EUROKINISSI

Ψηφίζεται σήμερα το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνισή της με το κοινοτικό δίκαιο, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

propoli

 Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την κατάθεση 24 νομοτεχνικών βελτιώσεων που, όπως ανέφερε, «αφορούν κυρίως την ενέργεια αλλά και το περιβάλλον και λαμβάνουν υπόψη τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα στηριχθεί πιθανότατα μόνο στις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ καθώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν διαφωνήσει κάνοντας λόγο «για επικίνδυνες, αντιπεριβαλλοντικές και αντισυνταγματικές διατάξεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία, τόσο επί της αρχής, όσο και επί σειρά άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ ήδη και το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετικό αίτημα. Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει και το ΚΙΝΑΛ για ορισμένα άρθρα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ υποκρισία, απίστευτη εμπάθεια και κομματικό μένος για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο,  ενώ επεσήμανε ότι η κριτική του δομήθηκε πάνω σε σειρά μύθων αλλά αποδείχτηκε ότι είναι άσφαιρα τα πυρά του.

 «Αυτά που λέτε δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Η κριτική σας δεν έχει σχέση με όσα γίνονται στην ΕΕ», είπε ο κ. Χατζηδάκης.  Παράλληλα,  υπεραμύνθηκε των διατάξεων για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να  κατέβουμε από τα 8 χρόνια που χρειάζονται σήμερα για να εκδοθούν στις 150 μέρες,  γιατί δεν μπορεί να είμαστε άπραγοι ούτε να είμαστε η χώρα για την οποία οι επενδυτές σκέφτονται  ού μπλέξεις, μετά μάλιστα και τη κρίση από τον κορωνοϊό».

 «Δεν μπορεί οι δημόσιες υπηρεσίες να κρατούν 8 χρόνια όμηρους τους επενδυτές», συμπλήρωσε. Ο κ. Χατζηδάκης,  κατέθεσε σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών και αποφάσεων που, όπως τόνισε, «αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς κανόνες ιδιαίτερα σε νατούρα περιοχές». Έφερε ως παράδειγμα σειρά Ευρωπαϊκών χωρών,  όπως η Ιταλία, που ορίζει με Προεδρικό διάταγμα και για 15 χρόνια τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, καθώς και  Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία στις οποίες οι άδειες εκδίδονται για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα, όπως υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης, «οι ρυθμίσεις για δραστηριότητες σε περιοχές νατούρα  είναι πολύ αυστηρότερες από αυτές που επιτάσσει η κοινοτική οδηγία, και τόνισε ότι «εφαρμόζεται το ίδιο μοντέλο που υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ίδιου μεγέθους με τη χώρα μας» και έκανε λόγο για «πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την πλευρά της Αντιπολίτευσης» αλλά και «για τυφλό  κομματικό πάθος του ΣΥΡΙΖΑ»,  τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στη κυβέρνηση το κόμμα που έστειλε στις καλένδες τους δασικούς χάρτες κρατώντας 170.000 αγρότες σε ομηρία λόγω της ακατανόητης ιδεοληψίας του».

Loading