Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο | Έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει – Συστάσεις στους κατοίκους

Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (19/4) στη Σάμο προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση τους κατοίκους του νησιού.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών σημειώθηκε 12 χλμ. ανατολικά του Καρλοβασίου. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται σε βάθος 12,4 χλμ.

propoli

Οι ειδικοί αναφέρουν πως το φαινόμενο πρέπει να παρακολουθείται καθώς το επίκεντρο ήταν 12 χιλιόμετρα Α.Β. Ανατολικά του Καρλοβάσου, πολύ κοντά στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού των 7 ρίχτερ που έπληξε στις 30 Οκτωβρίου του 2020 το νησί.

Τότε, σύμφωνα με τον ίδιο, «η διάρρηξη έγινε από ανατολάς προς δυσμάς, προς Ικαρία. Έχει φτάσει τα 40 χιλιόμετρα το ρήγμα αυτό που έσπασε. Το ρήγμα «κλείνει» προς βορρά. Στο πάνω μέρος αυτού του επιπέδου υπάρχουν μικρά ρήγματα, υπάρχει μία τεκτονική πολυπλοκότητα εκεί, η οποία δίνει αυτούς τους μικρούς σεισμούς».

«Είναι ασθενείς δονήσεις αυτές, εκτιμώ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μόνο τα παλιά κτίρια, τα πέτρινα, ίσως αυτά και μόνο να έχουν κάποιο μικρό πρόβλημα», είπε επίσης ο σεισμολόγος, απαντώντας στις ανησυχίες των δημάρχων της περιοχής.

«Για σήμερα καλό είναι να αποφεύγουν οι κάτοικοι τα πολύ παλιά κτίρια, τις παλιές κατασκευές. Τα καινούργια κτίρια είναι ασφαλέστατα», κατέληξε.


Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ανατολικής Σάμου σημειώνει ότι «σχετικά με την σεισμική δόνηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νησί, δεν έχει αναφερθεί έως στιγμής καμία ζημία ή τραυματισμός. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου είναι σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα και τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων. Παραμένει σε ισχύ η σύσταση να αποφεύγεται η προσέγγιση σε κτίρια που παρουσιάζουν εκτεταμένες βλάβες».

Loading