Πυρκαγιές στην Αττική: Ασφυξία από τα επικίνδυνα μικροσωματίδια – “Είναι σαν να καπνίζεις 10 τσιγάρα σε 1 ώρα” (vid)

Πυρκαγιές στην Αττική: Ασφυξία από τα επικίνδυνα μικροσωματίδια – “Είναι σαν να καπνίζεις 10 τσιγάρα σε 1 ώρα” (vid)

Ανησυχία προκαλεί το εκρηκτικό κοκτέιλ καπνού και στάχτης από τις φωτιές.

Επιβαρυμένη από τους καπνούς της φωτιάς στην Αττική είναι η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη να εξηγεί ότι η παραμονή σε εξωτερικό χώρο υπό αυτές τις συνθήκες για 1-2 ώρες ισοδυναμεί με το κάπνισμα 10 τσιγάρων.

Τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα για πάρα πολλούς λόγους, ο ένας είναι ότι ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος, εισερχόμενα βαθιά στον πνεύμονα ερεθίζουν εξήγησε ο κ. Τζανάκης προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα είναι να ξεκινάει μια κατάσταση τύπου φλεγμονής- βρογχίτιδας η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους των σε ασθενείς με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα και δευτερευόντως από άλλα χρόνια νοσήματα , όπως άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια, ηλικιωμένοι και όλοι οι υπόλοιποι.

Θα πρέπει οπωσδήποτε συνεπώς, τόνισε ο κ. Τζανάκης, αυτές τις ημέρες, οι άνθρωποι να αποφύγουν τόσο την σωματική εργασία εκτός κι εντός σπιτιού όσο και τις αθλητικές δραστηριότητες.

Δείτε την καταγραφή για τα μικροσωματίδια λίγο πριν τις 8:30 το πρωί της Παρασκευής στην ατμόσφαιρα της Αττικής

«Ευτυχώς έχουμε τη μάσκα» συμπλήρωσε και διευκρίνισε ότι εν προκειμένω καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται χειρουργικές, διπλές ή υφασμάτινες αλλά να προτιμούμε τις N95.

Όσον αφορά τα κλιματιστικά, ο κος Τζανάκης τόνισε πως τα σωματίδια είναι δυνατόν να εισέλθουν μέσα από αυτά εάν είναι παλαιού τύπου και μη συντηρημένα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για «εκρηκτικό» μείγμα υψηλών θερμοκρασιών και πυρκαγιών. Τόνισε ότι ο καύσωνας δημιούργησε την καύσιμη ύλη, καθώς δεν υπήρχε καθόλου υγρασία.

Απέδωσε στις μεγάλες θερμοκρασίες και την έλλειψη υγρασίας τις μεγάλες φωτιές των τελευταίων ημερών, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σαν «πυριτιδαποθήκη», έτοιμη για ανάφλεξη.

«Αυτά τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα και πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε. Έχουν αεροδυναμικό σήμα και πολύ μικρή διάμετρο, έτσι ώστε παρασύρονται από εισπνεόμενο ρεύμα αέρος και φτάνουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα όπου διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής, ο οποίος προσβάλλει όλα τα όργανα αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, αλλά και από το κυκλοφορικό. Ευθύνονται επίσης για υπερτασικά επεισόδια, για αρρυθμίες, για στεφανιαία προβλήματα κι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης.


Δείτε επίσης: Που σημειώνονται αυτή τη στιγμή διακοπές ρεύματος


Loading

Play