Σαντορίνη: Ασυνήθιστη η σεισμική δραστηριότητα, σύμφωνα με Βρετανό γεωεπιστήμονα

Σαντορίνη: Ασυνήθιστη η σεισμική δραστηριότητα, σύμφωνα με Βρετανό γεωεπιστήμονα

Ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται στη Σαντορίνη, με επιστημονικές προειδοποιήσεις για τις μελλοντικές εξελίξεις. Ο Ντέιβιντ Πάιλ, γεωεπιστήμονας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χαρακτηρίζει την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα ως ασυνήθιστη, επισημαίνοντας τις προκλήσεις στην πρόβλεψη της εξέλιξής της. Αναφέρει ότι οι σεισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα και ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε τις συνέπειές τους, δεδομένου ότι συμβαίνουν υποθαλάσσια.

Ο καθηγητής σημειώνει επίσης ότι η παρούσα σεισμική δραστηριότητα διαφέρει από εκείνη που παρατηρήθηκε το 2011-2012, καθώς οι σεισμοί εντοπίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα εκτός της καλντέρας. Αν και τα γεωχημικά δεδομένα από την περιοχή δεν δείχνουν σημαντικές μεταβολές στη σύνθεση των αερίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης, η κατάσταση απαιτεί προσοχή.

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες σεισμικές εκδηλώσεις έχουν καταγραφεί μεταξύ του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο, το οποίο βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, και της νησίδας Ανύδρου. Παρόλο που οι σεισμοί φαίνεται να οφείλονται σε τεκτονικές διεργασίες, ο Πάιλ υπογραμμίζει ότι οι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την ύπαρξη άμεσης σχέσης μεταξύ αυτής της τεκτονικής δραστηριότητας και πιθανών ηφαιστειακών φαινομένων στο Κολούμπο.

«Γνωρίζουμε ελάχιστα για τα βαθύτερα συστήματα που τροφοδοτούν με μάγμα τα ηφαίστεια», τονίζει ο Πάιλ, αναφερόμενος στην ανάγκη για περισσότερες έρευνες. Το ηφαίστειο Κολούμπο εξερράγη τελευταία φορά το 1650, προκαλώντας καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε τα γύρω νησιά, ενώ η Σαντορίνη διαμορφώθηκε από τη Μινωική έκρηξη του 1600 π.Χ., μια από τις ισχυρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play