Πάνω από 12.800 σεισμοί καταγράφηκαν σε Σαντορίνη και Αμοργό, αναδεικνύοντας την ανάγκη για παρακολούθηση και διαχείριση κινδύνων. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού έχει σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση, με περισσότερους από 12.800 σεισμούς να καταγράφονται από το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου 2025. Η χρήση προηγμένων μεθόδων μηχανικής μάθησης σε συνδυασμό με αυστηρά κριτήρια διασφάλισης ποιότητας των δεδομένων έχει συμβάλει στην ακριβή αποτύπωση της σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης, στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 102 σεισμοί, με 14 εξ αυτών να έχουν μεγέθη M≥4.0.
Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ έχει αναλάβει την παρακολούθηση των κατολισθητικών φαινομένων που σχετίζονται με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη. Μέσω συστηματικής συλλογής δεδομένων, οι γεωεπιστήμονες έχουν αποτυπώσει τις περιοχές που έχουν πληγεί, ενημερώνοντας συνεχώς τη χωρική κατανομή τους. Οι κατολισθήσεις εντοπίζονται όχι μόνο στα πρανή της καλδέρας αλλά και σε διάφορες περιοχές του νησιού, όπως στο νότιο και κεντροανατολικό τμήμα.
Η παρακολούθηση των περιοχών που πλήττονται από κατολισθήσεις είναι κρίσιμη, καθώς οι επιπτώσεις ποικίλλουν. Στη θέση της Κόκκινης Παραλίας, οι βραχώδεις καταπτώσεις έχουν περιορίσει την προσβασιμότητα, ενώ στην Παραλία Βλυχάδα, οι κινητοποιήσεις ασταθών μαζών έχουν περιορίσει σημαντικά το πλάτος της παραλίας. Παρά την έκταση των κατολισθήσεων, οι υποδομές στις παραλιακές περιοχές φαίνεται να παραμένουν ανέγγιχτες, με τις αρχές να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα για την προστασία των κατοίκων και επισκεπτών.
Η καλή συνεργασία μεταξύ των γεωεπιστημόνων του ΕΚΠΑ και των τοπικών αρχών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών διαχείρισης και την προστασία του φυσικού κάλλους της Σαντορίνης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr