Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για την εκδήλωση τιμής στους πεσόντες ναζί αλεξιπτωτιστές που εισέβαλαν στην Κρήτη το 1941 και την ακύρωσή της, κάποιοι Ναζί Γερμανοί φρόντισαν να επισκεφτούν την έκθεση για τη Μάχη της Κρήτης και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους
Πριν από λίγες εβδομάδες και με φόντο την επέτειο των 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, η απόφαση του Σωματείου Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών να …τιμήσουν τους Γερμανούς Αλεξιπτωτιστές που έπεσαν στη Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941 με ευθείες αναφορές στο Γ΄ Ράιχ, προκάλεσε σάλο, ενώ υπό την πίεση των αντιδράσεων η εκδήλωσή τους ακυρώθηκε.
Τουλάχιστον στην έκταση που σχεδίαζαν οι ίδιοι, καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα το ekriti.gr, κάποιοι εξ αυτών έχουν έρθει στην Κρήτη, μάλιστα έκαναν την εμφάνισή τους στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στην έκθεση που πραγματοποιείται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου για την 80η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης.
Άλλωστε, το διάστημα που μεσολάβησε από τις έντονες εκείνες ημέρες, στο διαδίκτυο διακινούνταν πληροφορίες περί της άφιξής τους στο νησί, έστω και σε μικρότερους αριθμούς απ΄ ότι αρχικά πίστευαν οι «εμπνευστές» της προκλητικής εκδήλωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τουλάχιστον καλογυμνασμένοι Γερμανοί άνδρες νεαρής ηλικίας επισκέφθηκαν την έκθεση φροντίζοντας “επιμελώς” να δείξουν την “ταυτότητά” τους, τουλάχιστον σε όσους ήταν περισσότερο παρατηρητικοί.
Πιο συγκεκριμένα, κάτω από τα σηκωμένα τους μανίκια φαίνονταν τα μεγάλα τατουάζ που έχουν, όπου μεταξύ των άλλων παραστάσεων ξεχώριζαν οι σταυροί και τα αλεξίπτωτα και άλλα σύμβολα που παραπέμπουν ευθέως στους αλεξιπτωτιστές του Γ΄ Ράιχ.
Αφού είδαν τα εκθέματα και περιηγήθηκαν στις προθήκες με τα κειμήλια, συνομίλησαν για λίγο με πολίτες που εκείνη την ώρα ήταν στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου και αποχώρησαν.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στις προθέσεις τους είναι να επισκεφθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα τα Χανιά και συγκεκριμένα το Μάλεμε, όπου βρίσκεται το Γερμανικό Νεκροταφείο με τους νεκρούς αλεξιπτωτιστές και όλους τους Γερμανούς στρατιώτες που έπεσαν στην Κρήτη κατά την διάρκεια της Μάχης και της Κατοχής που ακολούθησε.
Ερωτηματικό προκαλεί αναμφίβολα η στάση που θα τηρήσουν εκεί, αν δηλαδή θα παραμείνουν διακριτικοί (μόνο με την επίδειξη των τατουάζ τους…) ή αν θελήσουν να κάνουν περισσότερο “αισθητή” την παρουσία τους.
Πηγή: ekriti