Σαν σήμερα: 5 χρόνια από την δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου – Το χρονικό

Ήταν 21 Σεπτεμβρίου του 2018 όταν ο Ζακ Κωστόπουλος, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Η άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, γκέι, οροθετικού, ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ντραγκ περφόρμερ με το όνομα Zackie Oh, μέρα μεσημέρι στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας, ναι μεν σόκαρε την ελληνική κοινωνία αλλά ορισμένοι «νοικοκυραίοι» θέλησαν να σπιλώσουν τη μνήμη του. Συγκεκριμένα παρουσίαζαν τον Ζακ Κωστόπουλο ως ένα τοξικοεξαρτημένο κλέφτη, τον οποίον προσπάθησαν να αποτρέψουν από το να ληστέψει ένα κοσμηματοπωλείο. Το κοσμηματοπωλείο, έξω από το οποίο ξεψύχησε.

propoli

Το χρονικό μιας αποτρόπαιας δολοφονίας

Μεσημέρι Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου 2018. Στην οδό Γλάδστωνος, στην Ομόνοια, ο Ζακ Κωστόπουλος εγκλωβίζεται μέσα σε ένα κοσμηματοπωλείο, λόγω του μηχανισμού ασφαλείας της κεντρικής πόρτας, και προσπαθώντας να δραπετεύσει χρησιμοποίησε πρώτα έναν πυροσβεστήρα για να σπάσει την πόρτα και έπειτα έσπασε τα τζάμια της βιτρίνας και σύρθηκε έξω από το κατάστημα. Είναι προφανές πως είναι τρομαγμένος. Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου ο οποίος μαζί με έναν μεσίτη, κατάφεραν να αποτρέψουν την διαφυγή του Κωστόπουλου με τη χρήση βίας.

Όταν κατέφθασε το ΕΚΑΒ, ο αιμόφυρτος Κωστόπουλος δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες, αλλά στη συνέχεια επιχείρησε να διαφύγει με όσες δυνάμεις του έχουν απομείνει. Ζαλισμένος από τα χτυπήματα πέφτει σε κάτι τραπέζια σε παρακείμενο κατάστημα. Εν συνεχεία κατέφθασε αστυνομική δύναμη και ο Κωστόπουλος δέχτηκε χτύπημα από αστυνομικό που τον καταδίωκε. Έπειτα του περάστηκαν χειροπέδες, ενώ, ως φαίνεται σε σχετικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, δέχτηκε χτυπήματα από αστυνομικούς ενόσω βρισκόταν στο έδαφος, χτυπήματα που, σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας Κωστόπουλου συνδέονταν με τον θάνατο. Ο Ζακ Κωστόπουλος απεβίωσε κατά τη διάρκεια της διακομιδής του.

Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε λόγω πολλαπλών χτυπημάτων σε διάφορα σημεία του σώματός του και το κεφάλι, αρχικά από τους ιδιοκτήτες του κοσμηματοπωλείου και του μεσιτικού γραφείου της οδού Γλάδστωνος και έπειτα από αστυνομικούς, παρουσία δεκάδων μαρτύρων.

Το πόρισμα της ΕΔΕ για τους αστυνομικούς έκανε λόγο για «άσκοπη βία» απέναντι σ’ έναν άνθρωπο «ακίνδυνο», καταλήγοντας ότι τα πειθαρχικά παραπτώματα που τελέστηκαν αποτελούν «δημόσιο σκάνδαλο».

Ωστόσο, μετά από καθυστέρηση τριών χρόνων, ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ, για να φτάσουμε στον Μάιο του 2022, όπου το Δικαστήριο αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι οι αστυνομικοί, αφού κρίθηκαν «αθώοι» και απαλλάχθηκαν από κάθε ατύχημα.

Αντίθετα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε την ενοχή μόνο του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη. Παρά τη δεκαετή κάθειρξή τους χωρίς αναστολή, ο μεσίτης αποφυλακίστηκε μόλις δύο μήνες μετά από την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, ενώ ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου εκτίει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω ηλικίας.

Δείτε επίσης: Τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα Σαν Σήμερα

Loading