Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος ήταν ο κύριος άξονας γύρω από τον οποίο τοποθετήθηκαν οι ειδικοί στο θέμα που συζητήθηκε με τίτλο «Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στον Τουρισμό», στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Αντιμετωπίζοντας την Κλιματική Κρίση στη Μεσόγειο” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τους τουρίστες που επιλέγουν πιο δροσερούς προορισμούς όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της ΠΑΜ-Θ, Παναγιώτη Αρχοντή. Όπως ανέφερε ο κ. Αρχοντής, η κλιματική αλλαγή είναι ένα μεγάλο θέμα και αυτό το βιώσαμε πριν από δυο χρόνια στον Έβρο με την μεγαλύτερη για ευρωπαϊκά δεδομένα καταστροφική πυρκαγιά, η οποία, μπορεί να μην έβλαψε τόσο τον τουρισμό, είχε όμως ένα τεράστιο καταστροφικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Το διακύβευμα, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα ανά προορισμό και τόνισε ότι με ναυαρχίδα το νησί της Θάσου, το οποίο δέχτηκε σχεδόν 1 εκατομμύριο τουρίστες, η Περιφέρεια εστιάζει και καλλιεργεί τρόπους για την ανάπτυξη του τουρισμού, ιδίως του θεματικού. Την ίδια ώρα προχωρά σε καμπάνιες για την ορθή χρήση νερού, ενώ σε συνεργασία με την πολιτική προστασία εστιάζουν στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους.
Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Μαρκιανός, αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Θάσου και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού, τόνισε ότι πολλές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η έλλειψη νερού προκαλούν αίσθημα δυσφορίας στους κατοίκους, με αποτέλεσμα να “δαιμονοποιείται” ο τουρισμός. «Για τον λόγο αυτό και την ενημέρωση των πολιτών, συνεργαζόμαστε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ενώ συγχρόνως διοργανώνουμε εκδηλώσεις ενημέρωσης», σημείωσε ο κ. Μαρκιανός.
Ο Παναγιώτης Νάστος, Καθηγητής Κλιματολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ, εξήγησε πως για να μελετηθεί η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό, λαμβάνονται υπόψη τρεις συνιστώσες: η αισθητική, η φυσική και η θερμική. Αυτές οι παράμετροι επηρεάζουν το πώς αντιλαμβάνεται ο τουρίστας τις συνθήκες και πώς κάποιες τον επηρεάζουν θετικά και άλλες αρνητικά, ενώ πολλές λειτουργούν μέχρι και απαγορευτικά.
Τη σημασία της αρμονικής ανάπτυξης της γεωργίας και του τουρισμού επεσήμανε ο Δρ. Δημήτρης Βολουδάκης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Capacity Building Director του Μη κερδοσκοπικού οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Όπως τόνισε, δίνοντας ως παράδειγμα το νησί της Νάξου, όταν ο γεωργικός τομέας περιορίζεται για να αναπτυχθεί ο τουριστικός, υπάρχει έλλειψη ισορροπίας που επιβαρύνει το περιβάλλον και ενισχύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία και να προωθούνται μοντέλα, όπως αυτό της μεσογειακής διατροφής, ώστε η αύξηση των τουριστών να είναι διαχειρίσιμη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο.
Έμφαση έδωσε ο Δρ. Γιώργος Μανέας από το Stockholm University, αναπληρωτής Διευθυντής του Navarino Environmental Observatory, στη σημασία που πρέπει να δίνεται στην εμπειρία της τοπικής κοινωνίας. Όπως υπογράμμισε, χρειάζεται να προσαρμοστεί και η επιστημονική κοινότητα. Για αυτό έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, τα “Καφέ της Επιστήμης” όπου ο κόσμος ενημερώνεται και αλληλεπιδρά με τους ειδικούς επιστήμονες.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Σταύρος Σολωμός, Κύριος Ερευνητής του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας, στην Ακαδημία Αθηνών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ