Ρωτήσαμε τον ΕΟΔΥ για ποιο λόγο γίνονται ακόμη rapid test ενώ έχει κηρυχθεί η λήξη της πανδημίας

Στη Θεσσαλονίκη χθες 24/10 διενεργήθηκαν μόλις 147 rapid test από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, με τα 35 από αυτά να είναι θετικά, ενώ συνολικά σε όλη την Ελλάδα μετά από 5.089 ελέγχους, ανακοινώθηκαν 538 κρούσματα.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

propoli

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ουσιαστικά έχει κηρύξει τη λήξη της πανδημίας, αφού σε παλιότερη ανακοίνωσή του επισήμανε πως «δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια, έκτακτη ανάγκη» στη χώρας μας οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ εξακολουθούν να διενεργούν rapid test για την ανίχνευση του κορονοϊού.

Σε ερώτηση της politic στον ΕΟΔΥ σχετικά με το για ποιο λόγο συνεχίζουν να γίνονται rapid test με δεδομένο ότι ο ιός πλέον έχει εξασθενήσει αρκετά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, η απάντηση που δόθηκε είναι πως «οι έλεγχοι αυτοί είναι σημαντικοί στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς και για την έγκαιρη διάγνωση σε ευάλωτους πληθυσμούς, προκειμένου να εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού».

Ολόκληρη η απάντηση του ΕΟΔΥ:

«Οι έλεγχοι rapid test διενεργούνται με σκοπό το διαγνωστικό έλεγχο για SARS-CoV-2 στην κοινότητα και σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ανεξάρτητα από την πορεία της πανδημίας. Οι έλεγχοι αυτοί είναι σημαντικοί στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς και για την έγκαιρη διάγνωση σε ευάλωτους πληθυσμούς, προκειμένου να εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα (π.χ. χορήγηση αντιικής θεραπείας) σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η πανδημία δεν έχει λήξει, δεδομένου ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και ενίοτε σε υψηλά επίπεδα, αλλά διανύουμε μια χρονική περίοδο (μετα-πανδημική περίοδο) που ο ιός σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα σοβαρής νόσου, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη».

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Το ΓΝ Παπανικολάου εκπέμπει SOS – «Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά 27 αναισθησιολόγων μόνο 7 γιατροί»

Loading