Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση σε σχέση με τη χθεσινή μέρα. Έγινε μία διυπουργική επιτροπή, στην οποία αναλύθηκαν οι τρόποι και η ετοιμότητα που έχουμε για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου μεγαλύτερου συμβάντος, που για το ενδεχόμενο συμβάν έχουν μιλήσει οι επιστήμονες. Το ρήγμα είναι μικρότερο του ρήγματος της Αμοργού, που ακόμη και αν διαρρηχθεί θα δώσει μικρότερους σε ισχύ σεισμούς από τον μεγάλο εκείνο του 1956 και η σύσκεψη είχε να κάνει με την προετοιμασία που έχουμε και σε επίπεδο τοπικό, ανέφερε ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος.
Όπως εξήγησε, έχει γίνει σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο που παρουσιάστηκε σε νεκρό χρόνο, πριν το καλοκαίρι, σε όλες τις κοινότητες και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτή η προετοιμασία είναι απαραίτητη σε κάθε δήμο, περιλαμβάνει 8 περιοχές με χώρους καταφυγής του πληθυσμού. Έχουν καταγραφεί οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και υπάρχει σχέδιο για τη σίτηση των ανθρώπων στην ύπαιθρο.
Ο κ. Ζώρζος αναφέρθηκε στη σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας με τα αρμόδια κράτη, τονίζοντας ότι σε συνδυασμό με την επαρκή προετοιμασία του κράτους, είναι κρίσιμο να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και υπομονή αυτή τη σεισμική ακολουθία, η οποία μπορεί να κρατήσει κάποιες εβδομάδες. Από την ενημέρωση που έχει από τους ειδικούς, πρόκειται για ένα φαινόμενο σμηνοσεισμών, δηλαδή σεισμών ιδίου μεγέθους που είναι πυκνοί, και βεβαίως μπορεί να δώσουν στη συνέχεια έναν μεγαλύτερο σεισμό, όχι όμως έναν καταστροφικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ