Αναλύουμε τους ψευδείς ισχυρισμούς που συνδέουν τα εμβόλια Covid-19 με την αύξηση των πλεονάζοντων θανάτων στην Ιαπωνία. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων κατά της Covid-19, η παραπληροφόρηση σχετικά με τις συνέπειες των εμβολιασμών συνεχίζει να κυριαρχεί. Οι συνωμοσιολόγοι διαστρεβλώνουν τα δεδομένα μιας νέας μελέτης που εξετάζει τους πλεονάζοντες θανάτους, υποστηρίζοντας ότι η Ιαπωνία προειδοποίησε για επικείμενη έκρηξη θανάτων στους εμβολιασμένους.
Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στο BMJ Public Health, αναλύει την περίοδο 2020-2023 και δείχνει ότι οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες. Οι ερευνητές μελέτησαν παράγοντες που μπορεί να εξηγούν τις διαφορές στους πλεονάζοντες θανάτους μεταξύ διαφόρων περιοχών, όπως η κυκλοφορία της γρίπης και το μέγεθος των πόλεων.
Οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βασισμένοι σε ένα ψευδές δημοσίευμα του Slay News, το οποίο ανέφερε ότι η μελέτη είχε οδηγήσει την Ιαπωνία να εκδώσει παγκόσμια προειδοποίηση. Ο επικεφαλής της μελέτης, Γκάναν Ντεβάναθαν, δήλωσε στο Reuters ότι ο ισχυρισμός είναι απόλυτα ψευδής, τονίζοντας πως η μελέτη δεν υποδεικνύει αύξηση πλεονάζοντων θανάτων στον εμβολιασμένο πληθυσμό.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, παρά την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες, τα σχετικά χαμηλά επίπεδα πλεοναζόντων θανάτων στην περιφέρεια της Νιγκάτα το 2022-2023 μπορεί να οφείλονται στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού της περιοχής. Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ιαπωνία είχε περίπου 220.000 πλεόνάζοντες θανάτους κατά την περίοδο αυτή σε σύγκριση με τα προπανδημικά επίπεδα.
Η μελέτη αυτή δεν είναι η πρώτη που χρησιμοποιείται για την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια Covid-19. Παρά τις πολλές προσπάθειες για την αποδοχή τους, οι ανακρίβειες σχετικά με τους θανάτους επιμένουν. Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς, ο καθηγητής Πολ Χάντερ ανέφερε ότι οι αυξήσεις στους θανάτους συμπίπτουν με τα κύματα της πανδημίας και ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν εμβολιασμένα άτομα, γεγονός που συνδέεται με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού.
Πηγή περιεχομένου: in.gr