Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τους Έλληνες πολίτες σχετικά με τον δύσκολο χειμώνα είναι η ενεργειακή κρίση η οποία έχει ξεσπάσει εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, και «εκτινάχθηκε» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης, Χρίστος Φιλιππούδης
Αυτό μάλιστα αποδεικνύεται και από τα ευρήματα της έρευνας της Interview για λογαριασμό της Politic, τα οποία δείχνουν ότι το 29,2% των πολιτών τοποθετεί την ακρίβεια στην πρώτη θέση της λίστας των προβλημάτων.
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και το πετρέλαιο θέρμανσης αφού δεν είναι λίγοι οι πολίτες οι οποίοι ανησυχούν για το πώς θα μπορέσουν να «βγάλουν» τη χειμερινή περίοδο, λόγω των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Η politic ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ και του Σωματείου Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης κ. Θέμη Κιουρτζή ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, διότι μέχρι το τέλος του μήνα θα σταματήσει η διυλιστηριακή έκπτωση περίπου 7,2 λεπτών που είχαν δώσει τα ΕΛΠΕ.
Αρχικά είπε:
«Οι καταναλωτές που αγοράζουν πετρέλαιο στην αρχή και στο τέλος της σεζόν, βάζουν τα ίδια λίτρα. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι οικονομικά αδύναμοι. Υπάρχουν κι αυτοί που μπορούν να διαθέσουν χρήματα και το κάνουν».
«Μετά το πρώτο χρονικό διάστημα που οι καταναλωτές είναι άλλου βεληνεκούς και έχουν δυνατότητες, την περίοδο που θα έρθει το πολύ κρύο οι καταναλωτές θα βάζουν πολύ λιγότερα λίτρα. Επειδή η ακρίβεια έχει χτυπήσει τις επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες έχουν μειώσει τα εισοδήματά τους, τότε θα αυξηθούν οι καταναλωτές που θα παίρνουν λιγότερα λίτρα».
Σχετικά με το κατά πόσο η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει την ποσότητα πετρελαίου που θα επιλέξουν οι καταναλωτές, ο κ. Κιουρτζής είπε:
«Η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει την κατάσταση αναλογικά. Πλέον είναι περισσότεροι οι καταναλωτές που έχουν μικρότερα εισοδήματα επειδή έχουν πληγεί οι επιχειρήσεις τους. Ο καιρός προς το παρόν είναι ζεστός άρα όσοι μπορούν κάνουν οικονομία. Στο μέσο της σεζόν λοιπόν αυξάνονται οι μικρές παραγγελίες».
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο βενζινοπώλης δεν είναι η κατανάλωση αλλά η παραβατικότητα η οποία έχει επιφέρει πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους. Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι αυτό, και κατά δεύτερο λόγο οι καταναλώσεις».
«Αν σταματήσει η διυλιστηριακή έκπτωση των ΕΛΠΕ τότε θα αυξηθεί το καύσιμο»
«Δε μπορεί κανείς να εκτιμήσει το πόσο θα μειωθούν οι καταναλώσεις και τα λίτρα, γιατί οι τιμές έχουν πολύ μεγάλη μεταβλητότητα. Το πετρέλαιο θέρμανσης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται περίπου στο 1,40. Τα ΕΛΠΕ έχουν δώσει μια διυλιστηριακή έκπτωση περίπου 7,2 λεπτών. Αν σταματήσει αυτή η έκπτωση στο τέλος του μήνα κάτι το οποίο είναι προδιαγεγραμμένο, τότε θα αυξηθεί το καύσιμο» τόνισε ο κ. Κιουρτζής.
Εναλλακτική επιλογή τα καυσόξυλα και τα πέλετ
Ο δύσκολος χειμώνας που φέρνει η ενεργειακή κρίση οδηγεί τους καταναλωτές στις πλέον δημοφιλείς λύσεις για τη θέρμανσή τους δηλαδή τα καυσόξυλα και τα πέλετ. Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας εμπορίας καυσόξυλων κ. Θ. Νικολούδης «πέρυσι πωλούνταν 65-75 ευρώ το χωρικό και κυβικό μέτρο (χύδην) ενώ φέτος 110- 150 ευρώ».
Η μεγάλη άνοδος στις τιμές σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη οφείλεται: «κατά κύριο λόγο στην αύξηση του κόστους παραγωγής καθώς και στη μεγάλη ζήτηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κόσμος κάνει μεγαλύτερες παραγγελίες λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί».
Μεγάλο ρόλο στην έλλειψη καυσόξυλων παίζει και το γεγονός ότι: «η Βουλγαρία φέτος δεν πούλησε ξυλεία στους Έλληνες εμπόρους καυσόξυλων με αποτέλεσμα ο κόσμος να στραφεί στο ελληνικό καυσόξυλο το οποίο δεν επαρκεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης.
Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις ανέφερε ότι: «οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις καυσόξυλων είναι μεγάλες λόγω φόρτου εργασίας και φτάνουν έως και τρεις μήνες». Για την επιβολή πλαφόν σε καυσόξυλα και πέλετ που προανήγγειλε η κυβέρνηση ο κ. Νικολούδης είπε: «το πλαφόν έπρεπε να μπει νωρίτερα και όχι αφού κλείστηκαν τα ξύλα και αποδόθηκε ο ΦΠΑ» ενώ η συμβουλή του προς τους καταναλωτές είναι «να εμπιστευτούν τους εμπόρους που εμπιστεύονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια» κατέληξε.
Δείτε επίσης: Α. Χαρίτσης: «Το κυβερνητικό αλαλούμ για το πετρέλαιο κίνησης οδηγεί σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις»