Ανάλυση της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα με επίκεντρο τις προοπτικές και τους κινδύνους από το πλεόνασμα πράσινης ενέργειας. Οι αναταραχές στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας από τις μειώσεις στην παραγωγή πράσινης ενέργειας αναμένονται να συνεχιστούν και φέτος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή Παντελή Μπίσκα του ΑΠΘ, οι αναμενόμενες περικοπές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα κυμανθούν μεταξύ 1,5 και 2 TWh, δηλαδή περίπου 6% με 7,5% της συνολικής παραγωγής το 2025. Η περικοπή αυτή είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2024, όταν οι περικοπές ανήλθαν σε 860 GWh.
Ο προβληματισμός των επενδυτών έχει ενταθεί, καθώς οι περικοπές επηρεάζουν την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Όπως εκτιμά ο κ. Μπίσκας, οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αναμένεται να αναθεωρηθούν εντός τριών ετών, προκειμένου να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες ανάγκες.
Ειδικότερα, οι στόχοι για την αποθήκευση ενέργειας είναι στα 4,35 GW μέχρι το 2030, με στόχο την μείωση των περικοπών και τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας. Όπως τόνισε ο καθηγητής, οι επιλογές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι δύο: είτε να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση, είτε να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης για την αποθήκευση ενέργειας.
Η μεγαλύτερη ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά και θα επιτρέψει μια καλύτερη διαχείριση του ενεργειακού συστήματος σε πραγματικό χρόνο.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής, με τη μείωση των περικοπών, οι καταναλωτές θα βιώσουν χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η αυξανόμενη παραγωγή ΑΠΕ ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του δικτύου, οδηγώντας σε πιθανές υπερφορτίσεις.
Η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς ενέργειας δείχνει ότι, εάν δεν γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις, το Πάσχα του 2024 μπορεί να προκληθεί επανάληψη των προβλημάτων blackout του περασμένου έτους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr