Κριτική για την ανεπαρκή αντίδραση των ρωσικών αρχών στις πετρελαιοκηλίδες που προκλήθηκαν από βύθιση τάνκερ. Επιστήμονες από τη Ρωσία εξέφρασαν έντονη ανησυχία σήμερα σχετικά με την ανεπαρκή αντίδραση των αρχών στην πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από τη βύθιση δύο δεξαμενόπλοιων στο στενό του Κερτς, κοντά στην προσαρτημένη Κριμαία. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα συνεργεία και οι εθελοντές που έχουν αναπτυχθεί για τον καθαρισμό των ακτών δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Στις 15 Δεκεμβρίου, δύο ρωσικά δεξαμενόπλοια, το Volgoneft-212 και το Volgoneft-239, προσάραξαν κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στο στενό του Κερτς. Το πρώτο βυθίστηκε, ενώ το δεύτερο υπέστη σοβαρές ζημιές, με έναν θάνατο και 26 μέλη του πληρώματος να απομακρύνονται. Τα δεξαμενόπλοια, που είναι άνω των 50 ετών, μετέφεραν περίπου 9.200 μετρικούς τόνους μαζούτ, με το 40% αυτών να έχει πιθανόν διαρρεύσει στη θάλασσα.
Η έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού επισημαίνεται από ειδικούς, καθώς εθελοντές έχουν μόνο φτυάρια και σακούλες, ενώ λείπουν μπουλντόζες και φορτηγά. Ο υδρολόγος Βίκτορ Ντανίλοφ-Ντανίλιαν, επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου αντιμετώπισης προβλημάτων υδάτων, επισήμανε σε συνέντευξη τύπου ότι η κατάσταση είναι αδιανόητη, καθώς η δημόσια κριτική είναι σπάνια στη Ρωσία, όπου το καθεστώς Πούτιν δεν ανέχεται επικριτικές φωνές.
Ο υπουργός Φυσικών Πόρων δήλωσε ότι η πετρελαιοκηλίδα ενδέχεται να έχει μολύνει έως 200.000 τόνους εδάφους, με σχεδόν 30.000 τόνους ήδη συλλεγμένους. Τα θαλάσσια είδη, όπως δελφίνια και φώκαινες, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ρύπανσης, με τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίζει την οικολογική καταστροφή. Ο Σεργκέι Οστάχ, καθηγητής της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών, προειδοποίησε για τη δυνατότητα ρύπανσης στην Κριμαία, καλώντας σε άμεσες δράσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr