Σχολεία: Επιστροφή με rapid αντί self test – Το βασικό σενάριο για τις 10 Ιανουαρίου

«Παράθυρο» για αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα, τι προτείνουν ειδικοί

Επιστροφή στα σχολεία με εργαστηριακό τεστ και αλλαγή στους όρους αναστολής της λειτουργίας ενός τμήματος σε περίπτωση κρουσμάτων προβλέπει το βασικό σενάριο του υπουργείου Παιδείας για τη 10η Ιανουαρίου.

propoli

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το βασικό σενάριο που προκρίνεται είναι καθηγητές και μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου -ημέρα επαναλειτουργίας τους μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές- με rapid και όχι με self test.

Παράλληλα, θα αλλάξει ο βασικός όρος για να περάσει ένα τμήμα σε τηλεκπαίδευση λόγω κρουσμάτων. Σήμερα, για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να έχει νοσήσει το 50%+1 των μαθητών του. Το ποσοστό αυτό θα μειωθεί στο 30%.

Προφανώς, η κατάσταση της πανδημίας είναι δυναμική και τα τελικά μέτρα θα ληφθούν με βάσει τα δεδομένα που θα υπάρχουν στα μέσα του πρώτου 10ημέρου της νέας χρονιάς.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς θεωρείται ότι αυτό είναι θετικό για τους μαθητές, ενώ υπάρχει σχετική πίεση και από τους γονείς.

Τι προτείνουν ειδικοί

Εκτός από τα κυβερνητικά στελέχη, στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων έχουν αναφερθεί και επιστήμονες.

Στο θέμα αναφέρθηκε το πρωί, μιλώντας στο MEGA, o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουν τα σχολεία τη συνεχή τους καλή λειτουργία.

Όπως επισήμανε, θα μπορούσαν ίσως να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να αναπληρωθεί το καλοκαίρι και όχι να χαθεί ή να γίνει με τηλεκπαίδευση.

Ωστόσο, στην προσπάθεια των ανοιχτών σχολείων – όπως είπε – «θα πρέπει να βοηθήσουν οι γονείς οι οποίοι πρέπει να τρέξουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παυλάκης, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε για το θέμα πως «εάν το τσουνάμι κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου εκτίμησε ότι δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία». «Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα της απειλής», τόνισε.

Είναι φανερό με βάση τα παραπάνω ότι το ζήτημα με τα σχολεία θα απασχολήσει την επικαιρότητα τις επόμενες μέρες με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, όπως προαναφέραμε.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Ανακοινώνονται σήμερα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Loading