Ρεπορτάζ Politic: Η Ορμύλια Χαλκιδικής εκπέμπει SOS για τον βιολογικό καθαρισμό – Προβληματικός ο τρόπος λειτουργίας του

Μείζον πρόβλημα δημιουργείται από τα ελαιολύματα που χύνονται στον βιολογικό – Μεγάλη η περιβαλλοντική επιβάρυνση του Χαβρία – Ερωτηματικά δημιουργεί το ζήτημα της αδειοδότησης και το πρόστιμο από την Περιφέρεια – «Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας», λέει η αντιπολίτευση

Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης

Δυσλειτουργία παρατηρείται στην διαχείριση του βιολογικού καθαρισμού της Ορμύλιας καθώς έχει γνωστοποιηθεί πρόστιμο ύψους 16.000 ευρώ από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για το οποίο έχει υποβληθεί ένσταση από τον Δήμαρχο Πολυγύρου. Για το θέμα της αδειοδότησης και του προστίμου μίλησε στο politic.gr ο Αντιδήμαρχος της Ορμύλιας Γιώργος Ματέας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έχω την διαβεβαίωση ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ισχύει από το 2009 σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και απλά μένει η ανανέωσή της με βάση την αναβάθμιση του βιολογικού που στοίχισε περί τα 2 εκ. ευρώ», και συμπληρώνει «ο Δήμαρχος έχει υποβάλλει ένσταση της απόφασης για την επιβολή του προστίμου των 16.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο της Ορμύλιας, ο κύριος λόγος της δυσλειτουργίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αποχετευτικό της Ορμύλιας είναι παντοροϊκό δηλαδή όμβρια και αστικά λύματα διοχετεύονται με τον ίδιο τρόπο στο βιολογικό, ενώ όπως τόνισε για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχει και βρίσκεται στο στάδιο πρώτης δημοπράτησης εγκεκριμένο από το Υπουργείο Εσωτερικών πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ορμύλιας και των Ψακουδίων χρηματοδοτούμενο κατά βάση από την Περιφέρεια προϋπολογισμού 7.368.000 ευρώ. Ο Αντιδήμαρχος της Ορμύλιας επισήμανε ότι: «όταν θα ολοκληρωθεί το έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης θα γίνει διαχωρισμός των όμβριων από τα αστικά λύματα και θα αποκατασταθούν τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Όσον αφορά τις αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις στο βιολογικό της Ορμύλιας, ο κ. Ματέας είπε πως κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα τον Ιανουάριο στον Πολύγυρο, ο υπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων έκτακτη χρηματοδότηση 433.000 ευρώ για την αποκατάσταση του βιολογικού. Μάλιστα ο Αντιδήμαρχος Ορμύλιας είπε πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Ιουλίου και μόνο τότε θα είναι ικανός ο βιολογικός να επεξεργάζεται και λύματα που θα μεταφέρει από βοθροφόρα οχήματα από τους παραλιακούς οικισμούς.

“Επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες μας”, λέει η αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής της «Συνεργασίας Πολιτών» του Δήμου Πολυγύρου, κ. Δημήτρης Κυργιαφίνης εξέφρασε την άποψη ότι η αναβάθμιση του βιολογικού της Ορμύλιας, που έγινε το 2016, έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας ενώ τόνισε ότι η εγκατάσταση των μεμβρανών παρ’ όλο που είναι ακριβή δεν αποδίδει τα αναμενόμενα καθώς οι μεμβράνες έχουν καταστραφεί ενώ το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς είναι μεγάλο. Συγκεκριμένα ο κ. Κυργιαφίνης αναφέρει ότι: «Φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και επαληθευτήκαμε με παραδοχή και από την μεριά του Δημάρχου ότι υπάρχει πρόστιμο από την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της Περιφέρειας, η οποία αποδίδει ευθύνες στο Δήμο και καταλογίζει πρόστιμο πρώτον για το ότι δεν είναι σε ισχύ η αδειοδότηση του βιολογικού και δεύτερο πρόστιμο επειδή ο βιολογικός δεν λειτουργεί σωστά και δεν αποδίδει τελικό αποτέλεσμα όπως θα έπρεπε να αποδίδει».

Από την μεριά του ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δ.Ε Ορμύλιας κ. Γιώργος Καλλιμάνης δήλωσε ότι: «Έχει βεβαιωθεί πλέον πρόστιμο 16.000 ευρώ στον Δήμο Πολυγύρου για τον βιολογικό της Ορμύλιας το οποίο αφορά πρώτον την έλλειψη αδειοδοτήσεων σε ισχύ και δεύτερον την κακή λειτουργία και την διάθεση μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων στον ποταμό του Χαβρία». Ο κ. Καλλιμάνης θεωρεί ότι το θέμα του βιολογικού της Ορμύλιας έχει την περιβαλλοντική αλλά και την τουριστική του διάσταση καθώς όπως ανέφερε τους καλοκαιρινούς μήνες εξυπηρετεί την Μεταμόρφωση, τα Ψακούδια, την Γερακινή και τις Καλύβες. Γι’ αυτό το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Ορμύλιας τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί ο βιολογικός του Πολυγύρου έτσι ώστε να αποφορτιστεί το φορτίο της παραλιακής ζώνης το οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Ο Τοπικός Σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Ορμύλιας, Γιάννης Λελεγιάννης παραθέτει έγγραφο του 2019 από τον συντηρητή των εγκαταστάσεων του βιολογικού της Ορμύλιας στο οποίο αναφέρει ότι υπάρχουν εισερχόμενα απόβλητα από μονάδες επεξεργασίας ελιάς ενώ προέτρεπε τον Δήμο να πάρει μέτρα προτού να είναι αργά.

Ο κ. Λελεγιάννης αναφέρθηκε και στην βλάβη που είχε υποστεί ο βιολογικός της Ορμύλιας πέρυσι τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα τα λύματα να μην επεξεργάζονται και να διοχετεύονται στην κοίτη του Χαβρία δημιουργώντας έτσι ένα μεγάλο περιβαλλοντικό ζήτημα για την περιοχή.

Δείτε επίσης: Πυροσβεστική Υπηρεσία: 52 δασικές πυρκαγιές σήμερα σε όλη τη χώρα