Σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας.

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

1406: Γαλλικά στρατεύματα αποτελούμενα από 1.000 οπλισμένους άνδρες αποβιβάζονται στο Τζέρσεϊ και μάχονται εναντίον 3.000 υπερασπιστών.

1477: Αρχίζει η λειτουργία του Πανεπιστημίου της Ουψάλα.

1542: O εξερευνητής Χουάν Ροντρίγκες Καμπρίγιο ανακαλύπτει το νησί Σάντα Καταλίνα, έξω από τις ακτές της Καλιφόρνια.

1571: Ο Ενωμένος Στόλος της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, της Νεάπολης, της Σικελίας και του Πάπα κατατροπώνει τον Οθωμανικό Στόλο στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο), σταματώντας οριστικά την επέκταση των Οθωμανών προς τη Δύση.

1820: Η Φιλική Εταιρεία, σε σύσκεψη στο Ισμαήλιο της Βεσσαραβίας και με πρωτοβουλία του Παπαφλέσσα, αποφασίζει να επισπευσθεί η έναρξη της Επαναστάσεως και η κάθοδος του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στην Πελοπόννησο.

1825: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος, προδρόμου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Διευθυντής της αναλαμβάνει ο Θεόκλητος Φαρμακίδης.

1828: Το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα με επικεφαλής τον Νικόλαο-Ιωσήφ Μαιζών απελευθερώνει την Πάτρα.

1831: Στο Ναύπλιο, καταδικάζεται σε θάνατο ο δολοφόνος του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, Γεώργιος Μαυρομιχάλης.

1870: Κατά την πολιορκία του Παρισιού, ο Λεόν Γκαμπετά διαφεύγει από την πόλη με αερόστατο.

1886: Καταργείται η δουλεία στην Κούβα.

1901: Τραυματίζεται σοβαρά από ανατροπή της άμαξάς του, ο πρώην πρωθυπουργός, Θεόδωρος Δηλιγιάννης.

1910: Εξεγείρονται οι Έλληνες φοιτητές κατά της γενόμενης εκκαθάρισης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, ενώ τα μαθήματα διακόπτονται προσωρινά.

1919: Ιδρύεται η KLM, ο κρατικός αερομεταφορέας της Ολλανδίας. Είναι η παλαιότερη αεροπορική εταιρεία που εξακολουθεί να λειτουργεί υπό το αρχικό της όνομα.

1924: Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1928: Σε μια λαμπρή τελετή στην Αντίς Αμπέμπα, στέφεται βασιλιάς της Αιθιοπίας ο Ρας Ταφάρι. Την εξουσία θα τη μοιράζεται με τη θεία του, την αυτοκράτειρα Ζαουντίτου.

1933: Ιδρύεται η Air France μετά από τη συγχώνευση πέντε γαλλικών αεροπορικών εταιριών.

1935: Η Κοινωνία των Εθνών κρίνει ότι η Ιταλία είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο με την Αιθιοπία και αποφασίζει να της επιβάλει κυρώσεις.

1940: Η Γερμανία εισβάλλει στη Ρουμανία για να εμποδίσει τη Σοβιετική Ένωση να εκμεταλλευτεί πολύτιμες πηγές πετρελαίου.

1944: Ο στρατάρχης Έρβιν Ρόμελ, ο οποίος διοικούσε τις γερμανικές δυνάμεις στην Αφρική, διατάσσεται από τον Αδόλφο Χίτλερ να επιστρέψει στο Βερολίνο.

1944: Εβραίοι κρατούμενοι στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς Μπίρκεναου επαναστατούν. Αφού ανατινάζουν ένα μέρος του Κρεματορίου 4, επιχειρούν μαζική διαφυγή. Τελικά, οι δραπέτες πιάνονται και εκτελούνται.

1949: Δημιουργείται στη ρωσική ζώνη κατοχής της Γερμανίας η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, γνωστή ως Ανατολική Γερμανία. Ο Βίλχελμ Πικ γίνεται πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου κράτους, ενώ ο Ότο Γκρέτβολ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.

1949: Την ίδια μέρα, αρχίζουν στην Ελλάδα οι έρευνες για την ανεύρεση πηγών πετρελαίου και ουρανίου.

1950: Η Μητέρα Τερέζα ιδρύει τους Ιεραπόστολους της Φιλανθρωπίας.

1955: Σε βραδιά ποίησης στο Σαν Φρανσίσκο, ο Άλαν Γκίνζμπεργκ διαβάζει το ποίημά του «Το Ουρλιαχτό», το οποίο γνωρίζει αμέσως μεγάλη επιτυχία, κάνοντας γνωστό τον δημιουργό του στο ευρύ κοινό το κίνημα των μπίτνικς.

1958: Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ισκαντέρ Μίρτζα, υποστηριζόμενος από τον στρατηγό Αγιούμπ Κανάμπ, καταλύει το Σύνταγμα της χώρας, επιβάλλει στρατιωτικό νόμο και ακυρώνει τις εκλογές, που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 1959.

1959: Μετά από μακρά περίοδο αντιδικίας μεταξύ του αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του αντιστράτηγου Γεώργιου Γρίβα- Διγενή, οι δύο άντρες συναντώνται στη Ρόδο, όπου υπογράφουν ειδικό πρωτόκολλο συνεργασίας.

1963: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, υπογράφει τη συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών δοκιμών.

1969: Αποκαλύπτεται στα Ιλίσια ο ανδριάντας του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1971: Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στο Τελ Αβίβ σε 21 Αμερικανούς μαύρους Εβραίους.

1972: Εγκαινιάζεται στις Θερμοπύλες ο δεύτερος δορυφορικός σταθμός εδάφους.

1973: Σημειώνεται νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακάριου στην Κύπρο, με παγίδευση του δρόμου, από τον οποίο θα διερχόταν το αυτοκίνητό του. Ο αρχιεπίσκοπος θα σωθεί λόγω πρόωρης έκρηξης.

1979: Αεροπλάνο DC-8 της Swissair, που εκτελεί το δρομολόγιο Ζυρίχη – Πεκίνο, βγαίνει εκτός αεροδιαδρόμου, κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού και παίρνει φωτιά. Από τους 156 επιβάτες οι 14 σκοτώνονται.

1981: Ο αντιπρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ορίζεται 4ος πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, προέδρου Ανουάρ Σαντάτ.

1985: Εκδηλώνεται πειρατεία στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο «Achille Lauro», στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, από βαριά οπλισμένους Άραβες τρομοκράτες του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Εκείνοι απειλούν να ανατινάξουν το πλοίο και να σκοτώσουν τους Αμερικανούς επιβάτες, εάν δεν απελευθερωθούν 50 Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.

1986: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της βρετανικής εφημερίδας The Independent.

1991: Βομβιστική επίθεση σημειώνεται στο κυβερνητικό μέγαρο του Ζάγκρεμπ.

1994: Η Κίνα πραγματοποιεί τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις μήνες πυρηνική της δοκιμή, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των άλλων μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων: ΗΠΑ, Ρωσίας, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας.

1995: Στην Ιταλία, συλλαμβάνεται ο Σαλβατόρε Κριστάλντι, ηγετικό στέλεχος της Μαφίας.

1996: Αρχίζει να εκπέμπει για πρώτη φορά το κανάλι Fox News.

2000: Στη Γιουγκοσλαβία, ορκίζεται πρόεδρος ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

2000: Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώνονται σε τουρκικό έδαφος, στην αεροπορική βάση Μπαλίκεσιρ, προκειμένου να πάρουν μέρος στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Destined Glory», που πραγματοποιείται στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Τουρκία.

2001: Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκινούν να βομβαρδίζουν στόχους στο Αφγανιστάν μετά την άρνηση των Ταλιμπάν να στραφούν εναντίον του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Πρόκειται για επιθέσεις αντιποίνων για τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

2003: Ο καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στο ΑΠΘ, Βασίλης Σκουρής, γίνεται ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

2009: Στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, γίνεται η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

2016: Στην 155η θέση των χωρών που καθυστερούν να εκδικάσουν υποθέσεις και να απονείμουν δικαιοσύνη κατατάσσεται η Ελλάδα, όπου για να τελεσιδικήσει μία υπόθεση απαιτούνται κατά μέσο όρο 1.580 ημέρες.

2020: Το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή κι επίσημα καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση με πολλά μέλη της ένοχα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, πολλά από τα εγκλήματα της οργάνωσης περιλάμβαναν δολοφονίες και βίαιες επιθέσεις.

2020: Το βραβείο Νόμπελ Χημείας απονέμεται στις Emmanuelle Charpentier και Jennifer Doudna «για την ανάπτυξη μιας μεθόδου για την επεξεργασία του γονιδιώματος».

2020: Ανακαλύπτονται πολλαπλοί σκελετοί του Oksoko avarsan στην έρημο Γκόμπι στη Μογγολία.

2020: Ο Καναδός υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τζόναθαν Γουίλκινσον ανακοινώνει ότι ο Καναδάς θα απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες, τα καλαμάκια, τα μαχαιροπήρουνα και άλλα είδη μιας χρήσης μέχρι το τέλος του 2021.

2020: Ο πρώην αστυνομικός Derek Chauvin, ο οποίος κατηγορήθηκε για τον θάνατο του George Floyd, αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση.

2020: Το Starman, ένα Tesla Roadster που εκτοξεύτηκε με πύραυλο Falcon Heavy πριν από τρία χρόνια από τον Elon Musk, πραγματοποιεί την πλησιέστερη προσέγγισή του στον Άρη σε απόσταση 0,05 αστρονομικών μονάδων.

2021: Ο Τανζανός συγγραφέας Abdulrazak Gurnah κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021, «για την ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις συνέπειες της αποικιοκρατίας και τη μοίρα των προσφύγων». Το πιο γνωστό μυθιστόρημα του Gurnah είναι το Paradise, που διαδραματίζεται στην αποικιοκρατική Ανατολική Αφρική κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

2021: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ επιβεβαιώνει τις κατηγορίες που διατύπωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκεζ, ο οποίος κατηγόρησε ένα υποτιθέμενο αμερικανικό βέτο ότι δεν επέτρεψε στη Βενεζουέλα να λάβει τα κεφάλαια ανακούφισης του ΔΝΤ COVID-19. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι μόνο οι αναγνωρισμένες κυβερνήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια.

2021: Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι περίπου 200 τραυματίζονται από σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών που πλήττει το Χαρνάι, στο Μπαλουχιστάν του Πακιστάν.

2021: Σεισμός με προκαταρκτικό μέγεθος 6,1 Ρίχτερ πλήττει το Τόκιο της Ιαπωνίας και τις γύρω περιοχές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 41 άτομα και να σταματήσουν τη λειτουργία τους οι γραμμές των τρένων, χωρίς, όμως, να υπάρχουν άμεσες αναφορές για σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με το σύστημα της Ιαπωνίας, ο σεισμός αυτός χαρακτηρίστηκε ως «ισχυρός σεισμός 5».

Γεννήσεις
1301 – Αλεξάντρ, μέγας πρίγκιπας του Τβερ

1471 – Φρειδερίκος Α’, βασιλιάς της Δανίας

1748 – Κάρολος ΙΓ’, βασιλιάς της Σουηδίας

1885 – Νιλς Μπορ, Δανός φυσικός

1888 – Χένρι Ουάλας, Αμερικανός πολιτικός

1900 – Χάινριχ Χίμλερ, Γερμανός πολιτικός

1919 – Ζορζ Ντιμπί, Γάλλος ιστορικός

1919 – Ανεμαρίε Ρένγκερ, Γερμανίδα πολιτικός

1923 – Ζαν-Πολ Ριοπέλ, Καναδός ζωγράφος και γλύπτης

1927 – Ρόναλντ Ντέιβιντ Λέινγκ, Σκωτσέζος ψυχίατρος και συγγραφέας

1931 – Ντέσμοντ Τούτου, Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος και ακτιβιστής

1934 – Ουλρίκε Μάινχοφ, Γερμανίδα δημοσιογράφος

1939 – Χάρι Κρότο, Άγγλος χημικός

1944 – Νίκος Δαδινόπουλος, Έλληνας ηθοποιός

1944 – Ντόναλντ Τσανγκ, Κινέζος πολιτικός

1950 – Τζακάγια Κικουέτε, Τανζανός πολιτικός

1952 – Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρώσος πολιτικός

1955 – Γιο Γιο Μα, Κινέζος τσελίστας

1963 – Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου (γνωστή ως Κωνσταντίνα), Κύπρια τραγουδίστρια

1967 – Τόνι Μπράξτον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια, παραγωγός και ηθοποιός

1972 – Νότης Μηταράκης, Έλληνας πολιτικός

1973 – Γκριγκόλ Μγκαλομπλισβίλι, Γεωργιανός πολιτικός

1974 – Ρένα Δούρου, Ελληνίδα πολιτικός

1974 – Σαρλότ Περέλι, Σουηδέζα τραγουδίστρια

1975 – Γιώργος Καραδήμος, Έλληνας τραγουδιστής

1976 – Ζιλμπέρτο Σίλβα, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής

1979 – Σον Άσμορ, Καναδός ηθοποιός

1982 – Θάλεια Κουτρουμανίδου, Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια

1982 – Μαντζίντ Μπουγκέρα, Αλγερινός ποδοσφαιριστής

1982 – Ζερμέν Ντεφόε, Άγγλος ποδοσφαιριστής

1988 – Ντιέγκο Κόστα, Ισπανός ποδοσφαιριστής (γεννηθείς στη Βραζιλία)

1997 – Κίρα Κόζαριν, Αμερικανίδα ηθοποιός

Θάνατοι
336 – Πάπας Μάρκος

767 – Κωνσταντίνος Β’, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

929 – Κάρολος Γ’ της Γαλλίας, βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων

1581 – Ονώριος Α’, λόρδος του Μονακό

1637 – Βίκτωρ Αμεδαίος Α’, δούκας της Σαβοΐας

1849 – Έντγκαρ Άλαν Πόε, Αμερικανός συγγραφέας

1867 – Μοχαμάντ Αφζάλ Χαν, Εμίρης του Αφγανιστάν

1943 – Χριστόφορος, πρίγκιπας της Έσσης

1973 – Σάββας Παπαπολίτης, Έλληνας πολιτικός

1979 – Βάσος Φαληρέας, Έλληνας γλύπτης

1983 – Τζορτζ Όγκντεν Άμπελ, Αμερικανός αστρονόμος

1983 – Κριστόφ Σολιό, στρατιωτικός και πολιτικός από το Μπενίν

1991 – Ναταλία Τζίντσμπουργκ, Ιταλίδα συγγραφέας

2000 – Σπύρος Πλασκοβίτης, Έλληνας συγγραφέας και πολιτικός

2006 – Άννα Πολιτκόφσκαγια, Ρωσίδα δημοσιογράφος

2010 – Φούλα Λαμπελέ, Ελληνίδα πεζογράφος και μεταφράστρια

2011 – Ραμίζ Αλία, Αλβανός πολιτικός

2013 – Γιώργος Αμερικάνος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

2015 – Τζουρελάνγκ Ζεντκάια, πολιτικός από τους νήσους Μάρσαλ

2016 – Ρος Χίγκινς, Αυστραλός ηθοποιός, κωμικός

Δείτε επίσης: Εισπρακτικές εταιρείες: Πληθαίνουν οι καταγγελίες δανειοληπτών για αθέμητες πρακτικές

Loading

Play