Προβλέπει ανάπτυξη 6,7% φέτος και 4,8% το 2022 ο ΟΟΣΑ
Πηγή: pixabay.com

Προβλέπει ανάπτυξη 6,7% φέτος και 4,8% το 2022 ο ΟΟΣΑ

ΟΟΣΑ: Ισχυρή ανάπτυξη – Μείωση ανεργίας – Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές

Την εκτίμηση για μείωση της ανεργίας στο 14,6% από 16,3% πέρυσι ενώ σημαντική υποχώρηση προβλέπει και για το 2022, συγκεκριμένα 12,9%.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 6,7% εφέτος και 4,8% το 2022, ενώ εκτιμά ότι το 2023 η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει το 2,9%.

Τα θετικά πρόσημα στις προβλέψεις εκτιμάται ότι είναι απόρροια της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης που έχει τεθεί σε εφαρμογή και ενισχύουν τα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις.

Οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να κινηθούν σε παρόμοια κλίμακα το 2022, καταγράφοντας αύξηση 17,3% και 4,4%, αντίστοιχα, από 14% και 2,1% εφέτος. Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν 14,2% εφέτος και 13% το επόμενο έτος.

«Η εξελισσόμενη δημοσιονομική στήριξη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ανάκαμψης εν όψει των συνεχιζόμενων μετωπικών ανέμων και της αβεβαιότητας. Οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Αυτό, μαζί με ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, θα συνέβαλε στη δημοσιονομική βιωσιμότητα», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι «η καλύτερη στόχευση των μέτρων στήριξης, όπως των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ για τομείς, όπως η διασκέδαση, θα ενίσχυαν τον αντίκτυπό τους».

Ο ΟΟΣΑ συνιστά στην εκπαίδευση, την λήψη και εφαρμογή μέτρων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, έμφαση και διεύρυνση της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών και την ολοκλήρωση των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ευρωστίας των τραπεζών.

«Η εφαρμογή ενός περιεκτικού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή -που επηρεάζει ήδη την Ελλάδα – και τον μετριασμό της θα είναι επιτακτική για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», σημειώνει.

Ένας από τους βασικούς κινδύνους που σημειώνεται στην έκθεση του Οργανισμού, είναι η επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, η οποία μπορεί να περιορίσει ξανά την τάση ανάκαμψης του τουρισμού.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης – ΣΕΒ: Επενδύσεις, ασφάλεια και ψηφιακή αναβάθμιση

Loading