Σημαντική πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς αποτελεί η ευρωπαϊκή οδηγία NIS 2 για την κυβερνοασφάλεια. Η NIS 2, που υιοθετήθηκε το 2022, αφορά στην προστασία κρίσιμων δικτύων και συστημάτων πληροφορικής έναντι κυβερνοαπειλών και διασφαλίζει τη συνεκτική προσέγγιση στην κυβερνοασφάλεια σε ολόκληρη την ΕΕ.
Μιλώντας σήμερα σε πάνελ στο πλαίσιο του πρώτου Cyber Security Forum, η Βάλια Δεμέστιχα, Security Sales Leader – Greece & Cyprus, IBM, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να ευνοηθούν από την εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου. «Το Cyber Security ωφελήθηκε από την ύπαρξη κανονιστικών πλαισίων στη διάρκεια των ετών, γιατί δόθηκε η ευκαιρία στα στελέχη των επιχειρήσεων να γίνει κατανοητό ότι είναι ένας οδηγός για τη λειτουργία τους και όχι πρόβλημα» ανέφερε η ίδια. Επίσης, εστίασε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η IBM ως τεχνολογικός πάροχος, στο πλαίσιο διευκόλυνσης και προστασίας των επιχειρήσεων κατά την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης.
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις την υποχρέωση συμμόρφωσης με την οδηγία NIS 2, ο Γιώργος Σπανουδάκης, διευθύνων σύμβουλος Sphynx Technology Solutions, ανέφερε ότι πρέπει να προσαρμοστούν και να υιοθετήσουν την ευρωπαϊκή οδηγία. Από την πλευρά του, ο Πέτρος Θεοδωράκης, επικεφαλής Risk, Resilience and Security, Worldline Merchant, εστίασε στην τεχνητή νοημοσύνη και δίνοντας παραδείγματα εξήγησε με ποιο τρόπο η εφαρμογή της βοηθά την εξέλιξη των επιχειρήσεων.
Αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τους κινδύνους που κρύβει για τους επαγγελματίες, ο Γιάννης Ηλιάδης, IT Infrastructure Manager, Tiresias, Chairman of the BoD, ISC2 Hellenic Chapter, μιλώντας στο συνέδριο υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα νέο εργαλείο που μπορεί να διευκολύνει τη δουλειά τους. Ωστόσο, εκτίμησε πως είναι αναγκαία η εκπαίδευση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σωστά, διαφορετικά μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει.
Ο Λευτέρης Τζελέπης, CISO, Viohalco Companies, υποστήριξε ότι το NIS 2 βοηθάει την ασφάλεια (security). Όπως εξήγησε, δίνεται πλέον μια ευκαιρία στις επιχειρήσεις να αποκτήσουν εμπορικό πλεονέκτημα με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις πρέπει να το δουν ως επένδυση και όχι ως ένα επιπλέον κόστος.