Ρέθυμνο: Συνέδριο για τα οφέλη της κρητικής διατροφής – Βραβεύτηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης

Στο συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και των υπουργείων Τουρισμού, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βραβεύτηκαν κατά την έναρξή του φορείς και επιστήμονες για την έμπρακτη στήριξη, ανάδειξη και προβολή της κρητικής διατροφής και των κρητικών προϊόντων.

Η κρητική διατροφή και η Κρήτη προβάλλονται διεθνώς μέσω επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο με θέμα συνέδριο «Κρητικός Τρόπος Ζωής: Μεσογειακή Παράδοση και Εφαρμογές στη σύγχρονη εποχή». Επιστήμονες κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου και της Ελλάδας, παρουσιάζουν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα για τα οφέλη της κρητικής διατροφής και του τρόπου ζωής στην υγεία, στο πρώτο επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας Υγείας και Ευεξίας και ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel.

propoli

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος βραβεύτηκε για την υποστήριξη του στη διάδοση της κρητικής διατροφής, «οφείλουμε όλοι να επενδύουμε στην κρητική διατροφή και ο πρώτος στόχος μας είναι η ανάδειξη της κρητικής διατροφής, και μέσα από αυτή να κάνουμε την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν… Θα υποστηρίζουμε κάθε χρόνο αυτό το συνέδριο στην Κρήτη».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι 25 καταξιωμένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα για τα οφέλη της κρητικής διατροφής στην υγεία, ενώ παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια “γεύση” από τα τοπικά προϊόντα και την παραγωγή της Κρήτης και να διερευνήσουν από κοινού με τους φορείς και τους παραγωγούς, τις προοπτικές που ανοίγονται διεθνώς για τα τοπικά προϊόντα. Μέσω του συνεδρίου, όπως αναφέρθηκε, προσφέρεται βιωματική εμπειρία στους συμμετέχοντες, μέσα από ένα μοναδικό “πάντρεμα” επιστήμης και βιωματικών δράσεων, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και παραγωγών. Έτσι, πέρα από τις ανακοινώσεις και τα επιστημονικά συμπεράσματα για την καλή υγεία, γίνονται θεματικές εκδηλώσεις για τα κυρία κρητικά προϊόντα, ενώ για την προώθηση τους μετέχουν αγρότες, εξαγωγείς, αλλά και επιχειρηματίες-έμποροι από ξένες χώρες και κυρίως από την Αμερική. Επίσης, στο χώρο του ξενοδοχείου γίνονται γεύματα κρητικής γαστρονομίας και προβολής κρητικών προϊόντων, όπως και γευσιγνωσίας. ‘

Οι θεματικές του συνεδρίου περιλαμβάνουν δεδομένα για την Κρήτη από το παρελθόν μέχρι σήμερα, δίδοντας έμφαση στο εμπόριο ελαιολάδου, ενώ θα παρουσιαστούν και μελέτες, μεταξύ των οποίων και η μελέτη των επτά χωρών για τον τρόπο ζωής και τη διατροφή των παλαιότερων γενεών που έχουν αναδείξει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, θεματικές του συνεδρίου θα εστιάσουν και στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ θα αναδειχθούν και τα οφέλη της ελιάς και του ελαιολάδου, με έμφαση στις φαινόλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Ρόδος: 20χρονος τραυματίστηκε κάνοντας αλεξίπτωτο πλαγιάς

Loading