Η έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ) καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου. Συγκεντρώνοντας δεδομένα από 251 παιδιά, η μελέτη φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία για την προστασία και ευημερία τους. Οι γονείς χρειάζεται να εστιάσουν στην ανοιχτή επικοινωνία, δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον όπου τα παιδιά θα αισθάνονται άνετα να συζητούν τις διαδικτυακές τους εμπειρίες. Η ερευνήτρια του ΚΜΟΠ τονίζει ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν όρια και παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τους, καθώς και ενημέρωση για τους μηχανισμούς αναφοράς.
Αυξημένη αυτονομία, μεγαλύτεροι κίνδυνοι.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 76,6% των παιδιών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω δικής του συσκευής, γεγονός που αυξάνει την έκθεση σε διαδικτυακούς κινδύνους. Περίπου 8 στα 10 παιδιά παίζουν καθημερινά διαδικτυακά παιχνίδια και 6 στα 10 ασχολούνται με τα social media.
Προσωπικά Δεδομένα και Κίνδυνοι Grooming.
Περίπου 1 στα 8 παιδιά μοιράζεται φωτογραφίες του προσώπου του και 1 στα 4 τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά του, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα σε κινδύνους από άγνωστα άτομα. Η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων αυξάνει τον κίνδυνο εκμετάλλευσης και διαδικτυακής κακοποίησης.
Η επικοινωνία με άγνωστα άτομα προκαλεί προβληματισμό, καθώς 1 στα 12 παιδιά έχει επικοινωνήσει με κάποιον κάτω των 18 ετών που γνώρισε διαδικτυακά.
Έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο.
Το 22,8% των παιδιών δήλωσαν ότι έχουν εκτεθεί σε ακατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο το τελευταίο έτος. Αυτά τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν από την πρόεδρο της Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, Βάσω Αρτινοπούλου, υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για συστηματική δράση και εξατομικευμένη προσέγγιση, προκειμένου να εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των παιδιών.
Για τη βελτίωση της κατάστασης, είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση του ψηφιακού γραμματισμού στα σχολικά προγράμματα, ώστε να διδάσκονται οι ασφαλείς πρακτικές χρήσης του διαδικτύου. Η συνεργασία γονέων και σχολείου είναι κρίσιμη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ολιστική ενημέρωση.
Θεωρεί ακόμα σημαντική την ανάπτυξη πρωτοκόλλων αναφοράς και υποστήριξης στα σχολεία, με σαφείς μηχανισμούς αναφοράς για διαδικτυακή κακοποίηση.
Μία πρόταση είναι η οργάνωση πρωτοβουλιών ομοτίμων, όπου τα παιδιά θα μπορούν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και να μαθαίνουν σε εποπτευόμενο περιβάλλον.
Το πρόγραμμα MINDSET κατά της διαταραχής ηλεκτρονικού παιχνιδιού είναι σημαντικό, καθώς η διαταραχή αυτή αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2018. Οι γονείς θα πρέπει να αναγνωρίζουν τα σημάδια εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια.
Κλείνοντας, ο ρόλος των γονέων είναι καθοριστικός στην ενημέρωση των παιδιών για θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ