Ρούλα Πισπιρίγκου: Ο Κούγιας ζήτησε να διοριστούν ψυχίατροι, για να διαπιστωθεί αν η μητέρα πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ο Κούγιας ζήτησε να διοριστούν ψυχίατροι, για να διαπιστωθεί αν η μητέρα πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν

Στο κατακόρυφο έφτασε η ένταση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας όπου συνεχίζεται η κατάθεση του εντατικολόγου, Ανδρέα Ηλιάδη, με τον συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορούμενης, Αλέξη Κούγια, να του υποβάλει σειρά ερωτήσεων, εστιάζοντας κυρίως στις ενέργειες του επικεφαλής της ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου Πατρών, όσο αφορά το σύνδρομο Μινχάουζεν.

Μάλιστα μετά την αναφορά του Ανδρέα Ηλιάδη ότι δεν κατέστη δυνατό να αποκλειστεί  η εκδοχή η κατηγορούμενη να πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν, ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε τη διακοπή της δίκης για να διοριστούν δύο πραγματογνώμονες ψυχίατροι προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πάσχει η εντολέας του από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Επιπλέον, ο Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε στο δικαστήριο πως σήμερα εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα για την εντολέα του για τις υποθέσεις της Μαλένας και της Ίριδας. 

Νωρίτερα, ο μάρτυρας δέχθηκε πιεστικές και επίμονες ερωτήσεις από τον Αλέξη Κούγια ο οποίος μάλιατα σε κάποιο σημείο ξέσπασε λέγοντας πως «έχουμε να κάνουμε με ψυχιατρικά νούμερα, είναι η μεγαλύτερη δικαστική πλάνη» και ζήτησε να κληθούν στο δικαστήριο οι ψυχίατροι με τους οποίους επικοινώνησε και συναντήθηκε  ο εντατικολόγος, Ανδρέας Ηλιάδης.

Ο επικεφαλής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης,  από την άλλη, επιχειρούσε με ήπιο τρόπο να απαντήσει στις λεκτικές προκλήσεις του Αλέξη Κούγια και ξεκαθάρισε πως το μυαλό του αρχικά πήγε στο συγκεκριμένο σύνδρομο καθώς συναντάται στη παιδιατρική βιβλιογραφία, εξηγώντας πως «οι δύο αιφνίδιοι θάνατοι και η ξαφνική ανακοπή ήταν αυτά που με κινητοποίησαν»

Αλ. Κούγιας : Είχαμε διακόψει εκεί που εσείς κάνατε προσωπικές συνεδρίες με ψυχιάτρους για να διερευνήσετε εάν η κατηγορούμενη έπασχε από σύνδρομο Μινχάουζεν. Στην καριέρα σας έχετε κάνει κάτι αντίστοιχο;

Ανδ. Ηλιάδης : Είναι μία διαταραχή που περιγράφεται στα συγγράματα που έχουν να κάνουν με παιδιατρική. Ετέθη στη διαφορική προσέγγιση, η συγκεκριμένη διαταραχή. Επειδή σε αυτή τη διαταραχή το παιδί κακοποιείται και εγώ είμαι ο θεράπων ιατρός ασχολήθηκα με την συγκεκριμένη περίπτωση της μικρής Τζωρτζίνας.

Ο κ. Κούγιας επέμεινε ιδιαίτερα στο εάν ο Ηλιάδης έχει συναντήσει περιπτώσεις μητέρων που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο στην καριέρα. 

Αλ. Κούγιας: Εγώ σας ρώτησα εάν στην καριέρας σας σας είχαν τύχει παρόμοιες περιπτώσεις; 

Ανδ. Ηλιάδη : Ήμουν παρών σε δύο τέτοιες περιπτώσεις στο νοσοκομείο παίδων Αγλαΐα Κυριακού. 

Αλ. Κούγιας : Και εκεί το θέμα το είχατε θέσει εσείς ή συνάδελφοι σας;

Ανδ. Ηλιάδη : Όχι, ήμουν μάρτυς αυτών των δύο περιστατικών. 

Αλ. Κούγιας : Δηλαδή είδατε μία μάνα να σκοτώνει το παιδί της;

Ανδ. Ηλιάδη : Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα.

Αλ. Κούγιας : Ποιος έθεσε τους προβληματισμούς;

Ανδ. Ηλιάδη : Ήταν περιστατικά στις παιδιατρικές κλινικές. Ήπιες περιπτώσεις. Μία μητέρα μάλιστα κοκκίνιζε τα ούρα ενός παιδιού. 

Πρόεδρος: Όταν λέτε ήσασταν «μάρτυς» σε τι πράγμα εννοείται;

Ανδ. Ηλιάδης : Εγώ δρω σαν γιατρός και έτσι απαντώ.

Πρόεδρος : Αυτό που είπατε ότι ήσασταν «μάρτυς», τι εννοείται σε πραγματικό περιστατικό ή στο προβληματισμό των γιατρών;

Ανδ. Ηλιάδη : Σε αυτό το περιστατικό στη παιδιατρική κλινική και στον προβληματισμό γιατρών.

Αλ. Κούγιας: Έχει καμία σχέση αυτή η περίπτωση, ότι έβαζε χρώμα στα ούρα, είναι το ίδιο πράγμα, με την κυρία κατηγορουμένη;

Ανδ. Ηλιάδη : Είναι το ίδιο πράγμα αλλά υπάρχει διαβάθμιση. 

Αλ. Κούγιας : Θα πάμε εμείς στο ψυχίατρο στο τέλος με αυτά που ακούμε! Πείτε μου ένα ψυχίατρο στην Ελλάδα που έχει διαπιστώσει στην Ελλάδα το σύνδρομο μινχάουζεν; 

Ανδ. Ηλιάδη : Στη διαταραχή εμπλέκονται πολλές διαφορετικές ειδικότητες από διαφορετικά πόστα. Παιδίατρος, ψυχίατρος, κοινωνική λειτουργός, ενδεχομένως εισαγγελία κλπ.

Πρόεδρος : Αυτό που σας ρώτησε.

Ανδ. Ηλιάδης : Με όνομα ψυχιάτρου δεν γνωρίζω. 

Αλ. Κούγιας : Πείτε μία μητέρα που οδηγήθηκε στο ψυχίατρο για αυτή τη διαταραχή…

Ο εντατικολόγος απαντώντας στις ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια έκανε λόγο για την ύπαρξη τέτοιων περιστατικών τονίζοντας: «Η βιβλιογραφία βρίθει. Αν την ανοίξει κάποιος θα μείνει με το στόμα ανοικτό, για το πόσο υποδιαγνώσκεται αυτή η διαταραχή».

Ωστόσο, στη συνέχεια ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η περίπτωση της Τζωρτζίνας ήταν η πρώτη κατά την οποία απευθύνθηκε σε ψυχίατρο με τον μάρτυρα να δέχεται συνέχεια ερωτήσεις από τον κ. Κούγια για ποιο λόγο στην κατάθεση του στην ανακρίτρια έκανε λόγο για «συνεδρίες». Ο κ. Ηλιάδης εξήγησε πως επειδή αυτήν η περίπτωση «ήταν κάτι πολύ δύσκολο, κράτησε πολύ ώρα για να το συζητήσουμε, για αυτό το λέω συνεδρίες, δεν είναι ένα ραντεβού που κράτησε πέντε λεπτά» 

Αλ. Κούγιας : Εσείς γιατί κάνετε συνεδρίες;

Ανδ. Ηλιάδης : Η επίσκεψη είχε να κάνει με το αντλήσω περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη διαταραχή. Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Συνεδρίες ήταν με την έννοια του ανταλλάσσουμε σκέψεις. 

Αλ. Κούγιας : Μιλήσατε για συγκεκριμένη μητέρα;

Ανδ. Ηλιάδης : Ναι ήμουν γιατρός Τζωρτζίνας.

Αλ. Κούγιας : Επιτρέπετε πουθενά αυτό; Ή είναι παράβαση επειδή δεν τηρείτε το ιατρικό απόρρητο;

Ανδ. Ηλιάδης : Νομίζω επιβάλλεται. Ο στόχος ο δικός μου ήταν η προστασία της μικρής Τζωρτζίνας.

(…)

Αλ. Κούγιας : Συναντήσατε τη μητέρα τις πρώτες ημέρες πόσες φορές;

Ανδ. Ηλιάδης : Οι δύο αιφνίδιοι θάνατοι και η ξαφνική ανακοπή ήταν αυτά που με κινητοποίησαν. 

Αλ. Κουγιας : Πόση ώρα την πρώτη εβδομάδα συναντήσατε μητέρα;

Ανδ. Ηλιάδης: Οι συναντήσεις με τους γονείς γινόταν και κοντά στην ώρα. 

Αλ. Κούγιας : Τι λέγετε σε μία ώρα; 

Ανδ. Ηλιάδης : Είναι τόσα πολλά τα θέματα τα οποία πρέπει να εξηγηθούν στους γονείς (καρδιολογικό, γαστραντελογικό κλπ ) για να ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν.

Αλ. Κούγιας : Αφού μας είπατε δεν τους είπατε για την κατάσταση της Τζωρτζίνας, για πιο πράγμα τους ενημερώνατε; 

(…)

Ανδ. Ηλιάδης : Η πρώτη ενημέρωση είχε να κάνει με το ερώτημα της ζωής και θανάτου. Η πρώτη ενημέρωση ήταν για το εάν θα ζήσει, τόσο σοβαρά ήταν τα πράγματα. Τους εξήγησα ότι θα μπορούσαμε να πούμε σε αιμοκάθαρση. Είναι ασθενείς πολύ περίπλοκοι.

Ο διάλογος με Δασκαλάκη

Μετά από επίμονες ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια ο κ. Ηλιάδης είπε πως ήταν αυτός που έβαλε στο τραπέζι το σύνδρομο Μινχάουζεν ενώ επικαλέστηκε και διάλογο του γιατρού με τον Μάνο Δασκαλάκη ο οποίος προβλήθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή Tlive την απομαγνητοφώνηση της οποίας ζήτησε ο συνήγορος της κατηγορούμενης να προσκομιστεί στο δικαστήριο. 

Ανδ Ηλιάδης : Υπήρχαν πολλές σοβαρές σκέψεις. Εγώ ήθελα να το αποκλείσω. 

Ήταν κάτι που μας προβλημάτισε όλους και βεβαίως είχαν την ίδια άποψη.

Αλ. Κούγιας : Γιατί πρέπει να το αποκλείσετε ενώ το παιδί βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; Κινδυνεύει;

Ανδ. Ηλιάδης: Αυτό το παιδί κάποια στιγμή θα έφευγε από εντατική, που έφυγε, θα το έπαιρνε μαζί της.

Αλ.Κούγιας : Για ποιο λόγο της διδάξατε γαστροστομία, αφού πέρασε από μυαλό σας ότι θα το σκοτώσει; 

Ανδ. Ηλιάδης : Γιατί είναι μία πράξη που έχει να κάνει με ιατρική κατάσταση ασθενούς, αν είναι δυνατόν.

Αλ. Κούγιας : Για ποιο λόγο παραδίδετε τότε στη μητέρα το παιδί;

Ανδ. Ηλιάδης : Αυτό έκανα, διατήρησα τους προβληματισμούς μου και επαφή. 

Αλ. Κούγιας : Επιτρέπεται από ιατρική ηθική να στέλνετε σε ένα ψυχίατρο μία γυναίκα «παγιδεύοντας την»; 

Ανδ. Ηλιάδης : Οι γιατροί δεν παγιδεύουν, θεραπεύουν.Δεν είναι λίγες οι φορές που στέλνουμε μητέρες σε δύσκολες καταστάσεις…Ορθώς ο γιατρός επισκέφθηκε ψυχιατρική κλινική διότι ήθελε βοήθεια.

Πρόεδρος: Τι βοήθεια ; 

Ανδ. Ηλιάδης : Η προσπάθεια για να «αγκαλιάσεις» αυτό το σύνδρομο είναι να έρθεις κοντά με το φροντιστή και αυτό έκανα.

Πρόεδρος : Πήγε με το ζόρι μητέρα;

Ανδ. Ηλιάδης : Όχι της είπα ότι θα είναι καλό πως σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα βοηθιόμαστε. Μου είπε ότι θέλει να έρθει και ο σύζυγος. 

Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας ο Αλέξης Κούγιας επιτέθηκε φραστικά στον Ανδρέα Ηλιάδη ο οποίος καθόταν στις θέσεις του ακροατηρίου λέγοντας του «κ. Ηλιάδη είστε εδώ για να καταθέσετε όχι για να δίνετε συνέντευξη» ενώ στη συνέχεια απευθυνόμενος προς το μάρτυρα είπε χαρακτηριστικά «κάθεσαι εκεί από το πρωί σαν την Κατίνα!».

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Δείτε επίσης: Πώς γέμισε η Σερβία με παράνομα όπλα – 19 νεκροί σε 48 ώρες σε δύο περιστατικά με νεαρούς δράστες

Loading

Play