Ρόδος: Κρίση προσφύγων – 400 άτομα σε ανάγκη χωρίς στέγη και φροντίδα

Ρόδος: Κρίση προσφύγων – 400 άτομα σε ανάγκη χωρίς στέγη και φροντίδα

Κρίση προσφύγων στη Ρόδο: 400 άτομα χωρίς στέγη, τροφή ή βασική φροντίδα. Περίπου 400 πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, της Παλαιστίνης (Δυτική Όχθη και Γάζα), του Λιβάνου και Κούρδοι από Ιρακινό Κουρδιστάν και Συρία βρήκαν καταφύγιο στο δήμο Ρόδου, σε χώρους του δημαρχείου, στα ΕΛΤΑ, και σε διάφορους δημόσιους χώρους. Κάποιοι από αυτούς αναμένεται να μεταφερθούν σε αδειοδοτημένο χώρο με μέριμνα του δήμου Ρόδου και του Ερυθρού Σταυρού. Πολλά άτομα χρειάζονται νοσηλεία και άμεση φροντίδα, με τον Ερυθρό Σταυρό να έχει επιληφθεί της κατάστασης, καθώς τα ζητήματα στέγης και τροφής είναι ιδιαίτερα πιεστικά.

Πολλοί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν είναι γνωστό αν διαθέτουν τα φάρμακά τους. Τα παιδιά είναι περισσότερα από 30, χωρίς σαφή γνώση για τον αριθμό των προσφύγων που έχουν αποχωρήσει ή παραμένουν στο χώρο. Η Υπηρεσία Καταγραφής Ασύλου της Ρόδου είναι υποστελεχωμένη, με αποτέλεσμα η διαδικασία να προχωρά αργά, όπως αναφέρουν πηγές από τον δήμο.

Ο δήμος Ρόδου έχει εφοδιάσει τους πρόσφυγες με χημικές τουαλέτες και έχει τοποθετήσει σκηνές που προσφέρθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πρόσφυγες είναι διασκορπισμένοι σε διάφορους δημόσιους χώρους, με τις αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή για την άφιξη περισσότερων προσφύγων τις επόμενες ημέρες.

Οι πρόσφυγες προέρχονται κυρίως από περιοχές σε εμφύλιο πόλεμο. Παρά την επιθυμία τους να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι συνθήκες διαβίωσης τους στη Ρόδο είναι ιδιαίτερα δυσμενείς. Μόνο μεμονωμένοι εθελοντές προσπαθούν να τους προσφέρουν βοήθεια, ενώ ο δήμος έχει αναλάβει ζητήματα καθαριότητας και προσωρινής φιλοξενίας.

Οι διαφωνίες ανάμεσα στον δήμαρχο Ρόδου και τον Λιμενάρχη οδήγησαν σε προτάσεις για προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων, που τελικά διαμορφώθηκε στο λιμάνι της Ακαντιάς. Οι χώρες καταγωγής των προσφύγων είναι είτε σε εμφύλιο, είτε σε εμπόλεμη κατάσταση, με την πλειονότητα να προέρχεται από περιοχές με σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις.

Loading