Σχολεία: Έκκληση από τους παιδιάτρους να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Σχολεία: Έκκληση από τους παιδιάτρους να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Ανήσυχοι οι παιδίατροι για την επιστροφή των παιδιών στα θρανία

Ανήσυχοι για τη διασπορά του κορονοϊού είναι οι παιδίατροι όσο πλησιάζει το άνοιγμα των σχολείων αφού θα υπάρχει συνωστισμός. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων κ. Κώστας Νταλούκας μίλησε στο ethnos.gr και ζήτησε να χρησιμοποιείται και πάλι η χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους οι γονείς.

Επίσης ο κ. Νταλούκας είπε ότι ένας ακόμη λόγος που είναι ανήσυχοι οι παιδίατροι σχετίζεται και με τα κρούσματα γρίπης που έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Τα πιο πολλά από αυτά ήταν σε εφήβους όταν έκαναν διακοπές σε νησιά, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ξανά. Η έντονη ανησυχία υπάρχει επειδή δεν αποκλείεται τα παιδιά να νοσήσουν τόσο από κορονοϊό όσο και από γρίπη ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να έχουν πιο βαριά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, αυτήν την περίοδο οι παραλλαγές της Όμικρον είναι γενικά εύκολα αντιμετωπίσιμες από τα παιδιά, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάστηκαν νοσηλεία κάποια από αυτά. Υπογραμμίζει ακόμα ότι κανείς δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να προβλέψει, τι θα γίνει σε περίπτωση που έρθει η παραλλαγή «Κένταυρος» στη χώρα μας, η οποία φαίνεται να προκαλεί βαρύτερα συμπτώματα.

«Να γίνεται χρήση της μάσκας στα σχολεία»

«Δεν μπορώ να καταλάβω, για ποιο λόγο πήραν την απόφαση να καταργήσουν τη μάσκα και γιατί είπαν ότι δε θα είναι υποχρεωτική στα σχολεία. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να φύγει η μάσκα από τους εκπαιδευτικούς χώρους. Προστατεύει σημαντικά από τον κορονοϊό, όποιον τη φοράει, διότι ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια στον αέρα», λέει ο κ. Νταλούκας.

Το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, οι παιδίατροι έχουν κληθεί ουκ ολίγες φορές να αντιμετωπίσουν περιστατικά κορονϊού σε παιδιά.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτήν την περίοδο έχουμε δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, οι οποίες προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό. Δεν πηγαίνουν στους πνεύμονες, με συνέπεια να μην προκαλούν σοβαρή νόσο και αυτό το έχουμε διαπιστώσει από τα πολλά κρούσματα που έχουμε εξετάσει. Ωστόσο, τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες τα τηλέφωνά μας χτυπούν συνεχώς από περιπτώσεις παιδιών που νοσούν από κορονοϊό.

Μάλιστα, κάποια παιδιά, λίγα σε αριθμό, χρειάστηκε να νοσηλευτούν, κυρίως όσα είχαν υποκείμενα νοσήματα, τα οποία πέρασαν βαρύτερα τη νόσο. Αυτό είναι λογικό. Εφόσον τα μέτρα έχουν χαλαρώσει και καταγράφουμε τόσες χιλιάδες κρούσματα, κάποια παιδιά θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Δυστυχώς, δεν ξέρουμε, τι θα γίνει με τη μετάλλαξη ‘’Κένταυρος’’, η οποία φαίνεται ότι προκαλεί σοβαρότερα προβλήματα. Φοβάμαι ότι, αν έρθει στη χώρα μας, δε θα είναι καλά τα πράγματα».

«Να εμβολιαστούν τα παιδιά»

Όπως αναφέρει ο κ. Νταλούκας οι γονείς θα πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ακόμα και όταν είναι στην ηλικία των πέντε ετών. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ακόμα και όσα έχουν νοσήσει στο παρελθόν.

Ο εμβολιασμός είναι ένα μέτρο πρόληψης ο οποίος μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα να έχουν επιπλοκές τα παιδιά υπογράμμισε ο κ. Νταλούκας.

«Παράλληλα, είναι πολύ σημαντική η απομόνωση παιδιών και ενηλίκων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι νοσούν από κορονοϊό. Δυστυχώς, παρατηρείται πλέον μία χαλάρωση στον κόσμο. Έχουμε εξοικειωθεί με τον ιό, πλέον δε φοβόμαστε τη νόσο και αποφεύγουμε να λάβουμε ακόμα και τα μέτρα απομόνωσης», σημειώνει.

«Με ανησυχεί η συννοσηρότητα κορονοϊού και γρίπης»

Ο σημαντικός αριθμός εφήβων που γύρισαν με κορονοϊό ή γρίπη από τις διακοπές τους σε νησιά, είναι ένας ακόμα παράγοντας που ανησυχεί τους παιδιάτρους, σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, κυρίως εν’ όψει του ανοίγματος των σχολείων.

«Δε θυμάμαι ποτέ να είχαμε μέσα στο καλοκαίρι τόσα πολλά κρούσματα γρίπης και γενικώς αύξηση νοσηρότητας. Αυτό το γεγονός μας βάζει σε ανησυχία, διότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει, όταν ανοίξουν τα σχολεία, όπου θα υπάρχει συγχρωτισμός των παιδιών και θα μπούμε στο φθινόπωρο. Κυρίως μας ανησυχεί το γεγονός, μήπως κάποια παιδιά παρουσιάσουν ταυτόχρονα κορονοϊό και γρίπη, κάτι που παρατηρείται ήδη στην Αυστραλία. Και οι δύο είναι ιώσεις που χτυπάνε το αναπνευστικό και τα συμπτώματα πολλαπλασιάζονται στον ασθενή. Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών να μη παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα, όμως, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» σχολίασε.

Δείτε επίσης: Covid-19: Νέα μελέτη δείχνει ότι αντιδιαβητικό φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης

Loading

Play