(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Προϋπολογισμός 2023: Στο 5,6% η ανάπτυξη

To προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2023 κατατέθηκε και είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά από 12 χρόνια που κατατίθεται εκτός μνημονιακού πλαισίου και εκτός πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας.

Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι και ο πρώτος μετά από 12 χρόνια που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας.

Τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί το 2023 κατά 1,8% παρά την κρίση που έχει ξεσπάσει, και η φετινή ανάπτυξη κυμαίνεται στο 5,6%.

Η ακρίβεια αναμένεται να συνεχίσει να υπάρχει και το επόμενο έτος σε ποσοστό περίπου 5% ενώ φέτος θα φτάσει μέχρι το 9,9%.

Το 2023 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 0,7% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο έτος, θα διαθέσει κονδύλια ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για συνταξιούχους, μισθωτούς αλλά και νέους.

Επιπλέον, για το έτος 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τις επενδύσεις να αποτελούν το μοχλό ανάπτυξης για το 2023.

Να αναφερθεί πως η ψήφιση του Προϋπολογισμού θα πάει στην Ολομέλεια στις 13 Δεκεμβρίου και θα ψηφιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα της 17ης Δεκεμβρίου.

Τα μέτρα στήριξης και οι παροχές για το 2023

Τα μέτρα του προϋπολογισμού προβλέπει θετικά νέα για συνταξιούχους, δημόσιους υπαλλήλους, ένστολους, γιατρούς και νοσηλευτές.

Περί τους 2.000.000 συνταξιούχους θα δουν αύξηση της τάξης του 7,75% η οποία θα δοθεί στα τέλη Ιανουαρίου στις συντάξεις Φεβρουαρίου, ενώ θα υπάρξει και μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

Προβλέπεται μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα είναι μειωμένο και το ποσοστό του ΦΠΑ στις μεταφορές, καφέ – ροφήματα, μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια κινηματογράφων – θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, γυμναστήρια, σχολές χορού και τουριστικά πακέτα.

Για 600.000 δημοσίους υπαλλήλους θα γίνουν έμμεσες αυξήσεις που θα κυμαίνονται από 3 ως 8% ενώ θα υπάρξει και 10% αύξηση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ.

Σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δοθούν 120 εκατ. ευρώ μπόνους και επιδόματα.

Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για το κόστος στέγασης και τα χαμηλότοκα δάνεια, ενώ θα βγουν από τα ταμεία και 64 εκατομμύρια ευρώ έτσι ώστε να επεκταθεί το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από έξι σε εννιά μήνες.

Δείτε επίσης: Προϋπολογισμός: Στους 16.000 οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις το 2023