«RGC2024»- Περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη και ανασταλτικοί παράγοντες

«RGC2024»- Περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη και ανασταλτικοί παράγοντες

«Το πράττειν βρίσκεται στα χέρια των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» δήλωσε ο Αθανάσιος Μπαλέρμπας, γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών, μιλώντας στο 12ο συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διεξάγεται στην Πάτρα, με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνου Μουτζούρη, Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Θεόδωρου Λουλούδη, εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Ο κ. Μπαλέρμπας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των Περιφερειών, όπως για παράδειγμα τα νομοθετήματα για μεγαλύτερη λειτουργικότητα, οι ενοποιήσεις επιτροπών για λιγότερη γραφειοκρατία και η ενίσχυση της διαφάνειας. «Όλες οι θεσμικές αλλαγές μας, πλησιάζουν στα ευρωπαϊκά πρότυπα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επικαλέστηκε επίσης την αύξηση πόρων προς τις Περιφέρειες, συμπληρώνοντας πως «αναζητούμε αποτελεσματικότερους τρόπους διάθεσης των χρημάτων». Σημείωσε επίσης την ανάγκη ψηφιοποίησης του Δημοσίου, για διαφάνεια και λογοδοσία, αλλά και συνεργειών, ενώ όπως είπε, σημαντικό θέμα είναι επίσης οι υποδομές, οι υπηρεσίες υγείας, η υποδοχή βιομηχανικών και τουριστικών δραστηριοτήτων με βάση τη φέρουσα ικανότητα, οι ίσες ευκαιρίες με βάση τη χρηστή διοίκηση, για δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. 

Την ταύτιση των πολιτικών των Περιφερειών με τη γραμμή των κυβερνήσεων, έθεσε ως ανασταλτικό ζήτημα ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, μαζί με το πρόβλημα της υποστελέχωσής τους, με αποτέλεσμα την αδυναμία ωρίμανσης των έργων. Όπως ανέφερε, έχει επιδεινωθεί η γραφειοκρατία για τις Περιφέρειες, ενώ σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, σημείωσε πως η Βίζα Express αύξησε κατά κόρον τον τουρισμό στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. 

Όπως ανέφερε απ’ την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, «δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη αν δεν υπάρξει περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα χαρακτηρίζεται από φιλοπεριβαλλοντικούς όρους, καινοτομία, χρήση νέων τεχνολογιών, δικαιοσύνη, αλλά και περιφερειακή συνείδηση. Χωρίς ανάπτυξη, νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, δε θα καταφέρουμε να αντιστρέψουμε τις τάσεις του δημογραφικού» ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε την ανάγκη συνεργασιών μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των Περιφερειών.

Ζητούμενο όταν μιλάμε για ανάπτυξη, είναι η εξεύρεση των πλεονεκτημάτων του τόπου, ανέφερε απ’ την πλευρά του ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης. Συγκριτικά πλεονεκτήματα αποτελούν ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός αλλά και η προσέλκυση νέων καινοτόμων επενδύσεων και ανθρώπινου δυναμικού, όπως είπε.

Στις ανισότητες εντός και μεταξύ των Περιφερειών αναφέρθηκε ο εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Θεόδωρος Λουλούδης, επισημαίνοντας ότι οι τάσεις είναι αυξητικές. Μάλιστα, ανέφερε ότι η λύση για το δημογραφικό είναι η οικονομική ανάπτυξη.

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC) διεξάγεται στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την εφημερίδα «Πελοπόννησος», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. 

Παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δυνατή από τον ιστότοπο: https://www.youtube.com/watch?v=dq45m-ajKCE&list=PLFK7F8jQpfFQiSHPXvxNKE0I_zkgXe2p9

Ηλ.Παλ.
 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading