Σαντορίνη: Εγκαθίστανται τέσσερις νέοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι για τη μελέτη του ηφαιστείου του Κολούμπου

Σαντορίνη: Εγκαθίστανται τέσσερις νέοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι για τη μελέτη του ηφαιστείου του Κολούμπου

Εγκατάσταση υποθαλάσσιων σεισμογράφων στη Σαντορίνη για τη μελέτη του ηφαιστείου του Κολούμπου. Τέσσερις υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι τελευταίας τεχνολογίας θα εγκατασταθούν σήμερα, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, μέσα στην καλδέρα του ηφαιστείου Κολούμπου στη Σαντορίνη. Αυτοί οι σεισμογράφοι θα συνδράμουν στην έρευνα για τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο και το γύρω ρήγμα της Ανύδρου. Η εγκατάσταση θα εκτελείται από διεθνή ομάδα ερευνητών, περιλαμβάνοντας επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το πανεπιστήμιο του Πότσνταμ.

Η ομάδα συμμετέχει στην ωκεανογραφική αποστολή MSM132 με στόχο την εξερεύνηση των υποθαλάσσιων ηφαιστειακών κέντρων της περιοχής. Οι σεισμογράφοι είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για τη μέτρηση της μικροσεισμικότητας, των μετακινήσεων του εδάφους και των φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού. Η επιτυχία της αποστολής θα προσφέρει πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ήδη τον Δεκέμβριο είχαν τοποθετηθεί τρεις ακόμα υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι στην ίδια περιοχή, δεδομένου ότι η περιοχή έχει ιστορικό ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η καλή συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων καθιστά εφικτό τον συνδυασμό των δεδομένων των υποθαλάσσιων σεισμογράφων με τα στοιχεία που προέρχονται από χερσαίους σταθμούς για τη βελτίωση της ανάλυσης των σεισμικών φαινομένων.

Οι σεισμογράφοι θα παραμείνουν στην περιοχή για τέσσερις ημέρες, ενώ οι επιστήμονες θα συνεχίζουν την ανάλυση των δεδομένων για να ενημερώσουν τις Αρχές και τους κατοίκους. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Εύη Νομικού, η συλλογή δεδομένων για τη μικροσεισμικότητα είναι κρίσιμη, καθώς η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης, κοντά στο ηφαίστειο του Κολούμπου.

Σημαντική είναι η παρακολούθηση της περιοχής, δεδομένου ότι οι σεισμικές δονήσεις δίπλα σε υποθαλάσσια ηφαίστεια δεν προμηνύουν πάντα έκρηξη. Όπως δήλωσε η κ. Νομικού, η ερευνητική ομάδα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα δεδομένα που προκύπτουν και να ενημερώσει την κοινότητα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play