Αναλύουμε τη σεισμική ασφάλεια της Αττικής μέσω της γεωλογίας και των πετρωμάτων που την απαρτίζουν. Οι πρόσφατοι σεισμοί που έπληξαν τα βόρεια προάστια της Αθήνας προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους, παρά το γεγονός ότι το ρήγμα που τους προκάλεσε είναι περιορισμένων διαστάσεων. Η επιστημονική κοινότητα έχει αποκομίσει πολύτιμα διδάγματα από χρόνια μελετών και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση του σεισμικού φαινομένου. Η σύνθεση των πετρωμάτων στο υπέδαφος του Λεκανοπεδίου αποδεικνύεται καθοριστική για την αντίσταση των κτιρίων έναντι σε μεγάλους σεισμούς.
Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα πετρώματα του αλπικού υποβάθρου, που χαρακτηρίζονται ως μεταμορφωμένα, προσφέρουν αυξημένη αντισεισμική προστασία. Αυτά τα πετρώματα, που έχουν προκύψει από διεργασίες μεγάλης πίεσης και θερμοκρασίας, περιλαμβάνουν μάρμαρα και σχιστόλιθους, ενώ άλλες ομάδες πετρωμάτων δείχνουν διαφοροποιημένη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια σεισμικών δονήσεων. Ορισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αθηνών, όπως ο Υμηττός και η Πεντέλη, διαθέτουν φυσική αντισεισμική ασπίδα.
Αντίθετα, περιοχές όπως το Μοσχάτο και το Ρέντης χαρακτηρίζονται ως περισσότερο ευάλωτες στις σεισμικές επιδράσεις, καθώς η γεωλογία τους δεν παρέχει την ίδια προστασία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr