Πρόστιμο και στους πεζούς: Πότε κινδυνεύεις να σε γράψουν;
(EUROKINISSI)

Πρόστιμο και στους πεζούς: Πότε κινδυνεύεις να σε γράψουν;

Ο ΚΟΚ προβλέπει συγκεκριμένες οδηγίες για την κυκλοφορία των πεζών, οπότε θα πρέπει να τις τηρούν, πρώτα για την ασφάλειά τους και ύστερα, για να είναι νόμιμοι.

Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι οι κανόνες είναι αντίστοιχα αυστηροί για όλους. Οι πεζοί μπορούν να δεχθούν πρόστιμο, αν κάνουν κάποια παράβαση και βεβαιωθεί από αρμόδιο όργανο.

Ένας πεζός οφείλει να κινείται στο πεζοδρόμιο, να διασχίζει τις οδούς από τις διαβάσεις και να μην σκαρφαλώνει πάνω από κιγκλιδώματα, διαχωριστικά, μπαριέρες κλπ.

Όταν κάποιος περπατάει και διασχίζει κάθετα έναν δρόμο, δεν επιτρέπεται να χρονοτριβεί, να κινείται πολύ αργά ή να διακόψει ξαφνικά την πορεία του, χωρίς λόγο. Επίσης, απαγορεύεται η κίνηση των πεζών σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας, αλλά και η διάσχιση τέτοιων δρόμων αν δεν υπάρχει διάβαση πεζών.

Οι πεζοί μπορούν να περπατούν στην άσφαλτο μόνο σε μικρούς αστικούς δρόμους και μόνο αν για κάποιο λόγο, δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουν το πεζοδρόμιο.

Αν παραστεί ανάγκη κίνησης στην άσφαλτο τότε οφείλουν να κινούνται αντίθετα με την κυκλοφορία των οχημάτων (να κοιτάνε τα αυτοκίνητα που έρχονται, όχι να τα έχουν πλάτη) και να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο άκρο του οδοστρώματος.

Υπάρχει πρόστιμο αν ο πεζός περάσει κόκκινο φανάρι;

Όλοι ξέρουμε ότι στο πράσινο φανάρι προχωράμε και στο κόκκινο φανάρι, σταματάμε. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στα φανάρια των πεζών. Όταν το ανθρωπάκι είναι κόκκινο, απαγορεύεται η διάσχιση της οδού. Θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά πράσινο για να περάσουν.

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν, όμως, είναι ότι αν ένας πεζός περάσει με κόκκινο φανάρι, τιμωρείται με πρόστιμο.

Σε οποιαδήποτε παράβαση των πεζών, το πρόστιμο που προβλέπεται ισούται με 40 €.

Δεν υπάρχουν διαβαθμίσεις, ούτε μεταβάλλεται το ποσό ανάλογα με την παράβαση.

Αν και είναι μάλλον απίθανο να κοπεί πρόστιμο σε κάποιον πεζό, όλοι μας όταν κινούμαστε με τα πόδια οφείλουμε να σεβόμαστε τους κανονισμούς, για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας σε όλα τα επίπεδα και φυσικά, για την ασφάλειά μας.

Δείτε επίσηςΓιώργος Μαυρίδης: «Μήπως έχουμε πεθάνει όλοι ή βρισκόμαστε σε παράλληλο σύμπαν;»

Loading

Play