Η μελέτη αποκαλύπτει πώς τα θηλυκά κουνούπια προσαρμόζονται στη ξηρασία αναζητώντας αίμα για επιβίωση. Τα θηλυκά κουνούπια επιδεικνύουν εξαιρετική ικανότητα προσαρμογής σε συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας, καθώς δαγκώνουν περισσότερους ανθρώπους για να προσλάβουν αίμα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η στρατηγική τους φαίνεται να εξηγεί τη γρήγορη ανάκαμψη των πληθυσμών των εντόμων όταν οι βροχοπτώσεις επιτέλους επανέρχονται.
Σε αντίθεση με τα αρσενικά κουνούπια, τα οποία τρέφονται μόνο με νέκταρ, τα θηλυκά απαιτούν αίμα για την ανάπτυξη των αβγών τους, τα οποία εκκολάπτονται περίπου τέσσερις ημέρες μετά από κάθε δάγκωμα. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό iScience, καταδεικνύει ότι τα θηλυκά κουνούπια μπορούν να επιβιώσουν έως και τρεις εβδομάδες χωρίς νερό, πιθανά ως αποτέλεσμα της προσαρμοστικής τους συμπεριφοράς.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Κρίστοφερ Χολμς, αναφέρει ότι όλοι θεωρούν ότι τα κουνούπια μειώνονται κατά τη διάρκεια ξηρασιών, όμως αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Επίσης, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι θηλυκοί πληθυσμοί μπορούν να διατηρηθούν, επιτρέποντας στους αρσενικούς να γονιμοποιήσουν τα θηλυκά και να εξασφαλίσουν τη συνέχεια του είδους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα αβγά των κουνουπιών μπορούν να επιβιώσουν για έως και έναν χρόνο σε ξηρές συνθήκες, και όταν οι βροχές επιστρέφουν, εκκολάπτονται σχεδόν αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με το νερό. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα κουνούπια Aedes aegypti, που εξετάστηκαν στη μελέτη, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και απειλούν να επεκταθούν στη Μεσόγειο, ενώ ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα ζητήματα δημόσιας υγείας.
Η κατανόηση της βιολογίας τους είναι καθοριστική για την αποφυγή της εξάπλωσης ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια. Αυτό καταδεικνύει τη σημασία της έρευνας για τη βιολογία και την οικολογία των κουνουπιών, καθώς η αντοχή τους στις δυσμενείς συνθήκες καθιστά τη διαχείριση των πληθυσμών τους ολοένα και πιο επιτακτική.
Πηγή περιεχομένου: in.gr