Περί τα 8,5 δισεκατομμύρια -την τελευταία τριετία- κατευθύνθηκαν από τον Διαχειριστή Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) προς τους καταναλωτές προκειμένου να μειωθεί η ένταση των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, ενώ επιπλέον 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ αναμένεται να διατεθεί το προσεχές διάστημα από το Χρηματιστήριο των Ρύπων. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, μιλώντας στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διεξάγεται στην Πάτρα, ενώ τόνισε ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης είναι εδώ για να στηρίξει την κοινωνία.
Όπως εκτίμησε ο κ. Γιαρέντης, το προσεχές διάστημα ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), υπενθυμίζοντας ότι οι τιμές της αγοράς δημιουργούν μία υστέρηση εσόδων και εξόδων. Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί, ίσως υπάρξουν προβλήματα, γι’ αυτό, όπως είπε, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, καθώς είναι παγωμένο στα 17 ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Επιπλέον, ανέλυσε τους τρόπους με τον οποίο έκλεισε η μεγάλη «τρύπα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παραγωγούς των ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι πρέπει να το «παλέψουμε» όλοι, προκειμένου να μην επιστρέψει η κατάσταση του ΕΛΑΠΕ σε δύσκολες εποχές. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε με το ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ, προκειμένου να μην υπάρξει στασιμότητα στην αγορά, δήλωσε.
Τέλος, ανέλυσε το σύστημα Εγγυήσεων Προέλευσης, ενώ προανήγγειλε ότι το προσεχές διάστημα πρόκειται να ξεκινήσουν οι αντίστοιχες δημοπρασίες με βάση τα διεθνή πρότυπα, ενώ το έσοδο θα είναι μία εισροή για τον ΕΛΑΠΕ, καλύπτοντας μέρος της υστέρησης που αναμένεται να υπάρχει.
Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, Κωνσταντίνος Σπανούλης, ξεκαθάρισε τη σημασία των υποδομών των αγροτών, εξηγώντας ότι πρόκειται για μία δευτερογενή δραστηριότητα, η οποία πρέπει να προστατευτεί σε περίπτωση κρίσης. Τόνισε δε, ότι για εθνικούς λόγους πρέπει να κρατήσουμε τον νέο κόσμο στην ύπαιθρο και οι ΑΠΕ είναι ένας τρόπος.
Ο Environment Manager, της Ολυμπίας Οδού, Γιώργος Καζαντζόπουλος, ανέφερε ότι η εταιρεία έχει χαράξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και στην προσαρμογή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, επισημαίνοντας τις δράσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εταιρεία για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που έφθασε σε ποσοστό 60%. Μάλιστα, στόχος είναι η ανθρακική ουδετερότητα μέχρι το 2030, ενώ ανέλυσε τις δράσεις σε σχέση με την αξιοποίηση ενέργειας από ΑΠΕ.
Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC) διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Σημείωση: Παρακολουθήστε το Συνέδριο Live :
https://www.youtube.com/watch?v=dq45m-ajKCE&list=PLFK7F8jQpfFQiSHPXvxNKE0I_zkgXe2p9