Η Ελλάδα μπορεί να επηρεαστεί από ισχυρούς απομακρυσμένους σεισμούς, προειδοποιεί ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. Μετά τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης αναφέρθηκε στους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα από μακρινούς, αλλά ισχυρούς σεισμούς. Η χώρα μας ενδέχεται να αντιμετωπίσει κίνδυνο από σεισμούς που μπορεί να προκύψουν στο Ελληνικό τόξο, όπου η Ευρασιατική πλάκα συγκρούεται με την Αφρικανική. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 1.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πάνω από 2.300 είναι τραυματίες, και αρκετοί εξακολουθούν να αγνοούνται.
Ο κ. Τσελέντης σημείωσε ότι σεισμοί με μέγεθος 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις κατασκευές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων ψηλών κτιρίων, μεγάλων γεφυρών, αγωγών φυσικού αερίου και ανεμογεννητριών. Η επιφανειακή μετάδοση των σεισμικών κυμάτων και η χαμηλή συχνότητα των ταλαντώσεων που προκαλούνται από αυτούς τους σεισμούς είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε μεγάλα κτίρια και υποδομές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τον σεισμό του 1981, κυρίως οι τελευταίοι όροφοι των πολυκατοικιών στην Αθήνα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ στον σεισμό του 1999 οι βλάβες εντοπίστηκαν σε χαμηλότερους ορόφους, γεγονός που υποδεικνύει τη διαφορά στη φύση των σεισμικών κυμάτων. Επιπλέον, η εμπειρία του σεισμού 7 Ρίχτερ από τα Κύθηρα το 2006 επιβεβαίωσε ότι οι απομακρυσμένοι σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, προκαλώντας δονήσεις ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr