Σαντορίνη: Κούραση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα κυριαρχούν στο νησί

Σαντορίνη: Κούραση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα κυριαρχούν στο νησί

Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη είναι κρίσιμη για τους κατοίκους της Σαντορίνης που βιώνουν συνεχή σεισμική δραστηριότητα. Η Σαντορίνη αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις καθώς οι κάτοικοι βιώνουν έντονη κούραση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα λόγω των συνεχών σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται από την αρχή του Φεβρουαρίου. Αυτό προκύπτει από τις αρχικές εκτιμήσεις κλιμακίου της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κέντρο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), που επισκέφθηκε το νησί για να αξιολογήσει τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των κατοίκων. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ειδικοί, όπως ο αντιπρόεδρος της ΕΠΑΨΥ και καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας Χ. Ασημόπουλος και ο καθηγητής Β. Ιωακειμίδης.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η παρατεταμένη κατάσταση αγωνίας και αναμονής έχει οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ψυχικών επιπτώσεων, όπως άγχος και ψυχικό τραύμα. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι κρίσεις αυτού του είδους αυξάνουν την πιθανότητα ψυχικών προβλημάτων για ένα ποσοστό του πληθυσμού. Αν και οι περισσότεροι ανακάμπτουν με τον χρόνο, κάποιοι διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά και μακροχρόνια ζητήματα ψυχικής υγείας.

Η διαφορά σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις, όπως οι πυρκαγιές στην Εύβοια και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, είναι ότι στη Σαντορίνη δεν έχει σημειωθεί ένα μείζον καταστροφικό σεισμικό γεγονός. Οι κάτοικοι ζουν με συνεχή ανασφάλεια, και οι πολλαπλές επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις μπορεί να δημιουργήσουν μακροχρόνιες προκλήσεις για την ψυχοκοινωνική τους ευημερία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένοι κάτοικοι δηλώνουν ότι προτιμούν έναν ισχυρότερο σεισμό παρά να βιώνουν αυτήν την καθημερινή αγωνία. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αυξημένη ανησυχία για την ψυχική υγεία των κατοίκων, ενώ οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για να υποστηρίξουν τους πιο ευάλωτους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 250 άτομα έχουν καταγραφεί ως δυνητικά ευάλωτα, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.

Η ΕΠΑΨΥ, σε συνεργασία με το ΠΑΔΑ, έχει καταθέσει πρόταση για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο προληπτικές όσο και θεραπευτικές παρεμβάσεις. Αυτή η παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των κατοίκων και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της κοινότητας στη διάρκεια αυτής της μακράς κρίσης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play