Σαρδέλα Καλλονής: Μια γιορτή για ένα εμβληματικό προϊόν της Λέσβου

Η γιορτή του πιο παραδοσιακού προϊόντος του νησιού ξεκίνησε χθες, Παρασκευή 2 Αυγούστου, εορτάζοντας τη σαρδέλα, και ιδίως τη σαρδέλα Καλλονής!

    Η τριήμερη αυτή εκδήλωση (που ολοκληρώνεται την Κυριακή 4 Αυγούστου) διοργανώνεται από το Δήμο Δυτικής Λέσβου στο λιμάνι της Σκάλας Καλλονής. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παρέχει στήριξη στην πρωτοβουλία, καθώς και τοπικές επιχειρήσεις. Στη γιορτή συμμετέχει ο σύλλογος επαγγελματιών αλιέων Ο Μάκαρ, ο πολιτιστικός σύλλογος Η ΠΡΟΟΔΟΣ Σκάλας Καλλονής, ο πολιτιστικός σύλλογος Αρίσβης, η ομάδα δράσης του θεματικού πάρκου Καλλονής και η ΑΠΓΜΣ Καλλονή.

    «Με αυτή τη γιορτή της σαρδέλας, διατηρούμε την παράδοση και ταυτόχρονα ενισχύουμε τις δράσεις εξωστρέφειας μέσω ενός φεστιβάλ που αποτελεί θεσμό για τη Δυτική Λέσβο» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ζαχαρώ Ιωακείμ.

    Χθες, κατά την πρώτη ημέρα της γιορτής, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών επιστημόνων σχετικά με τον θησαυρό του κόλπου Καλλονής και τις δυνατότητές του. Επίσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο της σεφ Μαρίας Εκμεκτσίογλου και ακολούθησε μουσική συναυλία με αιγαιοπελαγίτικες και μικρασιάτικες μελωδίες από το Μουσικό Σχολείο Δυτικής Λέσβου.

    Σήμερα, Σάββατο 3 Αυγούστου, οι προσκεκλημένοι σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, Κατερίνα Λένη και Μαρία Εκμεκτσίογλου θα ετοιμάσουν και θα προσφέρουν πιάτα με βάση τη σαρδέλα Καλλονής, μαζί με άλλους καταξιωμένους Λέσβιους σεφ και έμπειρους μάγειρες της περιοχής.

    Ταυτόχρονα, τοπικές ποτοποιίες θα προσφέρουν δωρεάν το μοναδικό ούζο, στη Λέσβο, και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους θα προβάλλονται προϊόντα του νησιού. Αντίστοιχα, ο Βαγγέλης Σαραντίδης με την ορχήστρα του θα προσδώσουν μια αιγαιοπελαγίτικη νότα σε ένα μεγάλο γλέντι που θα ολοκληρώσει τη βραδιά.

    Αυριανή, Κυριακή 4 Αυγούστου, θα είναι ημέρα γευστικής παράδοσης.

   Οι τηγάνια και ψησταριές θα προετοιμάσουν τη σαρδέλα Καλλονής με παραδοσιακούς τρόπους. Οι καλεσμένοι σεφ θα συνεργαστούν με τις νοικοκυρές και τους ψήστες. Το ούζο θα προσφέρεται δωρεάν από ποτοποιίες και ο Παναγιώτης Βέργος με την ορχήστρα του και τη Μαριώ θα δώσουν τον ρυθμό για ένα μεγάλο αιγαιοπελαγίτικο και μικρασιάτικο γλέντι που θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της φετινής γιορτής. Τον χορό θα ανοίξει η χορευτική ομάδα του συλλόγου ροζ δύναμη.

   Σαρδέλα Καλλονής ή παπαλίνα

   Η σαρδέλα Καλλονής είναι το πρώτο αλιευτικό προϊόν της Ελλάδας που βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στη λίστα των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου το σπάνιο αυτό προϊόν της Λέσβου να αποκτήσει την απαιτούμενη προστασία, διασφαλίζοντας τη θέση του στη λεσβιακή γαστρονομία και πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Η Κεφαλίς που μελετήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στηρίζει αυτή τη διαδικασία.

   Η παπαλίνα, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο προϊόν στην Λέσβο, έχει γίνει συνώνυμο με την τοπική κουζίνα και την περιοχή της Σκάλας Καλλονής. Ψαρεύεται σε μεγάλες ποσότητες από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, με κορυφαία γευστική στιγμή κατά τον Αύγουστο, όταν χρησιμοποιείται ως κύριο συστατικό στην παρασκευή του λεσβιακού σούσι, που προσφέρει γεύση φρέσκου ψαριού. Το προϊόν παστώνεται και μαγειρεύεται με ποικίλες μεθόδους.

   Η σαρδέλα της Καλλονής ξεχωρίζει από τις άλλες σαρδέλες που αλιεύονται σε άλλες περιοχές. Είναι κοντή, παχιά και με σάρκα που έχει απαλό χρώμα και μία μοναδική γλυκιά γεύση, αποτέλεσμα του πλαγκτόν που υπάρχει στα ζεστά νερά του κόλπου. Ο πρόεδρος της παράκτιας αλιείας στη δυτική Λέσβο, Παναγιώτης Νανίδης, εξηγεί ότι η οσμή και η γεύση της οφείλονται στο φυσικό φαινόμενο ευτροφισμού του κόλπου, δημιουργώντας ένα μοναδικό φυσικό ιχθυοτροφείο παγκοσμίως.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading