«Ρεβανί Βεροίας»: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την απόκτηση σήματος “Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης”

Το «Ρεβανί Βεροίας» επιλέχθηκε από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης να προωθηθεί για την απόκτηση σήματος “Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης” (ΠΓΕ)

Η διαδικασία προϋποθέτει την προετοιμασία και σύνταξη του σχετικού φακέλου αναγνώρισης στο πλαίσιο του έργου Interreg LOC-FOOD.

propoli

Το μελιστάλακτο γλυκό σήμα κατατεθέν της Βέροιας

Η παράδοση θέλει να πήρε το όνομά του από τον Τούρκο ποιητή Ρεβανί, που έζησε τον 16ο αιώνα και ήταν περίφημος για τις γαστρονομικές του ρίμες… Τα ποιήματά του ήταν γλυκά και μελιστάλαχτα σαν αυτό το σιμιγδαλένιο σιροπιαστό γλυκό.

Σύμφωνα με την οικογένεια Χοχλιούρου, που έχει συνδέσει το όνομά της με την παραγωγή του γλυκού εδώ και 130 χρόνια περίπου, το 1886 φέρεται να αδειοδοτήθηκε από τις οθωμανικές αρχές το γαλακτοπωλείο, όπου πωλούνταν εκτός από το ρεβανί, γιαούρτι και άλλα σιροπιαστά γλυκά.

Η παραγωγή του γλυκού από τα πρώτα χρόνια ήταν υπόθεση των ανδρών της οικογένειας. Αρχικά, η ζήτηση ήταν μικρή, κάτι που ίσχυε μέχρι τη δεκαετία του ’60. Μετά το 1963, η ζήτηση αυξήθηκε φτάνοντας στο σήμερα που έγινε το εμβληματικό γλυκό της πόλης.

Η βάση του είναι το γιαούρτι και το σιμιγδάλι που θα πρέπει να είναι μισό λεπτό και μισό χοντρό. Τα υλικά πρέπει να είναι εκλεκτά, το γιαούρτι δυνατό και πρόβειο και το σιρόπι βαρύ.

«Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη»

Η πολιτική της ΕΕ για την ποιότητα αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.

Η ΠΓΕ δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου μια συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του καταγωγή.

Δείτε επίσης: Σάσα Μπάστα για Αδαμαντίδη: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχει χτυπήσει γυναίκα

Loading