Αναφορά στη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα της Σαντορίνης και την ανάλυση των ειδικών για την κατάσταση. Η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη συνεχίζεται αδιάκοπα, με περισσότερες από 8.900 δονήσεις να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Ο Δημήτρης Παπανικολάου, καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ, ανέφερε τις ανησυχίες των κατοίκων για την κατάσταση στο νησί. Αυτοί που παρέμειναν στο νησί, καθώς και οι προσωρινά αποδημήσαντες, ελπίζουν ότι ο εφιάλτης που τους κυκλώνει θα λάβει τέλος σύντομα, δίνοντας τη δυνατότητα στη ζωή να επιστρέψει στην κανονικότητά της.
Οι ειδικοί προσπαθούν να εκτιμήσουν εάν η σεισμική δραστηριότητα θα εκτονωθεί ή αν βρισκόμαστε σε μια προσεισμική περίοδο, μιας κατάστασης που φέρει μεγάλους κινδύνους για την περιοχή. Στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, συνεδρίασαν οι δύο επιτροπές σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου, οι οποίες προτείνουν την παράταση της αναστολής λειτουργίας των σχολείων σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό έως τις 14 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παπανικολάου, δεν αναμένονται σεισμοί μεγαλύτεροι από 6 Ρίχτερ στην περιοχή, καθώς το ρήγμα έχει διαστάσεις που περιορίζουν τη μέγιστη σεισμική δραστηριότητα. Οι τελευταίες τρεις ημέρες δείχνουν ότι δεν υπήρξε καμία δόνηση μεγαλύτερη από 5,2 Ρίχτερ. Επιπλέον, η πιθανότητα έκρηξης από τα ηφαίστεια παραμένει μηδενική, με το ρήγμα της Αμοργού να μην είναι έτοιμο να παραγάγει κάποιο σημαντικό σεισμό για τα επόμενα τριακόσια χρόνια.
Πηγή περιεχομένου: in.gr