Εξετάζονται τρία σενάρια για την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη και τους πιθανούς κινδύνους τσουνάμι. Στους ισχυρούς σεισμούς που πλήττουν τις Κυκλάδες, οι κάτοικοι της Σαντορίνης και της Αμοργού ανησυχούν για τις επιπτώσεις, ενώ οι ειδικοί παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση. Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, αναλύει τη δυναμική που μπορεί να κρύβεται πίσω από τους σεισμούς και τα τρία πιθανά σενάρια που έχουν προκύψει.
Ένα ενδεχόμενο είναι να έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα, κάτι αντίστοιχο του ρήγματος που προξένησε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Η παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας είναι συνεχής και αναγκαία.
Η Σαντορίνη κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε περίπου 17.000 χρόνια, με την τελευταία μεγάλη να έχει συμβεί πριν από 3.500 χρόνια. Στις ερωτήσεις σχετικά με τον κίνδυνο τσουνάμι, ο κ. Συνολάκης επεσήμανε την ανάγκη εγρήγορσης, αναφερόμενος στην ιστορική επιρροή προηγούμενων γεγονότων στο Αιγαίο.
Η κρατική μηχανή παραμένει σε ετοιμότητα, με συσκέψεις των αρμόδιων αρχών και την παρουσία ομάδας της ΕΜΑΚ στο νησί. Με την τεχνολογία στην υπηρεσία της δημόσιας ασφάλειας, συνεχίζεται η έρευνα και η προετοιμασία για την προστασία των πολιτών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr