Την αποκάλυψη του κυκλώματος πλασματικής συνταγογράφησης από την Ελληνική Αστυνομία και τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Μάλιστα, αναφέρει ότι συμβολικά το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να μειώσει το clawback των εταιρειών κατά 3,5 εκατ. ευρώ -όσο και το εκτιμώμενο ύψος της απάτης- για το 2024, καθώς η δαπάνη αυτή προέκυψε από τα κενά του συστήματος και δεν είναι προϊόν πραγματικής κατανάλωσης.
Ο ΣΦΕΕ επαναλαμβάνει το αίτημά του για επικαιροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και επέκταση ελέγχων, καθώς και για την ανάγκη παραδειγματικής τιμωρίας όσων παρανομούν χωρίς καθυστερήσεις.
Η πίεση του ΣΦΕΕ προς την Πολιτεία για την επικαιροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και την επέκταση ελέγχων σε όλους τους συμμετέχοντες στη δημιουργία της ζήτησης και της κατανάλωσης πάσης φύσεως υγειονομικών πράξεων, περιλαμβανομένης και της συνταγογράφησης φαρμάκων, είναι διαχρονική.
Είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπίζονται άμεσα και να αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στο σύστημα υγείας, καθώς και να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι απομυζούν τους ήδη ανεπαρκείς πόρους του.
Ο ΣΦΕΕ αναφέρει επίσης ότι «είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τέτοιες απάτες είναι εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. Θα πρέπει, όμως, να είναι γνωστό ότι η οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από αυτές καταβάλλεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), αφού η συνεισφορά του κράτους στη φαρμακευτική δαπάνη είναι συγκεκριμένη και καθορίζεται από κλειστό προϋπολογισμό.»
Ωστόσο, τέτοιες πρακτικές επιδεινώνουν το ήδη ασφυκτικό περιβάλλον υποχρηματοδότησης της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο και περιορίζουν την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες.
Καταλήγει ότι «θα ήταν ευχής έργον το Υπουργείο Υγείας να αποφασίσει τη μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών των εταιρειών κατά 3,5 εκατ. ευρώ (όσο και το εκτιμώμενο ύψος της απάτης) για το 2024, έστω για λόγους συμβολικούς, καθώς η δαπάνη αυτή προήλθε από τα κενά του συστήματος και δεν είναι προϊόν πραγματικής κατανάλωσης. Άλλωστε, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν τη φαρμακευτική δαπάνη με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.»