Σε Μεταξά και Θεαγένειο επεκτείνεται μέσα στο καλοκαίρι το Οίκοθεν – Η πρώτη ασθενής του προγράμματος μιλά στο Πρακτορείο FM

Σε Μεταξά και Θεαγένειο επεκτείνεται μέσα στο καλοκαίρι το Οίκοθεν – Η πρώτη ασθενής του προγράμματος μιλά στο Πρακτορείο FM

Εδώ και ένα χρόνο που κάνω θεραπείες στο σπίτι έχει σταματήσει η ταλαιπωρία του πήγαινε έλα, αλλά και της αναμονής πάρα πολλών ωρών, μέσα στο νοσοκομείο. Έχω περισσότερο χρόνο με το γιατρό και μπορώ να τον ρωτήσω αυτά που θέλω χωρίς να αγχώνομαι και να ξεχνάω τα μισά, δεν απασχολώ τα παιδιά μου από τις δουλειές τους να με πηγαινοφέρνουν και βεβαίως, έχω εξοικονομήσει αρκετά χρήματα από τις μετακινήσεις. Τα παραπάνω δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», η πρώτη ασθενής στη χώρα μας που έλαβε ογκολογική θεραπεία στο σπίτι την 1η Ιουνίου του 2023, μέσω του Προγράμματος Οίκοθεν, Φωτεινή Διπλάρη, η οποία νοσεί με καρκίνο από το 2018. Όταν έκανα τις θεραπείες μου στον Άγιο Σάββα ειδικά την περίοδο του κορονοϊού πηγαινοερχόμουν στο νοσοκομείο επί τρεις συνεχείς ημέρες. Την πρώτη για να κάνω το τεστ covid, τη δεύτερη τις αιματολογικές εξετάσεις, και την τρίτη μέρα για να κάνω τη θεραπεία μου, για την οποία περίμενα κάθε φορά τουλάχιστον τέσσερις ώρες, αναφέρει η κ. Διπλάρη, εκφράζοντας παράλληλα την απόλυτη ικανοποίηση της, αλλά και την ασφάλεια που νιώθει με το πρόγραμμα Οίκοθεν, το οποίο την 1η Ιουνίου του 2024 συμπλήρωσε ένα χρόνο. Το πρόγραμμα αφορά νοσοκομειακές ογκολογικές θεραπείες στο σπίτι και συγκεκριμένα ανοσοθεραπείες και βιολογικούς παράγοντες, που γίνονται από την Α’ παθολογική Ογκολογική Κλινική του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», σε ασθενείς στην Αττική. Πρόκειται για το Οίκοθεν 1, όπως εξηγεί στην ίδια εκπομπή ο παθολόγος – ογκολόγος, αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος), επιμελητής A, της συγκεκριμένης κλινικής και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος Μιχάλης Νικολάου.

 

100 ασθενείς πήραν ογκολογική θεραπεία στο σπίτι μέσα σε ένα χρόνο- Ποια οφέλη καταγράφηκαν

 

«Κλείσαμε ένα χρόνο και έχουμε εντυπωσιαστεί και εμείς από την υπηρεσία του Οίκοθεν, καθώς όταν το αποτυπώναμε στα χαρτιά, δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο πολύ θα βοηθούσαμε τους αρρώστους μας. Στον ένα χρόνο που πέρασε ωφελήθηκαν περίπου 100 ασθενείς, ενώ αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε 32 ασθενείς, στους οποίους δίνουμε θεραπεία στο σπίτι». Ποια είναι τα διαπιστωμένα οφέλη στο ένα έτος για τον ασθενή, το νοσοκομείο, το σύστημα υγείας, ερωτάται εύλογα ο κ. Νικολάου. «Κάτι πολύ σημαντικό που μας αναφέρουν συνέχεια οι ασθενείς, είναι το πόσο πολύ τους βοηθάει ψυχολογικά η διαδικασία της χορήγησης της νοσοκομειακής θεραπείας στο σπίτι, στο να χαλυβδωθούν και να μπορέσουν να εστιάσουν καλύτερα στον πόλεμο που δίνουν κατά του καρκίνου. Άρα, το πρώτο μεγάλο όφελος είναι η ψυχολογία του ασθενή, το δεύτερο είναι ο ποιοτικός χρόνος που περνά με το γιατρό (γιατί το κλιμάκιο αποτελείται από γιατρό και νοσηλευτή) και το τρίτο είναι η εξοικονόμηση πόρων από την πλευρά του ασθενούς, που σύμφωνα με δικά μας στοιχεία ξεπερνάει τα 250 ευρώ το έτος ανά ασθενή. Επίσης, με το Οίκοθεν εξοικονομεί χρόνο και ο φροντιστής/συνοδός, ο οποίος έχει υπολογιστεί ότι χάνει 100 ώρες ετησίως. Είναι πιο συμφέρον οικονομικά να χορηγήσεις θεραπεία στο σπίτι, γιατί δεν είναι μόνο τα οφέλη που μόλις ανέφερα για τον ασθενή, αλλά το νοσοκομείο γλυτώνει ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, αποδεσμεύονται χώροι με τη δυνατότητα πρόσβασης νέων ασθενών χωρίς αναμονές, ενώ γίνεται οικονομία κλίμακος με πιο οργανωμένη διαχείριση και έλεγχο του φαρμάκου. Και όλα αυτά αποτελούν παθογένειες του ελληνικού συστήματος». Άρα μιλάμε για την πιο ποιοτική υπηρεσία που έχει δοθεί ποτέ από ένα δημόσιο νοσοκομείο, τονίζει ο κ. Νικολάου, για να επισημάνει στη συνέχεια: «Παράπονο μου είναι ότι στα δημόσια νοσοκομεία δεν βάζουμε ποτέ δίπλα από την ποσότητα της δουλειάς σαν συνάρτηση την ποιότητα, άρα δεν αξιολογούμαστε για την ποιότητα. Είμαι πολύ υπερήφανος που το Οίκοθεν έχει βάλει ως πρώτιστη μελέτη, τη μελέτη ποιότητας της υπηρεσία και με αυτό τον τρόπο πραγματικά εναρμονιζόμαστε με τις διεθνείς καλές πρακτικές και δίνουμε στους ασθενείς μας μία πολύ ποιοτική παγκόσμια υπηρεσία».

 

Συζητήσεις με την Αριστοτέλους να ενταχθούν στο Οίκοθεν και Πανεπιστημιακά νοσοκομεία

 

Το Οίκοθεν 2, που είναι η δεύτερη φάση του προγράμματος, όπως εξηγεί ο διακεκριμένος ογκολόγος, αφορά και αυτό ασθενείς στην Αττική, αλλά όχι μόνο από την Α’ Παθολογική Ογκολογική Κλινική του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», αλλά και από την Β’ Παθολογική Ογκολογική Κλινική. Στη φάση 3 του Οίκοθεν, όλα τα Ογκολογικά Νοσοκομεία της χώρας θα παρέχουν θεραπείες κατ’ οίκον, ωστόσο υπάρχει και σχεδιασμός που είναι υπό συζήτηση με το υπουργείο Υγείας, να ενταχθούν στο πρόγραμμα και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, αναφέρει ο κ. Νικολάου. Διευκρινίζει ωστόσο ότι «για να μεταβούμε στη φάση 2 περιμένουμε την αύξηση του προσωπικού από μία προκήρυξη του ΟΔΙΠΥ. Όμως, επειδή αυτό σαν διαδικασία, φαίνεται να κρατάει σε χρόνο, (όχι λόγω ΟΔΙΠΥ, αλλά λόγω των διαδικασιών του κράτους για τα θέματα των διορισμών) παρότι εμείς είμαστε καθόλα έτοιμοι, αλλά μη διαθέτοντας το αντίστοιχο προσωπικό, φαίνεται πολύ πιο ρεαλιστικό να μεταβούμε στη φάση 3 πριν τη φάση 2. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή συζητάμε το άνοιγμα του Οίκοθεν, και θα το δείτε μέσα στο καλοκαίρι, σε δύο ογκολογικά νοσοκομεία, το Μεταξά στον Πειραιά, και το Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη. Να τονίσω επίσης, ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία έχουν αντιληφθεί το όφελος του προγράμματος μας. Και σίγουρα, εκεί, το όφελος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθότι και οι αποστάσεις είναι πολύ μικρότερες από την Αθήνα, αλλά και η κυκλοφοριακή συμφόρηση πολύ μικρότερη».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading