση υπόθεσης για εγκληματική οργάνωση ως προς τη λίστα Λαγκάρντ!!! Πρόκειται για παραδοχή ότι οι κκ Παππάς και Παπαγγελόπουλος από κοινού παρουσιάστηκαν και συμμετείχαν ως εγγυητές της πορείας ανοιχτών ποινικών υποθέσεων!!!».

Οι ίδιες πηγές δίνουν και άλλη εκδοχή της κατάθεσης του Νίκου Παππά σημειώνοντας ότι «ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι

   -όντως έγιναν συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου

   -ότι έγινε λόγος για χρήματα από τον κ. Παπαγγελόπουλο

   -ότι συζητήθηκαν ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του Μιωνή

   -ότι δεν ενημέρωσε ποτέ μετά τα παραπάνω την κυβέρνηση του Ισραήλ για το αποτέλεσμα των ενεργειών του».

Δ. Tσοβόλας: «Άκυρες καταθέσεις μαρτύρων»

Την ίδια ώρα, παράνομη και άκυρη, χαρακτηρίζουν οι συνήγοροι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, την εξέταση μαρτύρων για πράξεις άσχετες με αυτές που ερευνά η επιτροπή και υπογραμμίζουν ότι η δίωξη του κ. Παπαγγελόπουλου είναι πολιτική.

«Η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για την διεύρυνση της προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, επιβεβαίωσε, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, τη θέση μας ότι η εξέταση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή μαρτύρων για άσχετες με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής πράξεις, είναι παράνομη και ως εκ τούτου άκυρη», επισημαίνουν οι Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα.

Όπως εξάλλου τονίζουν, η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής, από την έναρξη της λειτουργίας της προέβαινε και προβαίνει συνεχώς σε αυθαίρετες και παράνομες πράξεις, αποκαλύπτοντας ότι η δίωξη του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου είναι πολιτική.

«Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ διαπιστώνοντας ότι ουδέν στοιχείο προέκυψε για την στήριξη της δήθεν σκευωρίας για την υπόθεση της NOVARTIS, επιχείρησε, τελείως απαράδεκτα και παράνομα την κατασκευή άλλων ανύπαρκτων κατηγοριών, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, καλώντας μάρτυρες που δεν είχαν καμία σχέση με τις πράξεις για τις οποίες συστήθηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, ενώ δεν ικανοποίησε σχεδόν κανένα αίτημά μας», αναφέρουν οι δικηγόροι του κ. Παπαγγελόπουλου.

©Πηγή: amna.gr

Loading