Σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη-Αμοργό: Άνω των 18.400 σεισμών από 26 Ιανουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου

Σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη-Αμοργό: Άνω των 18.400 σεισμών από 26 Ιανουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 13 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 18,400 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), αναφέρει η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ με νέα ανακοίνωση για την σεισμικότητα έως και 14 Φεβρουαρίου 2025.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν άνω των 16,200 με μεγέθη M ≥ 1.0. Στις 13 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 800 σεισμοί, με ~40 να έχουν μέγεθος M ≥ 2.5, 2 σεισμούς με M ≥ 4.0, και κανέναν (0) σεισμό με M ≥ 4.5. Ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 22:18:55 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 4.1. Παρατηρήθηκε μείωση στη συχνότητα σεισμών, με το μεγαλύτερο μέρος της μικροσεισμικής δραστηριότητας να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου.

Στις 14 Φεβρουαρίου, μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Τομέα Γεωφυσικής-Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ μετέβησαν στη Νέα Καμένη, εντός της Καλδέρας της Σαντορίνης, όπου προέβησαν σε εργασίες συντήρησης για την αποκατάσταση της λειτουργίας του μόνιμου σεισμολογικού σταθμού SNT5 του ΕΚΠΑ.

Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με την πολύτιμη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου Θήρας, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θήρας και της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας.

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Loading

Play