Ρεπορτάζ Politic: Τροπολογία “βάζει στο μάτι” την ακίνητη περιουσία των Πανεπιστημιακών Δασών και του Αγροκτήματος του ΑΠΘ (vid)

Ρεπορτάζ Politic: Τροπολογία “βάζει στο μάτι” την ακίνητη περιουσία των Πανεπιστημιακών Δασών και του Αγροκτήματος του ΑΠΘ (vid)

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη που καταργεί την αυτοτέλεια των Πανεπιστημιακών Δασών Ταξιάρχη και Περτουλίου – Εκφράζονται φόβοι εμπορευματοποίησης της τεράστιας κινητής και ακίνητης περιουσίας – Αλλοιώνεται ο ακαδημαϊκός τους χαρακτήρας

Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης

Οι πρώτες αντιδράσεις κατά της τροπολογίας προέρχονται από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, από βουλευτές καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την απόσυρση της διάταξης που προβλέπει την κατάργηση του Ν.Π.Δ.Δ. «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τ.Δ.Δ.Π.Δ.)», ζητούν με επιστολή που συνυπογράφουν ο πρόεδρος του Τ.Δ.Δ.Π.Δ., Ιωάννης Γήτας, και η πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., Θέκλα Τσιτσώνη.

Το άρθρο 296, παρ. 3, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» προβλέπει ότι τρία Ν.Π.Δ.Δ., μεταξύ των οποίων και το «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τ.Δ.Δ.Π.Δ.)», καταργούνται την 31η.12.2022 ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύονται – απορροφώνται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Αθ. Σαρόπουλος (ΓΕΩΤΕΕ): «Στόχος η ακίνητη περιουσία των Πανεπιστημιακών Δασών και του Αγροκτήματος» (vid)

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αθανάσιος Σαρόπουλος εξήγησε στην κάμερα του Politic.gr τι σημαίνει πρακτικά η διάταξη που προβλέπει την κατάργηση του «Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τ.Δ.Δ.Π.Δ.)» ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και η συγχώνευσή τους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρόπουλος αναφέρει ότι η διάταξη αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα καθώς καταργεί τα ΝΠΔΔ χωρίς να τα αντικαθιστά με κάποιο άλλο φορέα και αντιμετωπίζει την ακίνητη και κινητή τους περιουσία ως μια διαχειρίσιμη περιουσία η οποία περνάει στο ΑΠΘ, ούτε καν στα τμήματα με τα οποία υπήρχε η έρευνα και η εκπαίδευση. Ο κ. Σαρόπουλος κάνει λόγο για προχειρότητα και βιασύνη που δημιουργεί κινδύνους να χαθούν επιδοτήσεις εξαιτίας αυτής της εξέλιξης και ζητάει να αποσυρθούν άμεσα αυτές οι καταστροφικές διατάξεις. Παράλληλα ο κ. Σαρόπουλος αναφερόμενος στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ είπε τα εξής: «Το Αγρόκτημα βρίσκεται σε μια περιοχή φιλέτο στην παραλία δίπλα στο αεροδρόμιο μια έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων που έχει μια τεράστια αξία» ενώ εκφράζει και τις ανησυχίες του για την αλλοίωση του ακαδημαϊκού τους χαρακτήρα.

Κ. Μάλαμα: Η κυβέρνηση νομοθετεί το ξεπούλημα του Πανεπιστημιακού Δάσους του Ταξιάρχη.

Η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κυριακή Μάλαμα αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

 Η κυβέρνηση μέσα στο απαράδεκτο κι αυταρχικό πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε για τα Πανεπιστήμια, “έκρυψε” και μία παράγραφο στο άρθρο 296, με την οποία καταργείται ο πανεπιστημιακός φορέας διαχείρισης του Δάσους του Ταξιάρχη.

Με την κατάργηση του “Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ”, σε συνδυασμό με τις διατάξεις για την δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρίας real estate, για το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημίων, που προβλέπει το άρθρο 260 του ίδιου νομοσχεδίου, το Πανεπιστημιακό Δάσος του Ταξιάρχη κινδυνεύει να βγει κυριολεκτικά “στο σφυρί”.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα κι η κοινωνία της Χαλκιδικής διαφωνούν κάθετα σε αυτά τα σχέδια. Το Πανεπιστημιακό Δάσος του Ταξιάρχη πρέπει να διατηρήσει τον ακαδημαϊκό κι ερευνητικό χαρακτήρα του και καλούμε τώρα την κυρία Κεραμέως να αποσύρει το άρθρο άμεσα.

Δική μας δέσμευση είναι η προστασία του Πανεπιστημιακού Δάσους του Ταξιάρχη, το οποίο αποτελεί σημείο ερευνητικής αναφοράς για την ακαδημαϊκή κοινότητα και πνεύμονα βιώσιμης ανάπτυξης για την Χαλκιδική.

Π. Δριτσέλη : “Να μην επιτρέψουν οι κυβερνητικοί βουλευτές την απαξίωση του Πανεπιστημιακού Δάσους του Περτουλίου;”

Έντονα αντέδρασε σε ανακοίνωσή της και η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη:

Στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή για την ανώτατη εκπαίδευση, εκτός όλων των άλλων απαράδεκτων για την δημόσια παιδεία διατάξεων, “παρείσφρησε” και μία “πονηρή” παράγραφος στο άρθρο 296, με την οποία καταργείται ο φορέας – νομικό πρόσωπο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την διαχείριση του Πανεπιστημιακού Δάσους του Περτουλίου. Η κατάργηση του “Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ” αποτελεί μια απαράδεκτη κι επικίνδυνη μεθόδευση, η οποία σε συνδυασμό με την δημιουργία του “πανεπιστημιακού ΤΑΙΠΕΔ”, μιας Ανώνυμης Εταιρίας δηλαδή για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Πανεπιστημίου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 260 άρθρο του νομοσχεδίου, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον δημόσιο και ερευνητικό χαρακτήρα του δάσους του Περτουλίου και των εγκαταστάσεων του. Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο, άμεσα, και ταυτόχρονα θέτουμε τους κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού προ των ευθυνών τους. Αναμένουμε να πάρουν θέση δημόσια και να δηλώσουν για ποιο λόγο υπονομεύεται ο ακαδημαϊκός κι ανταποδοτικός για την περιοχή χαρακτήρας του δάσους του Περτουλίου. 

ΚΚΕ: Στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων προς «αξιοποίηση» τα σπρώχνει η κυβέρνηση

Την απόσυρση της σχετικής ρύθμισης απαίτησε το ΚΚΕ

Στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων προς …«αξιοποίηση» κινδυνεύουν να βρεθούν τα πανεπιστημιακά δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη – Βραστών Χαλκιδικής, όπως προκύπτει από νομοθετική ρύθμιση που έχει τρυπώσει η κυβέρνηση μέσα στον αντιδραστικό νόμο – πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Πρόκειται για δάση μοναδικής φυσικής ομορφιάς, για τα οποία εδώ και χρόνια «τρέχουν τα σάλια» των επενδυτών, που τα βλέπουν ως «φιλέτα».

Το πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου έχει έκταση 33 χιλιάδες στρέμματα και αυτό του Ταξιάρχη 58 χιλιάδες στρέμματα. Το 1934 παραχωρήθηκαν κατά νομή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «για την πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών Δασολογικής Σχολής, για τη διεξαγωγή δασικών μελετών και ερευνών, για τη δημιουργία πρότυπων δασοκτημάτων και υποδειγματικής δασικής έκτασης». Με νόμο του 1951 εντάχθηκαν στο Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ), του οποίου ο σκοπός είναι αποκλειστικά ερευνητικός και εκπαιδευτικός.

Τώρα, με το άρθρο 296 του νόμου – πλαισίου, από 31/12/2022 το ΤΔΔΠΔ καταργείται και συγχωνεύεται – απορροφάται από το ΑΠΘ, για να ενταχθεί στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου, ανοίγοντας έτσι διάπλατα τον δρόμο να …«αξιοποιηθούν» αναλόγως από επιχειρηματικούς ομίλους.

Μάλιστα το άρθρο αυτό δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου που είχε δοθεί στη δημόσια διαβούλευση και εντάχθηκε αιφνιδιαστικά στη συνέχεια, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο του ΤΔΔΠΔ όσο και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Περιφερειακό Παράρτημα Κ. Μακεδονίας).

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΤΔΔΠΔ ζητάει την απόσυρση του άρθρου, επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα ότι το Ταμείο είναι «ένα νομικό πρόσωπο με διττό ρόλο, που προάγει την εκπαίδευση και την έρευνα, λειτουργώντας και σαν πιλότος για τις υπόλοιπες δασικές υπηρεσίες με τις καλές πρακτικές που αναδεικνύει, κυρίως όμως ασκεί έναν κοινωνικό ρόλο, παντρεύοντας όλα τα παραπάνω με τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους που ζουν εντός των πανεπιστημιακών δασών (σ.σ. δασεργάτες, υλοτόμους, χειριστές μηχανημάτων κ.ά.), διατηρώντας ισορροπίες και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της τοπικής ορεινής οικονομίας προς όφελος όλων».

Αντίστοιχα, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο προειδοποιεί ότι η κατάργηση αυτών των ΝΠΔΔ όπως είναι τα πανεπιστημιακά δάση «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μία αλλοίωση του προσανατολισμού και των σκοπών τους, που μέχρι σήμερα είναι εκπαιδευτικοί, ερευνητικοί και παραγωγικοί αποκλειστικά προς όφελος των Τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατήγγειλε τη μεθόδευση της κυβέρνησης και ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης, τονίζοντας: «Μιλάμε για δάση σπάνιας ομορφιάς, που η διαχείρισή τους παραχωρήθηκε από το 1934 ακόμα στη Σχολή Δασολογίας του ΑΠΘ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, και εσείς τα προορίζετε για μπίζνες. Και μετά μας μιλάτε για το περιβάλλον και για “πράσινες” συμφωνίες»…

Δείτε επίσης: Καταργείται η αυτοτέλεια του Ταμείου Διοίκησης Πανεπιστημιακών Δασών Περτουλίου και Ταξιάρχη – Παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ για απόσυρση της διάταξης

Loading

Play