Οργανωμένη άσκηση πυρασφάλειας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Εφετείο, με πρωτοβουλία της Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, υπό την ηγεσία της προεδρεύουσας εφέτη Σοφίας Λιγνού και με τη συμμετοχή των εφετών Δημήτρη Κοντόπουλου και Κώστα Σαργιώτη. Η άσκηση αυτή αποσκοπούσε στην προστασία των εργαζομένων αλλά και των χιλιάδων πολιτών που επισκέπτονται καθημερινά το κτίριο.
Η νέα διοίκηση του Εφετείου έχει αναλάβει από τους τελευταίους δύο μήνες τη σχεδίαση και προγραμματισμό μιας σειράς διαδικασιών για την ενίσχυση της ασφάλειας του κτιρίου, το οποίο λειτουργεί από το 2000, καθώς και για την προστασία όλων των λειτουργών της Θέμιδας, των εργαζομένων και των πολιτών από διάφορους κινδύνους.
Η σημερινή άσκηση, που αποτελεί το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, έγινε στο δεύτερο όροφο του δικαστικού μεγάρου με τη συμμετοχή ειδικής ομάδας δικαστικών υπαλλήλων από κάθε όροφο του Εφετείου, της Εισαγγελίας Εφετών και του Δικαστηρίου Ανηλίκων. Επίσης, παρόντες ήσαν και μέλη της νεοσύστατης δικαστικής αστυνομίας, υπεύθυνοι για τη φύλαξη των ακροατηρίων.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, αναδείχθηκαν στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές, τα οποία παρουσίασε στους συμμετέχοντες ο Αντιπύραρχος και Διοικητής του 4ου ΠΣ Αθηνών, Αλέξανδρος Μεσημερτσής. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος συμμετείχε στην πυρκαγιά στο Μάτι, ανέφερε ότι οι πυροσβέστες ζουν τον ανθρώπινο πόνο και την καταστροφή.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μεσημερτσής, στην Ελλάδα η δεύτερη αιτία βίαιου θανάτου εν καιρώ ειρήνης είναι η πυρκαγιά, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης επαρκούς πυροπροστασίας και γνώσης για την αντιμετώπιση τυχόν κινδύνων, σε μια δημόσια υπηρεσία όπως το Εφετείο Αθηνών. Παράλληλα, επισήμανε το μεγάλο θερμικό φορτίο που υπάρχει στο κτίριο με χιλιάδες σελίδες δικογραφιών, ιδιαίτερα στον τρίτο όροφο όπου φυλάσσεται το αρχείο.
Κλείνοντας, ο κ. Μεσημερτσής ανέφερε ότι το Εφετείο και ο Άρειος Πάγος, μαζί με τον Πύργο των Αθηνών και τον Πύργο του Πειραιά, είναι από τα καλύτερα κτίρια στην Ελλάδα όσον αφορά την αντισεισμική αντοχή και προστασία.
Σημειώνεται ότι στο Μέγαρο του Εφετείου εργάζονται καθημερινά πάνω από 500 δικαστές, Εισαγγελείς και δικαστικοί υπάλληλοι, ενώ εισέρχονται περίπου 3 έως 5 χιλιάδες πολίτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ