Προκλητική η ιδοκτήτρια του γηροκομείου Χανίων: «Θα απολογηθώ έγω γιατί τους πήρε ο Χάρος;» – Τι λέει η δικηγόρος που αποκάλυψε την υπόθεση (vid)

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για το γηροκομείο στα Χανιά

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί συνολικά επτά άτομα, που αναμένεται να βρεθούν ενώπιον ανακριτή για να απολογηθούν.

Οι 7 απολογούνται τμηματικά ενώπιον του ανακριτή για τις πράξεις τους, ενώ νωρίς το πρωί, γύρω στις 7, την πύλη του δικαστικού μεγάρου Χανίων, πέρασαν οι δύο ιδιοκτήτριες της δομής.

Στη συνέχεια, και στη διάρκεια της ημέρας θα ακολουθήσουν οι απολογίες και των υπόλοιπων πέντε. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υπάρξει και η οριστική απόφαση για την προφυλάκισή τους.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση της δομής – κολαστήριο έχουν συλληφθεί η 67χρονη ιδιοκτήτρια, η 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, ένας 50χρονος γενικός γιατρός – υπεύθυνος της μονάδας, ένας 70χρονος ψυχίατρος, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένας 42χρονος νοσηλευτής. 

Την ίδια ώρα, στην εκπομπή, «Φως στο Τούνελ» και το MEGA, μίλησε η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, η οποία έκανε και μια δήλωση που θα συζητηθεί λέγοντας: «Θα απολογηθώ έγω γιατί τους πήρε ο Χάρος;». 

Υπενθυμίζεται ότι οι επτά συλληφθέντες κατηγορούνται από κοινού για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και για ανθρωποκτονίες τελεσθείσες εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο και δια παραλείψεως κατά συρροή και σε απόπειρα, για συνολικά τριάντα θανάτους ηλικιωμένων από το 2009 έως το 2021 και οκτώ απόπειρες.

Η δικηγόρος που αποκάλυψε την υπόθεση

Τις αποκαλύψεις ξεκίνησε η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, που κινήθηκε δικαστικά και αποκάλυψε τους περίεργους θανάτους, καθώς ο πατέρας της ήταν ένα από τα θύματα του σύγχρονου «κρεματόριου».

«Οι ψυχές δεν επιστρέφουν, τα ποσοστά θανάτου μιλούν από μόνα τους. Ανοίγει ο δρόμος της Δικαιοσύνης. Υπάρχει ένας βαθμός ικανοποίησης που η πολιτεία φαίνεται πως θα λειτουργήσει στο στάδιο της καταστολής γιατί στο στάδιο πρόληψης, απέτυχε παταγωδώς. η μονάδα παρέμεινε ανοιχτή με αποτέλεσμα να απασχολήσει εκ νέου τις Αρχές δύο φορές, τη δεύτερη μάλιστα για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα. Είναι η πιο συγκλονιστική υπόθεση που έχω χειριστεί μέχρι τώρα και έχω μεγάλη ανάγκη να πιστέψω στην ελληνική Πολιτεία. Περιμένω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Οι συγγενείς των θανόντων είχαν χάσει την πίστη τους. Ελπίζω να είναι η αρχή για να έλθουν κάποιες αλλαγές που αξίζουν σε μία ευνομούμενη Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες καταγγελίες έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2020 από τη δικηγόρο Μαρία Παπαδάκη, με πατέρα έγκλειστο. Σε παλαιότερες δηλώσεις της ανέφερε ότι παρέλαβε τον πατέρα της σε άθλια κατάσταση και υπέβαλε έγκληση.

Η κ. Παπαδάκη τον μετέφερε στο νοσοκομείο και έπειτα στο σπίτι της κι έκτοτε ο πατέρας της είχε μία «πορεία παθητική μέχρι τον θάνατό του, 1,5 μήνα μετά».

Η δικογραφία

Σχετικά με τα όσα βίωναν οι ηλικιωμένοι εντός του γηροκομείου η δικογραφία αναφέρει:

–Υποσιτισμός: η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητά της χαμηλή και η χορήγησή της γινόταν σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης. Σε βαθμό που, όπως υποστηρίζεται, είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών).

Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.

Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν έως και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους. Υπολογίζεται ότι το ημερήσιο κόστος για την σίτιση του κάθε τρόφιμου ήταν περίπου 0,55 ευρώ.

–Ανύπαρκτη υγιεινή: υποστηρίζεται ότι η ατομική υγιεινή τους ήταν αραιά και πού, τους έπλυναν και τους καθάριζαν με χρησιμοποιημένες πετσέτες και χρησιμοποιημένα απ’ όλους σαπούνια, κοινά ξυραφάκια κλπ.

Οι ρόμπες που τους φορούσαν καθαρίζονταν σπάνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επανατοποθετούσαν στους ηλικιωμένους ακάθαρτες πάνες ακράτειας.

–Καθηλωμένοι με περίδεση: στους κατηγορούμενους αποδίδεται ότι εφάρμοζαν σε αρκετούς ηλικιωμένους τακτική πλήρους και 24ωρης ακινητοποίησης είτε στις κλίνες τους είτε σε αναπηρικά αμαξίδια, με χρήση ιμάντων περίδεσης, τους οποίους τοποθετούσαν στα αντιβράχια των χεριών και στους αστραγάλους.

Παράλληλα, στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων χορηγούνταν άμεσα και σε σταθερή βάση ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα (χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση) προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως περιγράφεται, οι ηλικιωμένοι να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και στο σώμα τους να προκαλούνται ευμεγέθη έλκη από τις κατακλίσεις αλλά και σηπτικές καταστάσεις, με ραγδαία επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης υγείας τους.

Σε λειτουργία μέχρι και σήμερα το γηροκομείο

Παρά τα όσα έχουν συμβεί το γηροκομείο συνεχίζει την λειτουργία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στο γηροκομείο φιλοξενούνται συνολικά 40 ηλικιωμένοι.

Οι αρχές, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν, δεν εντόπισαν κάποια παρατυπία. «Κλιμάκια της αντιπεριφέρειας με τη συμμετοχή ατόμων από την Πρόνοια και άλλων εμπλεκόμενων φορέων ελέγξαμε χθες το πρωί τη λειτουργία του Γηροκομείου. Από τον έλεγχο είδαμε πως υπήρχαν γιατροί, νοσηλευτές, ψυχίατροι, φυσιοθεραπευτές και μάγειροι. Δεν εντοπίσαμε καμία έλλειψη, με τον οίκο ευγηρία να είναι πλήρως στελεχωμένος όπως προβλέπεται από το νόμο γι’ αυτό και μπορεί να λειτουργήσει», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Παράλληλα, η αντιπεριφέρεια μαζί με τον νομικό τους σύμβουλο και τον εισαγγελέα προσπαθούν να βρουν τον υπεύθυνο που έχει οριστεί στο γηροκομείο μετά τις συλλήψεις για μία ενημέρωση χωρίς ακόμα όμως να το έχουν καταφέρει.

«Δεν ξέρουμε αν έχει αντικατασταθεί ο υπεύθυνος μετά τις συλλήψεις. Περιμένουμε να δούμε ποιος είναι», ανέφερε σχετικά ο κ. Καλογερής.

Δείτε επίσης: Καταγγελλία για ξυλοδαρμό σε βάρος του Ηλία Καμπακάκη από την πρώην σύζυγό του