Προβληματισμός για την ακαρπία στη Χαλκιδική: «Η ελιά βάλλεται από συνθήκες που ο αγρότης αδυνατεί να αντιμετωπίσει»

Προβληματισμός για την ακαρπία στη Χαλκιδική: «Η ελιά βάλλεται από συνθήκες που ο αγρότης αδυνατεί να αντιμετωπίσει»

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς στη Χαλκιδική καθώς παρατηρείται ελλειμματική ανθοφορία των ελαιοδένδρων. Μεγάλη προβλέπεται η μείωση της παραγωγής.

Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης

Οι ελαιοκαλλιεργητές είναι ανήσυχοι και ζητούν να υπάρξει παρακολούθηση του φαινομένου από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να γίνει καταγραφή της απώλειας παραγωγής και στη συνέχεια να ζητηθούν από την κεντρική διοίκηση μέτρα στήριξης των παραγωγών. Από την πλευρά του ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας ζητά να γίνει άμεσα η επιστημονική τεκμηρίωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια της Χαλκιδικής

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πολυγύρου “Η ΕΝΩΣΗ” Παύλο Παπαδόπουλο: «είναι η δεύτερη χρονιά την τελευταία τριετία που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει εντόνως την καρποφορία της ελιάς Χαλκιδικής, χωρίς να υπολογίζουμε το χαλάζι του 2019 και του 2022 που επλήγησαν κατά τόπους περιοχές του νομού. Μια ποικιλία που επιζητά τις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, για να μπορέσει να διαφοροποιήσει τους οφθαλμούς της σε ανθοφορους» και εξηγεί λέγοντας ότι: «δυστυχώς οι υψηλές θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα δεν το επέτρεψαν αυτό ,με αποτέλεσμα να μην έχουμε ανθοφορία κι ακολούθως καρπό».

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού δηλώνει ότι έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς, πολιτεία και υπηρεσίες ενώ εκφράζει την ανάγκη να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα από την ακαρπια του 2021 λόγω παγετού, όπου ο αγροτικός κόσμος της Χαλκιδικής «αδικήθηκε, μιας και δεν λάβαμε ουδεμία ενίσχυση ,σε σχέση με άλλα προϊόντα κι άλλους νομούς».

Ο κ. Παπαδόπουλος καταλήγει λέγοντας ότι: «Ήδη γνωρίζουμε, ότι με το πέρας της καρποδεσης, θα γίνει έλεγχος σε όλο το νομό από τον ΕΛΓΑ για να σχηματιστεί μια έκθεση με το μέγεθος της ακαρπιας ανα περιοχή» και τονίζει πως: «Η ελιά Χαλκιδικής που είναι κατά 80% εξαγώγιμο προϊόν, αυτή τη στιγμή βάλλεται από συνθήκες που ο αγρότης αδυνατεί να αντιμετωπίσει, και για αυτό το λόγο, η πολιτεία κι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να στηρίξουν τον Χαλκιδικιώτη ελαιοπαραγωγο».

Απόστολος Πάνας: Να τεκμηριωθεί επιστημονικά αν η κλιματική αλλαγή προκαλεί το φαινόμενο της ακαρπίας

Ο υποψήφιος βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας για το ζήτημα της ακαρπίας της ελιάς στο νομό τονίζει στην politic ότι: «Όπως είναι γνωστό, ζημιές οι οποίες αναγνωρίζονται και αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ είναι ζημιές που προκαλούνται από διάφορα ζημιογόνα αίτια στον καρπό των δενδρωδών καλλιεργειών. Σε περίπτωση που προκληθεί ζημιά σε φυτικό κεφάλαιο καλλιεργειών από άλλα ζημιογόνα αίτια (παγετό, θεομηνία κλπ) εντάσσονται με άλλες διαδικασίες στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις».

Όπως αναφέρει ο κ. Πάνας: «Παρότι υπήρξαν ζημιές σε διάφορες δενδρώδεις καλλιέργειες στην Επικράτεια σε προανθικό στάδιο την άνοιξη του 2021, δυστυχώς η αντιμετώπιση και η πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ήταν οριζόντια σε ολόκληρη τη χώρα, εξαιρώντας τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής», και εξηγεί λέγοντας ότι: «έτσι το Υπουργείο, αποφάσισε να αναθέσει στον ΕΛΓΑ με ad hoc πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων την αποζημίωση σε παραγωγούς που παρουσίασαν μείωση στην παραγωγή τους για το έτος 2021, ως αποτέλεσμα των συνεχόμενων παγετών το χρονικό διάστημα από 15-2-2021 έως 20-4-2021, σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες . Οι καλλιέργειες βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο, μη ασφαλιστικά καλυπτόμενο, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ και δεν είχαν αποζημιωθεί», σημειώνει ο υποψήφιος βουλευτής.

«Στον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν υπάρχει  ο όρος της ακαρπίας, ούτε όμως υφίστανται και οι αιτίες που προκαλούν το συγκεκριμένο φαινόμενο. Αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι η επιστημονική τεκμηρίωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια της Χαλκιδικής. Έχοντας ως ιστορικό δεδομένο την συμπεριφορά των ελαιόδεντρων μετά από τους ανοιξιάτικους παγετούς του 2021, την φυσιολογική παραγωγική χρονιά του 2022 και τον θερμό χειμώνα του 2023, οφείλουμε να τεκμηριώσουμε επιστημονικά πως οι κλιματικές συνθήκες είναι αυτές που προκαλούν το φαινόμενο της ακαρπίας και όχι το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (φαινόμενο  κατά το οποίο τα δένδρα καρποφορούν τη μια χρονιά και την επόμενη είτε έχουν μια μικρή παραγωγή ή καθόλου παραγωγή)», αναφέρει.

«Μόνο έτσι θα μπορέσει να τεκμηριωθεί η νόμιμη ένταξη της ακαρπίας από διαφοροποιημένες κλιματολογικές συνθήκες στον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, με σκοπό την αξίωση αιτιολογημένων αποζημιώσεων για την πραγματική οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής. Παράλληλα όμως πρέπει να εξεταστεί η διεξοδική διερεύνηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών ως ένα άλλο σοβαρό θέμα προς συζήτηση, αφού θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για την πραγματική και όχι την αλά καρτ και φαινομενική αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών», καταλήγει.

Δείτε επίσης: Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Αποτελέσματα και παρουσίαση του 7ου Βαρόμετρου της Οικονομίας

Loading

Play